🔔Pssst, early birds! - 10% korting op alle adventskalenders*: ADVENT_SHOP 🔔
🗓 12-03-2019 👤 Sarah Gebauer 👌 Gewoon

KoRo probeert: pesto

Die wohl berühmteste grüne Sauce der Welt. Lecker, einfach zubereitet und ziemlich vielseitig. In diesem Test decken wir die Besonderheiten und Unterschiede innerhalb grüner Pesto-Sorten auf.

KoRo probeert: pesto

Het woord "pesto" is afgeleid van het Italiaanse woord "pestare" en betekent "verpletteren". Dit is precies wat het is: een ongekookte, pasteuze saus die meestal gemengd wordt met noedels. Maar steeds vaker vindt het zijn weg naar salades of als broodbeleg.

De oorsprong van de Pestos ligt in het oude Rome. De pulpy mix van kruiden, knoflook, olie, azijn en roomkaas werd toen "Moretum" genoemd. De traditionele groene pesto die vandaag de dag bekend is, komt echter uit Ligurië, een kustregio in Noordwest-Italië, waarvan het recept pas in de jaren 1860 officieel werd gedocumenteerd. Het bereikte zijn internationale doorbraak in het midden van de 20e eeuw nadat de New York Times een artikel publiceerde.

abendessen-diat-ernahrung-1435896

Pesto – Een veelzijdige saus

De bekendste en meest traditionele pesto genovese is basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie, zout en kaas. Ondertussen zijn er heel wat aangepaste recepten, sommige in de buurt, andere ver van hun oorsprong. De Trapanese pesto is een typisch Siciliaans product, dat wordt gekenmerkt door typische Trapani-ingrediënten zoals amandelen, tomaten en andere gedroogde vruchten. Hazelnoten kunnen ook hun weg vinden naar pesto - samen met nootmuskaat, zonnebloemolie, zout en peper.

Bij KoRo hebben we echter gekozen voor een recept op basis van de klassieke pesto genovese, waarvan ongeveer een derde basilicum is. Andere ingrediënten zijn zonnebloemolie, cashewnoten, olijfolie en tofu. Door het weglaten van de kaas is onze pesto, net als alle andere in deze serie, zelfs veganistisch. De verschillende pesto's zijn getest op smaak, consistentie en uiterlijk. Lees onze recensies en beslis zelf welke pesto het beste bij u past.

1. KoRo – Pesto Verde Vegan

Wanneer we de pesto openen, staat ons een bijna homogene massa te wachten. In dit geval is een kort roerwerk voldoende om de inhoud gelijkmatig te mengen. Optisch gezien wordt het gekenmerkt door een lichte, gevormde, grasgroene kleur. Het heeft een grove, korrelige consistentie, die onze testers positief hebben opgemerkt. De smaak is aangenaam evenwichtig en enigszins citroenachtig en verfrissend. Het is veganistisch, maar de cashewnoten die het bevat zorgen voor een kruidige kaasvervanger. Voor ons de duidelijke smaakwinnaar onder de Pestos. Met een prijs van €2,17 per 100 g bevindt het product zich in het solide middensegment van de prijsklasse.

Pesto_Koro

2. Barilla – Pesto Basilico Vegan

De pesto van Barilla heeft een vergelijkbare homogene massa als de pesto van KoRo, maar is veel romiger. Het heeft een uniforme lichtgroene tint met minder lichtaccenten. Bij het uitproberen merkte elke tester onmiddellijk de intense zoute noot op, die er helaas voor zorgt dat de basilicum slechts zwak kan doordringen. De verpakkingshoeveelheid is met 195 g de grootste en met een prijs van €1,53 per 100 g de op één na goedkoopste pesto in deze serie.

Pesto_Barilla

3. dmBio – Pesto Basilico met pijnboompitten

Nog voor het openen van de pesto is de diepgroene kleur al merkbaar, dankzij het hoge basilicumgehalte van 54%. Wanneer u het opent, zult u onmiddellijk zien dat het een relatief grote hoeveelheid olijfolie bevat, die op het oppervlak wordt afgezet. Pas na langer roeren wordt de massa weer homogeen, waardoor de toestand niet lang aanhoudt. Het vloeibare/olieachtige deel in de schelp bezinkt snel weer uit het vaste deel. De smaak is zeer intens en taartig, wat waarschijnlijk te wijten is aan het hoge basilicumgehalte. Het is minder zout, maar licht zuur en bitter in de afdronk. Met een prijs van €1,63 per 100 g ligt het in het midden van de prijsklasse.

Pesto_DM

4. Rapunzel – Pesto Verde Vegan

Rapunzel's Pesto is de meest vloeibare pesto onder de vergelijkbare producten - te vloeibaar voor sommige testers. Qua kleur kan de pesto worden ingedeeld tussen de producten van dmBio en Barilla. Ook hier is het noodzakelijk om krachtig te roeren voor het eten, omdat de olie zich na een lange periode van staan vestigt. Tijdens het proeven is een sterke nootachtige, zeer intense smaak merkbaar die zelfs voor sommige testers een bitter effect had. Opvallend is ook de zeer zoute noot, vergelijkbaar met product 2. Helaas waren onze testers niet overtuigd van de smaak. Daarnaast is er de zeer hoge prijs van €4,44 per 100 g, waardoor het veruit het duurste product is.

Pesto_Rapunzel

5. Rewe Bio – Pesto Verde

De pesto van Rewe Bio is zoals de meeste van de geteste pesto's relatief vloeibaar met gevestigde olie aan de oppervlakte. Na een korte roerbeurt wordt een homogene lichtgroene massa gevormd. Onze testers beschreven de smaak als licht zout, maar toch evenwichtig. De afdronk heeft ook een lichte olijf- en knoflooksmaak. Naar onze mening is een algemeen succesvol product, dat met zijn prijs van €1,25 per 100 g ook de prijswinnaar is. Wij doen hier een duidelijke aanbeveling.

Pesto_rewe

Aan het eind van onze serie tests waren velen verbaasd over hoe groot de verschillen in uiterlijk en consistentie van de Pestos waren. Van donker- tot lichtgroen, klonterig tot bijna vloeibaar, alles was er. De smaak was ook zeer vergelijkbaar met die van de andere Pestos. Wie veel belang hecht aan een intense kruidige smaak is bij de Pestos van Barilla en Rapunzel in zeer goede handen, waarbij onze aanbeveling duidelijk ligt bij de Pesto van Barilla vanwege de lagere prijs. Voor onze testers was de winnaar qua smaak echter duidelijk KoRo's pesto. Hier was niet alleen de korrelige consistentie overtuigend, die het meest aantrekkelijk was, maar ook de aangenaam evenwichtige, frisse pestosmaak. Maar ook de fijne pesto van Rewe Bio kon velen overtuigen. Daarom kwam de smaak op de 2de plaats terecht en we gaven het een duim omhoog vanwege de lage prijs.

Bijpassende producten