🔥 Let op: bij temperaturen boven 25°C kunnen onze chocoladeproducten smelten🔥
🗓 07-07-2022 👤 Sarah Manceau 👌 Gewoon

Ceylon kaneel - het subtiele verschil

Kaneel is een van de oudste specerijen, en was reeds 3000 jaar voor Christus bekend in China.

Ceylon kaneel - het subtiele verschil

Waar komt kaneel vandaan?

Wij krijgen onze kaneel van de Ceylon-kaneelboom; hij wordt ook wel "echte kaneel" genoemd. Hij behoort tot de laurierfamilie, en komt uit Sri Lanka.

De extractie van kaneel is vrij omslachtig omdat de delicate binnenste lagen van de bast met de hand moeten worden afgepeld. De stukken schors, ongeveer een meter lang, worden 's nachts gefermenteerd. De volgende dag wordt de buitenkant van de bast geschraapt om bij de binnenkant te komen, want daar zit de meeste kaneel. Het binnenste deel van de schors rolt zich op als het in de schaduw en vervolgens in de zon droogt. Dit is wanneer de roodbruine kleur verschijnt.

Wat zijn de verschillende soorten kaneel?

Er zijn in wezen twee soorten kaneel:

1. Het wordt vaak Ceylon-kaneel genoemd. Het is wijdverspreid in vele delen van Europa vanwege zijn delicate aroma. Ceylon kaneel is in wezen aromatisch en zoet. Het bevat slechts zeer kleine hoeveelheden cumarine, waardoor het onschadelijk is voor onze gezondheid.

Chinese kaneel (Cassia) heeft een meer uitgesproken en kruidig aroma door het hogere gehalte aan etherische oliën.

Hoewel de variëteit niet altijd op het pakket wordt vermeld, is de bron gewoonlijk een goede indicator. Ceylon kaneel komt gewoonlijk uit Madagaskar of Sri Lanka. Cassiakaneel wordt hoofdzakelijk ingevoerd uit Zuid-China of Indonesië.

Bovendien kan een zorgvuldige observatie van de kaneelstokjes leerzaam zijn:

Ceylon kaneel is betrekkelijk gemakkelijk te herkennen aan de schors, die opgerold en in elkaar genesteld is. De bast van een kassia kaneelstok daarentegen is dikker en op zichzelf opgerold.

zimt-2

Kaneel met Kerstmis

Als de heerlijke geur van kaneel in de lucht hangt, kunt u er zeker van zijn dat de kersttijd nadert, want bijna geen enkele andere specerij vertegenwoordigt de adventstijd en de kersttijd zo sterk. Het is een van de meest populaire specerijen om de smaak van zowel zoete als hartige gerechten te versterken. Kaneel is ideaal voor broodjes die bekend staan als "kaneelbroodjes", gebakken appels of rijstpudding. Kaneel wordt ook gebruikt in bakkerijproducten, zoals peperkoek en koekjes. Hoewel kaneel het meest wordt gebruikt in desserts, kan het ook worden gebruikt om hartige gerechten zoals vlees en vis te verrijken. Het kruid geeft zelfs een speciaal tintje aan uw geperste vruchtensappen. Het is ook heerlijk in combinatie met oosterse specerijen zoals kardemom of gember. En kaneel gaat perfect samen met glühwein, punch of thee! Er is tenslotte niets beter dan je van binnenuit warm te voelen.

Bijpassende producten