Amarant en dergelijke zelf poffen

Gepofte graan is nu verkrijgbaar in veel winkels en wordt steeds populairder voor extra crunch in muesli of voor het bakken. Maar wat te doen als het geliefde pack opnieuw spontaan heeft besloten leeg te zijn? Pof ze nu zelf

Hoe wordt het gekochte graan gepoft?

Na de oogst worden de gepolijste granen blootgesteld aan hete stoom en zeer hoge druk. Door een plotselinge drukverlaging verdampt het water in de korrels zeer snel en het hete zetmeel in de korrels schuimt tot vele malen zijn oorspronkelijke volume en stolt. Dit technische proces wordt in de industrie gebruikt voor gepofte quinoa, spelt, amarant, rijst of boekweit.

Hoe pof ik de granen zelf?

Het beroemdste graan om zelf te poffen is waarschijnlijk de popcornmaïs. Wie hield er niet als kind van zelfgemaakte popcorn voor een Disney-film? Maar is nog een ander graan geschikt voor zelf-puffend? Met rijst, tarwe en spelt kan dit proces alleen plaatsvinden bij een bepaalde temperatuur en druk. Daarom is dit helaas niet zo gemakkelijk thuis. Verrassend genoeg kunnen Amaranth en Quinoa thuis heerlijk worden opgeblazen en niet zo ingewikkeld. De procedure verschilt niet significant van de productie van popcorn en is hetzelfde voor de twee pseudokorrels

Quinoa en amarant zelf poffen

Na het verwarmen van een pot, voeg zoveel granen toe als je nodig hebt om de bodem te bedekken. Zorg ervoor dat er geen korrels overlappen en dat er geen tweede laag wordt gevormd. De toevoeging van olie is niet nodig en het deksel mag niet volledig gesloten op de pot zitten. Zodra de korrels beginnen op te duiken, moet je de pot of de korrels in beweging houden door de pot heen en weer te zwaaien. Het is het beste om kleine cirkels te rijden op de kookplaat. Dit zorgt ervoor dat elk korreltje lang genoeg op de hete bodem van de pot ligt om op te duiken en dat het er niet te lang blijft om te verbranden. Indien nodig kunt u de warmte ook een beetje verminderen. Als alle korrels opduiken, kunt u ze in een kom doen en op smaak brengen, zout of zoet maken als dat nodig is. Herhaal de stappen totdat u de gewenste hoeveelheid heeft geproduceerd.

Tips voor succes!

Tip 1: Weet u niet zeker of de pot al heet genoeg is? Doe dan gewoon een paar korrels in de pot om te testen. Als deze zich binnen enkele seconden opstapelen, kunt u de rest toevoegen.

Tip 2: Nadat de laatste korrels zijn opgezwollen, giet je ze snel uit de hete pot in een kom zodat ze niet verbranden.

Hoe gebruik ik het gepofte graan?

gepufft-2

Je kunt je gepofte ontbijtgranen zoet of hartig kruiden. Naast de klassiekers zoals poedersuiker of zout, maar ook curry, peper, kruiden of kaneel en peperkoekkruid is mogelijk. Je verbeelding kent geen grenzen. Kijk in je kruidenkastje naar wat je zo lekker vindt of wat het beste bij het recept past. Als u uw gepofte granen aan uw muesli wilt toevoegen, dan zijn de zoete kruiden meer geschikt. Hier zijn enkele inspiraties voor u:

Bessen-vanille taartjes

Quinoa-Matcha bar - kleurrijke reep

Superfood Blissballs

Herfst energierepen

Boekweitpannenkoeken met gepofte amarant

Het perfecte broodbeleg 

Mango vanille smoothie bowl

Tags: KOROTIPPS

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
BIO AMARANTH GEPUFFT | 700 G
Biologische amarant gepoft
5,00
Inhoud 0.7 kg | € 7,14 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO DINKEL GEPUFFT | 400 G
Biologische spelt gepoft
4,00
Inhoud 0.4 kg | € 10,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO BUCHWEIZEN GEPUFFT GLUTENFREI | 350 G
Biologische boekweit gepoft
4,00
Inhoud 0.35 kg | € 11,43 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden