KoRo test

KoRo probeert: maïskorrels met bbq-kruiden

Maïskorrels zijn verkrijgbaar in alle kleuren en variëteiten. Vers of knapperig, met verschillende kruiden of gewoon puur. We hebben de knapperige snackvariant in de barbecuesmaak voor jou onder de loep genomen. Je kunt ons resultaat hier lezen.
Bildstrecke

Waar groeit de maïs?

De maïsplant behoort tot de zoete grassen en dus tot de granen. Het komt uit Mexico. Aan het begin van de 16e eeuw kwam het met Christoffel Columbus naar Europa. De drie grootste producenten van maïskorrels ter wereld zijn de Verenigde Staten, gevolgd door China en Brazilië.

Maissnack

Wordt maïs verder verwerkt?

Eerst wordt de maïs geoogst rond augustus met behulp van maaidorsers. Het exacte oogsttijdstip is afhankelijk van het klimaat en het gebruikte type maïs. De maïs is altijd klaar voor directe consumptie.  Omdat het vochtgehalte van de granen direct na de oogst hoog is (ongeveer 25-35%), wordt de maïs in de lucht gedroogd om schimmels en bacteriën te voorkomen. Na het drogen mag het vochtgehalte niet meer dan 16 % bedragen, zodat de korrels stabiel zijn. In het geval van de snackvariant roosteren en kruiden de producenten de maïs uiteindelijk.

Welke verwerkingsmogelijkheden zijn er?

Met 1,1 miljard ton staat de totale graanoogst wereldwijd op de eerste plaats en is daarmee vooruitlopend op de tarweoogst. Dit is vooral te wijten aan het feit dat meer dan de helft van de oogst (63%) wordt gebruikt voor diervoeding. Naast het gebruik als veelzijdig levensmiddel (15%) wordt maïs ook gemakkelijk verwerkt, bijvoorbeeld tot energiemaïs voor biogas en ethanol of tot biobased plastics (22%).

Er zijn tal van voedseltoepassingen voor maïs: popcorn, cornflakes, maïsmeel of maïsgriesmeel, vers in salades of stoofschotels, in knoedels, als hele kolven bij het grillen of de geroosterde versie als snack. De geroosterde granen zijn een goed alternatief voor chips voor de volgende TV-avond met vrienden. Ze zijn ook de top van jouw volgende soep als een knapperige croûtonsoort. De verschillende kruiden van de geroosterde maïskorrels zoals zout, chili, barbecue, knoflook of jalapeno en kaas zullen het niet saai maken.

Weetjes over maïs

De haarachtige kapsels zijn giftig en veroorzaken vergiftigingsverschijnselen zoals deliria, braken, koliek of diarree. Daarnaast wordt de stamper van de vrouwelijke bloem als bedwelmend middel gebruikt door de indianen in Peru. In de Chinese geneeskunde worden deze gebruikt om "maïsbaardenthee" te maken. Dit zou een drainerend effect hebben en helpen bij het vasthouden van water tijdens de zwangerschap en bij jicht of reuma.

1. Geroosterde maïs bbq van KoRo

In onze vergelijkende test trokken de KoRo maïskorrels onmiddellijk de aandacht door hun grootte. Dit zijn veruit de grootste korrels, wat de testers blij maakte met een lange kauwervaring. De maïssnack overtuigd door zijn zeer knapperige en luchtige consistentie. De barbecuesmaak is niet dominant, zodat de natuurlijke maïssmaak nog steeds voelbaar is. De maïs komt uit Peru en je kunt het kopen voor 1,30 euro per 100 gram.

Maissnack_KoRo

2. Geroosterde bbq maïs van Casa Mayor

De korrels van Casa Mayor zijn langer van vorm in vergelijking met de andere en donkerder van kleur samen met die van Corn nuts. Deze korrels zijn vergelijkbaar met die van KoRo in de zin dat ze erg knapperig zijn. Opvallend is dat de maïssnack sterk gekruid is. De testers vonden de smaak zout en kerrieachtig, minder rokerig. De Spaanse granen krijg je voor 0,62 euro per 100 gram en zijn daarom het goedkoopst in onze vergelijkingstest.

Maissnack_CasaMayor

3. Geroosterde bbq maïs van Berlinernuss

De maïssnack heeft de lichtste maïskorrels en ziet er natuurlijker uit. Het rookaroma is dan ook zeer mild. Net als de KoRo granen heeft de maïs een eigen smaak. Sommige testers vonden het kruidenmengsel ook licht bitter. De granen komen uit Spanje en je kunt ze kopen voor €1,28.

Maissnack_Berlinernuss

4. Geroosterde bbq maïs van Corn Nuts

De maïskorrels van Corn Nuts zijn donkerder en je kunt het kruidenpoeder heel duidelijk zien. De korrels zelf zijn groot en sterk gekruid. Vooral zout en paprika werden geproefd. Net als bij de granen van Casa Mayor meldden de testers een kerrieachtige smaak. Je kunt de snack uit de VS halen voor 2,12 euro per 100 gram. Dit maakt het het duurste maïskorrel om hier te testen.

Maissnack_CornNuts

Conclusie

  • Smaak: Als je van zout en goed gekruid houdt, dan zijn de maïskorrels van Casa Mayor en Corn Nuts de juiste keuze voor jou. Als je de voorkeur geeft aan de meer natuurlijke variant met een sterkere maïssmaak, dan kun je beter kiezen voor de zaden van KoRo en Berlinernuss.
  • Consistentie: Alle geteste maïskorrels zijn mooi en knapperig. 
Tags: KOROTESTET

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende Produkte
Probieren geht über Studieren
GERÖSTETE MAISKÖRNER MIT BBQ-GEWÜRZ | 500 G
Geroosterde maiskorrels met BBQ-kruiden
4,50
Inhoud 0.5 kg | € 9,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden