Eten zonder suiker - tips en tricks

Wat valt er onder suikervrije voeding? Kan een mens suikervrij leven? Wij geven je de tips en tricks!

Stel dat je eigenlijk een volledig suikervrij dieet wilt. Dan zou je het niet alleen zonder snoep etc. moeten doen, maar ook volledig zonder koolhydraten - dat betekent ook geen fruit en geen groenten meer. Je merkt zeker al dat het mogelijk is om volledig suikervrij te leven, maar op de lange termijn bijna onmogelijk, misschien zelfs schadelijk. Groenten en fruit leveren ons immers waardevolle voedingsstoffen en vitaminen die we anders met voedingssupplementen zouden moeten "aanvullen". Wij willen je graag laten zien wat een "suikervrij dieet" precies inhoudt en hoe je het het beste kunt implementeren!

Over welke suiker hebben we het?

Wanneer we het over het algemeen over suiker hebben, bedoelen we in de meeste gevallen witte huishoudsuiker, minder bekend als sacharose. Maar deze suiker bestaat uit twee andere suikers: glucose, ook bekend als druivensuiker, en fructose, ook bekend als vruchtensuiker. Sacharose is dus een zogenaamde dubbele suiker, terwijl de andere twee als eenvoudige suikers worden geclassificeerd. Je moet ook weten dat alle vormen van suiker tot de koolhydraten behoren en dat ze allemaal ongeveer evenveel calorieën bevatten, namelijk ongeveer 400 kcal per 100 g. De suikersoorten verschillen echter in hun zoetkracht en in hun effect op ons lichaam in veel opzichten. En waarom natuurlijke zoetheid altijd de voorkeur heeft boven geraffineerde huishoudsuiker, leggen we je in de volgende stap uit.baking-without-sugar_25b5ba9baab4f2

Waarom geen geraffineerde suiker?

De zoetheid van de natuur, die we kennen van fruit etc., bevat veel waardevolle sporenelementen, vitaminen, enzymen of ballaststoffen. Witte geraffineerde huishoudsuiker is daarentegen een product van een industrieel proces waarbij alle vitaminen en sporenelementen die vroeger in het suikerriet of de suikerbiet zaten, verloren gaan. Het is niet zonder reden dat de klassieke symptomen van overmatige consumptie van huishoudsuiker onder meer het bekende verlangen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en een slecht humeur zijn. Daarom hebben natuurlijke suikeralternatieven altijd de voorkeur, vooral met het oog op de gezondheid. Ze bevatten meer sporenelementen, vitaminen en enkele voedingsvezels. Bovendien worden ze nauwelijks verwerkt, maar hebben ze ook een andere zoetheid en een meer gevarieerde smaakbeleving. MAAR: Ook al zijn de suikeralternatieven wat gezonder en vollediger, je moet er rekening mee houden dat suiker nog steeds suiker is en daarom spaarzaam moet worden gebruikt.

  1. Water als standaard drankje
    Er zit veel suiker in veel drankjes. Wen er maar aan om vooral water te gebruiken als je favoriete dorstlesser en hydratatieleverancier. Met een schijfje citroen, een stukje komkommer of bevroren bessen als vervanger van ijsblokjes kun je het super gezond en lekker maken.
  1. Natuurlijke zoetheid

De natuur biedt ons tal van gezonde mogelijkheden om ons dagelijks leven te verzoeten. Probeer te profiteren van deze grote en heerlijke verscheidenheid aan natuurlijke zoetstoffen en serveer jezelf met dadels, honing of ahornsiroop. LET OP: Suiker uit de natuur blijft nog steeds suiker, dus geniet met mate.

  1. Onbewerkte voeding

Geen kant-en-klare maaltijden, maar meer van het "clean eating" concept. Dit betekent natuurlijk dat je zelf kookt en jouw maaltijden zelfstandig bereidt. Dit is de enige manier om precies te weten wat er in jouw voedsel zit en om onnodige en ongezonde additieven te vermijden. Natuurlijk is dit een moeilijke zaak, vooral op weg naar de toekomst. Maar zelfs dan kun je je eten voorkoken en in een zakje stoppen. Daarnaast past er altijd een appel, groentesticks of een gekookt ei in elke rugzak.

Geraffineerde huishoudsuiker: een undercover-boosdoener

Men zou kunnen stellen dat huishoudsuiker waarschijnlijk de meest voorkomende drug is die het beste geïntegreerd kan worden in het dagelijks leven en de maatschappij van vandaag de dag. Want als je naar de achterkant van klassieke producten kijkt, vind je bijna overal suiker. Industrieel wordt huishoudsuiker vaak gebruikt om jouw producten beter en langer hun kleur te laten behouden. Het wordt ook gebruikt als conserveringsmiddel en zorgt voor een langere houdbaarheid van de producten. Bovendien hoeft suiker niet eens als additief te worden aangegeven en is het ook aanzienlijk goedkoper dan andere industriële additieven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat suiker in veel producten onder verschillende chemische benamingen voorkomt. Om ervoor te zorgen dat je de suiker niet mist bij jouw volgende aankoop, volgen hier enkele pseudoniemen waaronder je suiker en suikerrijke ingrediënten in de ingrediëntenlijst kunt vinden:

  • Saccharose
  • Dextrose
  • Raffinose
  • Glucose
  • Fructose (siroop) of Fructose-Glucose-Siroop
  • Glucose (siroop), Glucose-Fructose-Siroop oder zetmeelstroop
  • Karamelsiroop
  • Lactose

Onze top 5 natuurlijke suikerbronnen:

Dadels: Ze verzoeten jouw bakcreaties met volledig natuurlijke fructose en hebben een karamelsmaak. Afhankelijk van het type dadel - bijvoorbeeld de Medjool-dadel is bijzonder zacht - kunnen ze op verschillende manieren worden gebruikt om smoothie, muffins of taarten te zoeten.

Honing: Het is een van de oudste en meest natuurlijke zoetstoffen van allemaal. Het mooie van honing is dat het naast glucose en fructose veel mineralen, vitaminen en enzymen bevat. Het feit dat er veel verschillende soorten honing zijn, komt ook tot uiting in de smaak van het bakken en koken.

Ahornsiroop: het heeft een relatief intense smaak. Als een ingedikt sap uit suikerahorn, dat meestal afkomstig is uit Canada, wordt het in dezelfde verhouding als normale suiker zoet. Ahornsiroop is verkrijgbaar in verschillende soorten, van lichte en vrij milde (klasse A) tot donkere en duidelijk sterkere (klasse B, C).

Kokosbloesemsuiker: het wordt geproduceerd uit het sap van de kokospalm, die wordt verkregen door de bloeiwijze af te snijden. Het sap wordt vervolgens gedroogd en gemalen. Het is een goudbruine, fijne suiker die een lage glycemische index heeft, dat wil zeggen een laag effect op de bloedsuikerspiegel. Het is net zo sterk zoet als suiker, maar heeft een mooie karamel- en moutsmaak.

Agave siroop: Deze wordt geproduceerd uit het sap van de (meestal) Mexicaanse agaveplant, dat gefilterd, verwarmd en ingedikt wordt. Het zoet veel meer dan normale huishoudsuiker en bevat veel fructose.

Tip:

Als je streeft naar gewichtsverlies, dan zijn de hierboven genoemde natuurlijke zoetstoffen niet zo geschikt, omdat ze een caloriegehalte hebben dat vergelijkbaar is met dat van geraffineerde huishoudsuiker. Natuurlijk zijn ze altijd beter dan de geraffineerde suiker vanwege hun natuurlijke samenstelling, maar als je op zoek bent naar minder caloriezoetende methoden, zijn de volgende alternatieven misschien beter voor je:

  • Stevia wordt geproduceerd uit de bladeren van de stevia plant en kan gebruikt worden voor het zoeten tijdens het koken en bakken. De zoetkracht is veel groter dan die van industriële suiker en heeft een lichte eigen smaak, die sommigen verontrustend vinden.
  • Xylitol is een suikeralcohol die, naast zoetheid, effectief is tegen tandbederf en voor de tanden zorgt. Overmatige consumptie kan echter leiden tot diarree. 
  • Erythritol is ook een suikeralcohol verkregen door gisting. Erytritol heeft weinig effect op de bloedsuiker- en insulinegehaltes.
  • Sacharine is zoetstof die vaak in tabletvorm in de koffie wordt gegooid. De synthetische zoetstof is 700 keer zoeter dan conventionele suiker en mag slechts met mate (niet meer dan 5 mg per kg lichaamsgewicht) worden ingenomen.
Tags: korotipps

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
BIO KOKOSBLÜTENZUCKER | 1 KG
Biologische kokosbloesemsuiker
8,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

MEDJOOL DATTELN PREMIUM LARGE MIT STEIN | 1 KG
Medjoul dadels PREMIUM LARGE met pit
11,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

DATTELN DEGLET NOUR MIT STEIN AM ZWEIG | 5 KG
Deglet nour dadels
38,00
Inhoud 5 kg | € 7,60 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

SCHOKODROPS MIT XYLIT | 1 KG
Chocodrops met xylit
19,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden