Geschenken voor elke smaak

Ahornsiroop - Tips voor gebruik

Bij ahornsiroop denk je eigenlijk automatisch aan pannenkoeken - wij kunnen het ook niet helpen. In dit artikel leer je wat je nog meer kunt doen met ahornsiroop.

Ahornsirup0mMSNZC6r5Otf

Ahornsiroop smaakt aangenaam zoet en kan tegelijkertijd wat bitter zijn. Afhankelijk van de kwaliteit en de kleur is de smaak van het product meestal sterker of milder. Hoe lichter de kleur, hoe milder en hoe donkerder de siroop, hoe sterker de smaak. De licht houtachtige geur doet gelijk denken aan het bos. Tegelijkertijd bevat de op houtvuur gekookte siroop een fijne karamelnoot, wat het nog meer op smaak brengt. Vergeleken met honing heeft ahornsiroop een duidelijke eigen smaak.

 

De productie van ahornsiroop

De esdoorn moet ten minste 40 jaar oud zijn voordat hij voor het eerst kan worden afgetapt. Bovendien kan ahornsiroop enkel in het voorjaar (van eind februari tot april) worden verkregen. Tijdens de dooi wordt het in de bomen opgeslagen zetmeel omgezet in suiker. Dit is het moment voor de siroopoogst. Om de boom af te tappen, wordt een gat geboord in de schors, waarin een kraan wordt gestoken. Een heldere vloeistof - het sap van de esdoorn - druipt hier doorheen in een grote bak. Er mag niet meer dan veertig liter per boom worden getapt om een succesvolle oogst in de daaropvolgende jaren te garanderen. Het verzamelde sap moet vervolgens binnen 24 uur naar een zogenaamde "suikerfabriek" worden vervoerd en daar worden verwerkt. Duurt dit langer, dan kan het sap gaan gisten. In het Suikerhuis wordt het sap boven vuur gekookt tot een harde en donkere massa - de siroop. Uit de veertig liter sap kan slechts één liter siroop worden gemaakt.

Waar past ahornsiroop bij?

Ook al associëren de meeste mensen ahornsiroop vooral met pannenkoeken, het kan ook gebruikt worden in veel andere warme en koude gerechten in de keuken. Je kan het gebruiken voor het zoeten van thee, muesli, smoothies, griesmeel, yoghurt, ijs en andere desserts. De siroop scoort ook goed in hartige gerechten. We hebben een paar tips voor je verzameld:

Ahornsiroop marinade voor vlees en vis

Ahornsiroop past zeer goed in marinades die een beetje zoetigheid verdragen, bijv. voor gevogelte, varkensvlees of zalm. Vooral als het barbecueseizoen weer begint is het leuk om iets nieuws te proberen: Meng 6 el ahornsiroop, 1 eetlepel Dijonmosterd, 2 eetlepels verse citroensap, 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels sojasaus, 2 geperste knoflookteentjes en 5 eetlepels olijfolie tot een marinade en breng op smaak met zout en peper.

Ahornsiroop in de thee

Er zijn veel verschillende meningen over  hoe je thee het beste kan zoeten. Sommigen zweren bij snoep, anderen zweren bij honing en sommigen zweren bij ahornsiroop. Als je een ahornsiroop fan bent, is dit zeker iets voor jou. In de zomer kan het ook goed bij zelfgemaakte ijsthee: Gewoon normaal een thee naar keuze bereiden, laten afkoelen, een paar uur in de koelkast zetten en serveren met ijsblokjes en een scheutje ahornsiroop.

Bakken met ahornsiroop

Ahornsiroop kan heel goed gebruikt worden voor zoete bakkerijproducten - maar het is wel zoeter dan suiker. Aanbevolen wordt om 1 eetlepel suiker te vervangen door 3/4 eetlepels ahornstroop (of 75 gram ahornstroop in plaats van 100 gram suiker). Aangezien beide een zeer verschillende consistentie hebben, moet je andere vloeistoffen in het recept beperken om te voorkomen dat het taartdeeg te vloeibaar wordt. Zoals al beschreven heeft ahornsiroop een eigen smaak en is daarom niet geschikt voor alle bakproducten. Het past bijzonder goed bij recepten die nootachtig, gekarameliseerd of licht bitter zijn. Maar smaken verschillen en in principe zijn er geen grenzen aan je creativiteit: Wat dacht je ervan om je zelfgemaakte brood een zoet vleugje ahornsiroop te geven?

Ahornsiroop in de saladedressing

Ahornsiroop verandert een simpele dressing snel in een delicatesse. 1 tot 3 eetlepels zijn een goede toevoeging aan elke salade. Voor de eerste keer: Meng 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels ahornsiroop, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel citroenschil en wat zout en peper goed door elkaar en giet het over de salade - klaar!

Ovengroenten met ahornstroop

Het bakken van gerechten zoals zoete aardappelen, aardappelen, pompoenen of wortelen in de oven is snel en gemakkelijk. Wat dacht je ervan om ze deze keer niet alleen met olijfolie te bakken, maar ook met wat ahornsiroop? Meng de geschilde en gesneden groenten in een kom met zout, peper, wat olijfolie en ahornsiroop en bak ze vervolgens in de oven op ca. 180 graden Celsius tot ze de gewenste kleur krijgen. Smaakt heerlijk!

Veel plezier met het uitproberen!

Tags: Tipps

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
leer
Biologische ahornsiroop grade A
15,00
Inhoud 1 l

inkl. MwSt. zzgl. Versand

leer
Kristalzout fijn
4,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

PFEFFER SCHWARZ GANZE KÖRNER | 1 KG
Peper zwart hele korrels
7,50
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden