KoRo test

KoRo probeert: cacaonibs

Chocolade in zijn natuurlijkste vorm: cacaonibs. In dit artikel worden verschillende cacaonibs met elkaar vergeleken.
Bildstrecke

Herkomst

Cacaonibs zijn kleine splinters die uit de cacaoboon worden verkregen. Al ten tijde van de Maya's, Inca's en Azteken waren cacaobonen ongelooflijk waardevol. Hun genot was daarom aanvankelijk alleen voorbehouden aan de hogere klassen. Om deze reden worden ze tegenwoordig ook wel "voedsel van de goden" genoemd. In het begin van de 16e eeuw werd cacao voor het eerst naar Europa gebracht door Spaanse veroveraars, waar het zich snel verspreidde. Tot slot kwam het via de Europese koloniën naar Afrika en Azië. Tegenwoordig is het op elk continent te vinden.

Oogst en productie

Nadat de boeren de overwegend paarse en geelachtige cacaovruchten met de hand van de hoge cacaobomen hadden geoogst, werden de peulen uit elkaar gehaald en de witte bonen in de peulen gereinigd. Vervolgens wordt het gistingsproces gestart, een natuurlijk gistingsproces dat belangrijk is voor de latere verwerking. Hiervoor worden de bonen traditioneel verpakt in bananenbladeren en vervolgens tot een week bewaard in troggen of houten kisten. Het gistingsproces zorgt ervoor dat het vruchtvlees loskomt van de boon en dat de boon zelf een bruine kleur krijgt. In de voorlaatste stap worden de bonen zachtjes gedroogd bij een maximumtemperatuur van 45 °C. De bonen worden vervolgens gedurende een week te drogen gelaten. Aangezien cacaonibs een rauw product zijn, mag deze temperatuur niet worden overschreden. Om de cacaonibs hun karakteristieke uiterlijk te geven, worden ze in kleine stukjes gebroken in de laatste stap nadat ze van hun harde schelpen zijn gescheiden.

Gebruik

De kleine penpunten zijn de beste keuze voor diegenen die houden van de bittere, natuurlijke smaak van chocolade. Als topping op de muesli, voor de extra knapperigheid in de Chia-pudding of voor een extra bittere noot in de yoghurt - cacaonibs passen bijna altijd. Cacaonibs zijn ook ideaal als bakingrediënt in cakes, muffins of crèmes. Als chocolade niet genoeg cacao kan bevatten, kunnen deze kleine stukjes zelfs pure tussendoortjes eten.

Koro-Produkt-I-37

Laten we nu tot onze vergelijking komen, waarin acht producten met elkaar concurreerden. Alle producten zijn ongebrande biologische cacaonibs.

1. KoRo - Ongebrande cacaonibs

De cacaonibs van KoRo zijn iets kleiner dan die van de meeste andere merken. Hun kleur kan worden omschreven als een prachtige aardse bruine kleur. Ze zien er niet alleen heerlijk uit, maar ze hebben ook een intense, scherpe cacaosmaak. Veel testers merkten echter ook een licht zure nasmaak op. Met een prijs van €1,49 per 100 g zijn zij echter de duidelijke winnaar.

KoRo_

2. Veganz – Cacao-Nibs

De nibs van Veganz zijn iets groter in vergelijking met het vorige product en ook de bruine kleur is een tint donkerder. De smaak is minder zuur, maar een beetje bitter. Een chocoladesmaak komt er nauwelijks door, wat veel testers teleurstelt. De prijs van €3,96 per 100 g kan afschrikken. Het is veruit het duurste product.

Veganz

3. Sevenhills – Rauwe cacaonibs

Optisch zijn ze nauwelijks te onderscheiden van de nibs van Veganz. En ook bij dit product is er nauwelijks een chocoladesmaak die kan doordringen. Bij het kauwen merk je dat ze vrij snel verkruimelen op je tong en een onaangenaam, droog gevoel in je mond achterlaten. Met een prijs van €1,50 per 100 g, deelt het bijna de eerste plaats in de prijscategorie, maar kon het onze testers niet overtuigen van zijn smaak.

Sevenhills

4. Active Foods – Organic Raw Cacao Nibs

Deze cacaonibs onderscheiden zich van buitenaf niet alleen door hun bovengemiddelde grootte, maar ook door een bleke, witachtige coating op de stukken, waardoor de penpunten er vrij bleek uitzien. Dit is een zogenaamde vetbloem. Het wordt gecreëerd door de beweging van vette ingrediënten naar het oppervlak van de boon, waar ze zich opnieuw kristalliseren. Kwaliteit en smaak zouden niet aangetast zijn, maar in de smaaktest hebben deze penpunten onze testers niet overtuigd. Ze smaken zowel bitter als zacht. Zelfs de solide prijs van €2,40 per 100 g kan dit niet meer verbeteren.

Active-Foods

5. Biotiva – Cacao Nibs

De kleine stukjes Biotiva doen visueel denken aan die van KoRo: klein met een mooie aardse bruine tint. En de aangename cacaosmaak overtuigde ook de meeste testers toen ze het proefden. Deze keer was er geen bittere noot. De prijs van €3,30 per 100 g ligt in de bovengrens van de prijsklasse, maar wordt gecompenseerd door de heerlijke smaak. 

Biotiva

6. Tilia – Bio Cacao Nibs rauw

Hier hebben we een soortgelijk fenomeen als bij Active Foods. Aan de buitenkant is een lichte, witachtige coating te zien op de iets grotere stukken Tilia. Ook hier is het waarschijnlijk een kwestie van vette bloei, die geen invloed zou hebben op de smaakbeleving. Maar ook hier is de smaak van het product negatief. Door de zeer zure en bittere noot kan er geen chocolade- of cacaonoot worden geproefd. Voor sommige testers smaakt dit product zelfs een beetje ranzig. De prijs is €2,98 per 100 g en ligt dus in het midden van de prijsklasse.

Tilia

7. Bio Nutra – Cacao-Nibs Bio

Bio Nutra's cacaonibs zijn het derde product dat door de vetrijping wordt aangetast en qua smaak van de cacaonibs afneemt. De penpunten zijn erg zuur, met een vage chocoladetoets. Het is mogelijk dat de witte coating invloed heeft op de smaak. Daarom kunnen we de aankoop van cacaonibs met deze coating vooralsnog niet aanbevelen. Zelfs de goede prijs van €2,39  per 100 g heeft geen zin.

BioNutra

8. My Fruits – Bio Kakao Nibs

De cacaonibs van My Fruits behoren tot de iets grotere variëteit en hebben tegelijkertijd een mooie aardse bruine tint. Optisch gezien maken ze een zeer positieve indruk. Maar ook in smaak konden ze overtuigen. Met deze cacaonibs ziet het eruit alsof men in een zeer pure chocolade zou bijten. Ze zijn noch zuur, noch onaangenaam bitter. Een product dat zowel extern als intern overtuigde. Als je een echte bittere fan bent, zou je het niet erg vinden om wat dieper in je portemonnee te moeten graven, want de prijs is €3,22 per 100 g, wat het het op een na duurste product in deze testserie maakt.

Myfruits

De meeste van onze testers konden zich in het begin niet voorstellen dat ze de duidelijke verschillen in cacaonibs konden proeven. Maar hier werd ons beter geleerd. Sommige producten vielen op door hun stevige cacaonoot, andere door hun versleten en bittere smaak, die nogal negatief was. Een interessante observatie was het verband tussen het witte vet en de smaakkwaliteit, wat uw en ook onze aankoopbeslissing in de toekomst zou moeten vergemakkelijken - op voorwaarde dat men de Nibs kan herkennen aan de verpakking. De cacaonibs van My Fruits zijn iets duurder, maar ze kunnen iedereen overtuigen. Maar als niet alleen de smaak maar ook de prijs belangrijk voor u is, raden wij u de cacaonibs van KoRo aan.

Tags: korotestet

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende Produkte
Probieren geht über Studieren
BIO KAKAONIBS UNGERÖSTET | 1 KG
Biologishce cacaokernen ongeroosterd
15,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden