Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
🗓 29-03-2021 👤 Jan Rein

Uit Burkina Faso met liefde - unsere Bio Mangostreifen

Brooks Mango uit Burkina Faso is misschien wel de beste gedroogde mangovrucht ter wereld. Hier lees je hoe we onze producten selecteren, wat Brooks mango zo speciaal maakt en waar het vandaan komt.

Uit Burkina Faso met liefde - unsere Bio Mangostreifen

Vooral als het gaat om exotische vruchten zoals mango's, vraag je je waarschijnlijk vaak af waar ze vandaan komen en hoe ze worden verwerkt. Volgens ons gaat het bij lekker eten ook om weten waar voedsel vandaan komt en hoe het zijn weg vindt naar je eigen voorraadkast. Om je een beter inzicht te geven in waar onze producten vandaan komen en hoe onze productie- en toeleveringsketens werken, beantwoorden we graag al je vragen in dit blogartikel. Het hele proces wordt uitgelegd aan de hand van het voorbeeld van onze gedroogde biologische mangobonen uit Burkina Faso.

Welke gedroogde mango is de beste?

Voor ons begint het allemaal met Proefdinsdag. Want voordat we naar Burkina Faso gaan, moeten we eerst in ons kantoor in Berlijn beslissen welk product we in ons assortiment opnemen. Om dit te doen, proeven we ons een weg door een verscheidenheid aan gedroogde mango's in alle vormen, kleuren en maten en van verschillende oorsprong. De smaak, het aroma en de kwaliteit van de pulp zijn veel gevarieerder dan je op het eerste gezicht zou denken. Zodra de beslissing is genomen, gaat onze eerste bestelling naar de gekozen leverancier. In ons geval is dat een bestelling van gedroogde biologische mangobonen uit Burkina Faso. Maar wat gebeurt er als onze bestelling aankomt in Burkina Faso?

Gedroogde mango's rechtstreeks van het veld

Het landschap in Burkina Faso wordt gekenmerkt door een tropisch klimaat en diverse savannelandschappen. De soms zeer hoge gemiddelde temperaturen geven de mango's hun unieke, zoete smaak. Burkina Faso betekent "het land van de eerlijke man". Dit lijkt ook te gelden voor de altijd groene mangobomen, want ze kunnen wel 45 meter hoog worden en hun vruchten kunnen wel 2 kg wegen. Mangobomen zijn niet alleen een belangrijke factor in de lokale landbouw, maar spelen ook een belangrijke rol in het beschermen van landbouwgrond tegen woestijnvorming. Er is een seizoensgebonden overvloed aan mango's in Burkina Faso. Voor één kilo gedroogde mango is ongeveer 18 tot 25 kg Brooks mango's nodig. Kun je je dat voorstellen?

Telen, oogsten en drogen - dit alles vindt plaats in Burkina Faso in West-Afrika. Tussen maart en juli worden de mango's geoogst als ze nog niet helemaal rijp zijn, gesorteerd en geschild en klaargemaakt om te drogen. Tijdens het droogproces wordt het water voorzichtig uit de mango's verwijderd in een oven op 70 graden. Dit droogproces duurt tussen de 20 en 24 uur. Maar: de moeite is het waard!

Mango's zijn rond juni tot eind juli klaar om te oogsten. Voor een leek is het niet zo makkelijk om de juiste rijpheidsgraad te herkennen. In de supermarkt grijpen we vaak naar de roodgele mango om een zogenaamd volledig rijpe vrucht te bemachtigen. De roodachtige kleur betekent echter niet noodzakelijk dat de vrucht rijp is. De kleur van een rijpe vrucht kan variëren. Of het nu groen, geel, rood of met zwarte vlekken is - de doorslaggevende factor is de geur van de vrucht en de hardheid van het vruchtvlees. De doorslaggevende factor is dat de mango zacht en sappig is en een zoete smaak heeft - dan is hij perfect!

Nog steeds verpakt en geëtiketteerd in Burkina Faso

Voordat de mango's hun weg naar Duitsland vinden, worden ze geschild, in dunne reepjes gesneden en ter plekke gedroogd. De mango's worden ook luchtdicht verpakt in onze value packs en geëtiketteerd. Om ervoor te zorgen dat de mango zonder omwegen bij jou thuis aankomt, gebruiken we functionele etiketten die door de producenten zelf kunnen worden afgedrukt met thermische transferprinters en die meestal op slechts een paar meter van het veld kunnen worden bevestigd. Dit betekent dat de eerste verpakking ook de eindverpakking is. Hierdoor is ons fruit bijzonder vers en sappig en gebruiken we geen onnodige hulpbronnen.

Begonnen in Burkina Faso, nu zijn ze hier

Maar hoe gaat de reis verder? De volgende stap is om de voorverpakte mango's naar Duitsland te verschepen en ze naar het KoRo-magazijn in Berlijn Weißensee te brengen. Vanaf hier is het nog maar een kleine stap naar jouw huis. Zodra de mango's in het magazijn aankomen, gaan ze online in onze shop en zijn ze voor jou beschikbaar. Alle productteksten moeten klaar zijn op de leverdatum. Je bent nu nog maar één klik verwijderd van heerlijke fruitige mangostrips. Berlijn is slechts een kleine tussenstap. Zodra je je bestelling hebt geplaatst, worden de mango's in Berlijn Weißensee in een verzenddoos verpakt en binnen 1-3 dagen bij je thuis bezorgd.

Gedroogde mango - vooral populair vanwege de zoete smaak

De extreem sappige, lichtzure en tegelijkertijd erg zoete mangoreepjes zijn absoluut een van de populairste producten in onze online shop. Omdat onze mango's door zo min mogelijk toeleveringsketens gaan, proef je letterlijk de Afrikaanse zon. Maar dat is nog niet alles: omdat de mango's in Burkina Faso onder gecontroleerde biologische omstandigheden worden geteeld en onbehandeld worden verpakt, bevat het gedroogde fruit, dat nu een plek in je voorraadkast heeft, geen toevoegingen. Geen geraffineerde suiker, geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen en geen smaakversterkers - gewoon puur fruitgenot uit Burkina Faso, met een kleine omweg via Berlijn, rechtstreeks bij jou thuis. Best cool, toch?

De reis is voorbij: de mango's zijn op weg naar huis. Eenmaal bij jou thuis kun je ze gebruiken zoals je wilt. Geniet van de smaak.

Bijpassende producten