KoRo test

KoRo probeert: rode quinoa

Quinoa - kleine korrels die het in zich hebben. Niet voor niets is superfood de bestseller onder voedingsbewuste mensen. Je kunt hier lezen wat quinoa zo populair maakt en wat de verschillen zijn die we in een directe vergelijking hebben opgemerkt.
Bildstrecke

Waar komt quinoa vandaan?

Quinoa behoort, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, niet tot de familie van granen zoals tarwe, haver of rogge. De plant, die afkomstig is uit het geslacht van de ganzenvoetenfamilie, staat al zo'n 5000 jaar bekend als een gecultiveerde plant. Destijds en vandaag de dag dient het de Andesbevolking als belangrijk hoofdvoedsel en staat daarom ook bekend als "Incakorn". Onder invloed van de Spaanse veroveraars werd de teelt van quinoa echter aanvankelijk op grote schaal verboden in Zuid-Amerika, waardoor het graan voor een bepaalde tijd uit de voeding van de inheemse bevolking verdween. Ondertussen heeft het in Zuid-Amerika echter weer aan belang gewonnen en is het al enkele jaren op zijn triomftocht door Europa.

Hoe wordt quinoa geteeld?

De kruidachtige quinoa plant met een hoogte van 50 - 300 cm wordt als bijzonder weinig veeleisend beschouwd. Het is zeer robuust en is goed bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals een ruw klimaat en een slechte bodemgesteldheid. Deze robuustheid is een perfecte basis voor de teelt in het Andesgebied. Ook vandaag de dag worden de landen van Zuid-Amerika nog steeds beschouwd als de belangrijkste leveranciers van het populaire Inca-graan. Wat veel mensen echter niet weten, is dat quinoa nu ook in sommige regio's van Midden-Europa wordt verbouwd. Zo wordt getracht tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar meer regionaliteit zonder dat men het genot van de populaire quinoa hoeft op te geven. De granen worden meestal geoogst van begin augustus tot eind september. In de industriële teelt wordt dit werk uitgevoerd door grote maaidorsers, maar kan het ook handmatig worden gedaan. Na een succesvolle oogst worden de quinoa-korrels eindelijk gedroogd.

shutterstock_258614417jVWHFYr9NWySn

Welke voedingstoffen bevat quinoa?

Quinoa is een zogenaamde "pseudokorrel". Hoewel het populaire graan soortgelijke ingrediënten heeft, behoort het niet tot de graanfamilie. Vooral mensen met een allergie vinden een geschikt alternatief product in glutenvrije quinoa. De kleine korrels vormen ook een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en zijn daarom bijzonder populair bij vegetariërs en veganisten. Als een van de weinige plantaardige producten bevatten ze alle 9 aminozuren en verslaan ze dus de binnenlandse granen op lengte. Quinoa kan ook overtuigen als leverancier van belangrijke mineralen (magnesium, ijzer, kalium en calcium) en vitaminen (B1).

Wat maakt rode quinoa bijzonder? 

Quinoa is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren: Of het nu in het wit is, of liever gezegd in iets meer ongebruikelijks in rood of zwart. De verschillende variëteiten hebben niet meer nodig wat betreft de voedingswaarde. Er zijn echter verschillen in smaak. Rode quinoa staat bekend om zijn fruitige maar tegelijkertijd licht bittere en samentrekkende aroma. Het graan smaakt meer nootachtig dan conventionele witte quinoa en blijft na het koken steviger dan zijn naaste familieleden. Door zijn kleur is de Inkakorn een echte blikvanger in elk gerecht. Als basis voor salade, als bijgerecht bij een groentepan of als vulling voor de paprika. Het is het proberen waard!

shutterstock_1285307890zSEaWuODl4tzb

Hoe bereid je quinoa?

De bereiding van quinoa is over het algemeen zeer eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Voor het koken moeten de quinoa-korrels echter grondig gewassen worden om de bittere stoffen die ze bevatten te verwijderen. In principe wordt de volgende mengverhouding aanbevolen: 3 kopjes water op een kopje rode quinoa. De quinoa-korrels moeten eerst kort op het hoogste vuur worden gekookt en vervolgens met gesloten deksel nog eens 15 minuten op middelhoog vuur worden gestoofd. Haal vervolgens de pot van het vuur en laat de quinoa nog 10 minuten opzwellen. Kort voor het serveren, kruid naar smaak.

1. rode quinoa van KoRo

KoRo's rode quinoa overtuigt met zijn intens donkerrode kleur, die alle testproducten laten zien. In vergelijking hiermee zijn de korrels echter minder gezwollen en dus iets kleiner. De quinoa-korrels hebben na het koken een stevige consistentie en zijn daarom iets harder dan de conventionele witten. Het KoRo-product, dat in Peru wordt geteeld, is een van de smaakfavorieten van onze test. De licht zoetige en dus niet al te intense, scherpe smaak overtuigde onze proefpersonen. KoRo's biologische Quinoa is te koop voor €8  per 1 kg.

KoRo-minUMztphetCbGGi

2. rode quinoa van Naturacereal

De donkerrode quinoa-korrels van Naturacereal zijn gezwollener dan bij het KoRo-product. De consistentie lijkt echter sterk op de consistentie, omdat deze ook na de zwelling stevig aan de beet blijft. De drogere consistentie was echter merkbaar in een directe vergelijking. Qua smaak beschreven de testers de in Peru en Bolivia geteelde granen als nootachtig met een licht bittere nasmaak. Het biologische product is het duurst met een prijs van €13,07 per 1 kg.

Naturacereal-mingthVe4paz4mzS

3. rode quinoa van Buxtrade

De quinoa-korrels van Buxtrade hebben ook de karakteristieke donkerrode kleur. In vergelijking met de KoRo en Naturacereal producten zijn ze na het koken zachter. De intense nootachtige smaak, vergezeld van een licht bittere geur, werd zeer goed ontvangen door onze testers. Buxtrade quinoa-korrels worden geteeld in Peru, Bolivia, Ecuador en Frankrijk. Het product is het enige product zonder biologische certificering, maar met een prijs van €6,99  per 1 kg is het ook het goedkoopst.

buXtrade-min4htZ4h9KKqJ2g

4. rode quinoa van Rapunzel

Vergeleken met de andere producten, vertoont Rapunzel's Quinoa geen ernstige verschillen in uiterlijk. In hun stevige consistentie lijken de korrels op de quinoa van KoRo en Naturacereal. Ze smaken harder en minder fruitig. Geoogst in Peru zijn ze beschikbaar voor €9,96  per 1kg.

Rapunzel-minktwMVaBJO6vem

Conclusie

  1. Smaak: Wie hoopte op een duidelijke testwinnaar zal helaas teleurgesteld zijn. Alle producten lijken qua smaak sterk op elkaar en verschillen slechts in geringe mate in hun aroma.
  2. Consistentie: Met uitzondering van de Quinoa van Buxtrade hebben ze allemaal een stevige consistentie en zijn daarom een perfecte aanvulling op jouw volgende salade.

Of je de voorkeur geeft aan de iets zoetere quinoa van KoRo of de licht bittere quinoa-korrels van Rapunzel en Naturacereal is een kwestie van smaak en is aan jou. Welk product je uiteindelijk ook kiest, ze zijn het proberen waard. Dus veel plezier met het uitproberen!

Tags: korotestet

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende Produkte
Probieren geht über Studieren
BIO QUINOA ROT | 2 KG
Biologische quinoa rood
14,00
Inhoud 2 kg | € 7,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden