Frambozen: vers, gevriesdroogd of in poedervorm?

De meeste mensen kennen frambozen vers uit de supermarkt. Ondertussen is de roze bes ook verkrijgbaar in zongedroogde, gevriesdroogde of zelfs als poeder. Maar waar komt het vandaan en wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten? We hebben de framboos voor u onder de loep genomen.

Waar komen frambozen vandaan?

Frambozen zijn botanisch in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, geen bessen, maar geaggregeerde steenvruchten. Ze behoren tot de rozenfamilie en staan al sinds de oudheid bekend als medicinale planten. De Duitse naam is afgeleid van de oude Scandinavische en Angelsaksische woordenschat "hinde" (hertenkoe) en betekent daarom "bes van de hertenkoe". De framboos is een typische helder gesneden plant: hij verspreidt zich zeer snel en sterk in de tuin en krijgt daardoor voor velen het karakter van onkruid.

In de Middeleeuwen werden voor het eerst frambozen geteeld in kloostertuinen. Tegenwoordig zijn ze wijdverbreid in gematigd Europa en West-Siberië. De struiken groeien voornamelijk op kale, kalium- en nitraatrijke gronden op zonnige tot halfschaduwrijke plaatsen zoals bosontginningen. U kunt ze vinden op hoogtes tot 2.000 meter, bijvoorbeeld in de Allgäuer Alpen. De struiken, tot twee meter hoog, dragen meestal pas in het tweede jaar vruchten en sterven na de oogst. De oogst vindt plaats tussen juni en de late herfst, voordat de eerste grondvorst begint. Het exacte oogsttijdstip is afhankelijk van de variëteit en het klimaat. In 2016 bedroeg de wereldwijde oogst in totaal 795.000 ton. Rusland was het grootste producerende land met 20,7 procent. Europa oogstte 62,7 procent van de wereldoogst.

Wat zijn gevriesdroogde frambozen?

Zongedroogde vruchten zijn in bijna alle supermarkten te vinden. Maar wat zijn gevriesdroogde vruchten? Vriesdrogen is een technisch proces voor het verwijderen van water. Hierdoor blijft niet alleen het fruit behouden, maar krijgt het ook een knapperige consistentie en een intense kleur en smaak. De vruchten worden ingevroren en vervolgens in een vacuümkamer geplaatst. De negatieve druk daar zorgt ervoor dat het water in het bevroren fruit direct in gasvormige toestand komt. Het enige verschil tussen gevriesdroogde frambozen en frambozenpoeder is dat de gevriesdroogde frambozen fijngemalen zijn voor het frambozenpoeder.

Hoe kan je frambozenpoeder gebruiken?

MacadamiaJoghurtGlaser_Titelbild_1920x1920

Je kunt het poeder toevoegen aan je muesli, (soja)yoghurt of smoothie. U kunt het ook gebruiken in zoete desserts, bijvoorbeeld door het toe te voegen aan zelfgemaakt ijs of door het uitproberen van onze macadamia yoghurt potten. Als je geen bakkersfee bent of niet van zoet houdt, meng dan het frambozenpoeder met je favoriete mousserende wijn om een heerlijke cocktail te maken. In plaats van het poeder kunt u ook de gevriesdroogde frambozen in hun geheel aan uw glas toevoegen - ook mogelijk in de alcoholvrije versie om uw water op te fleuren. De gevriesdroogde frambozen zijn ook perfect voor uw ochtendontbijt in muesli, als tussendoortje of voor onze gevulde kokosballen.

Tags: KOROWISSEN

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
GETROCKNETE HIMBEEREN | 500 G
Gedroogde frambozen
22,00
Inhoud 0.5 kg | € 44,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Gefriergetrocknete Himbeeren | 500 g
Gevriesdroogde frambozen
28,00
Inhoud 0.5 kg | € 56,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

GEFRIERGETROCKNETES HIMBEERPULVER | 250 G
Gevriesdroogd frambozenpoeder
12,00
Inhoud 250 g | € 4,80 * per 100 g

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden