Gevriesdroogd fruit in de keuken

De laatste jaren hebben veel mensen gevriesdroogde vruchten leren kennen. Als tussendoortje hebben ze zich in het dagelijks leven gevestigd. Hier zijn enkele tips over waar je ze nog meer voor kunt gebruiken.

Gevriesdroogde vruchten zijn vooral populair omdat ze zeer aromatisch zijn en het hele jaar door verkrijgbaar zijn naast vers fruit. Ze worden meestal gebruikt voor muesli's of als een zoete snack tussendoor. Maar je kunt nog veel meer met gevriesdroogde frambozen, aardbeien, bananen en dergelijke - hier zijn een paar voorbeelden voor inspiratie:

Vruchtenthee oppeppen

Of het nou warm of koud is - vruchtenthee werkt altijd. Om je thee echt fruitig te laten smaken kun je gevriesdroogd fruit gebruiken om de smaak van bestaande theesoorten te versterken of om je eigen creatie te maken. Vooral rode of blauwe vruchten kleuren het theewater. De regel is: hoe meer vruchten, hoe intenser de smaak!

Fruitig bakplezier

Bij het bakken met de gevriesdroogde vruchten moet je ervoor zorgen dat ze door het deeg geroerd worden, anders worden ze te droog in de oven. Ze zijn bijzonder goed in cake of muffins. Denk eraan: Afhankelijk van de vrucht kunnen ze ook licht deeg kleuren. Als je dit wilt voorkomen, gebruik dan vruchten met een onopvallende kleur, zoals ananas, banaan of perzik. Trouwens, gevriesdroogd fruit past ook goed bij je brooddeeg. Als je noten toevoegt, krijg je een heerlijk ontbijtbrood.

Chocolade verfijnen

Liefde gaat door de maag en met chocolade maak je jezelf toch vooral populair. Zelfgemaakte chocoladerepen zijn een geweldig cadeau en met gevriesdroogd fruit kan je fruitige accenten leggen. Druk de gevriesdroogde vruchten eenvoudigweg in de nog zachte chocolade. Je kunt ook met je vingers kleine kruimels maken, deze over de nog zachte chocoladereep strooien en licht aandrukken. Dat maakt visueel en qua smaak veel verschil!

IJs met fruit

Waarschijnlijk weet je het ook wel: vers fruit bevat veel vocht. Als je melkijs met heel fruit of stukken bereidt, bevriest het ook water tot ijs. Dat betekent dat je op harde en waterige brokken bijt of dat je de verse vruchten van tevoren moet pureren. Als alternatief bieden de gevriesdroogde vruchten hier een goede mogelijkheid, omdat het water er van tevoren volledig van is verwijderd. Als je zelf een romig ijsje wilt maken, kun je ook yoghurt of kwark als basis gebruiken in plaats van room en melk. Deze worden samen met gevriesdroogd fruit en noten in een mixer gedaan voordat het mengsel wordt ingevroren. Kruiden zoals verse munt, citroenmelisse of basilicum zijn ook goed voor ijs. Je kunt wat meer zoetheid toevoegen met honing, ahornsiroop, agavestroop of erytritol. Voor waterijs is er geen probleem met de harde brokken. Je kunt echter nog steeds de gevriesdroogde optie gebruiken naast vers fruit. Dit is handig omdat vers fruit zeer afhankelijk is van het seizoen. Gewoon mengen met water (of wat sap), in een geschikte bak doen, in het diepvriesvak doen en er later van genieten.

Smoothies en shakes

Het is heel gemakkelijk om smoothies of shakes te toveren met gevriesdroogde vruchten. Vooral als je geen vers fruit bij de hand hebt en de diepvriezer is te klein om altijd bevroren fruit bij de hand te hebben, zijn ze een goed alternatief voor fruitige dranken. Meng de gevriesdroogde vruchten naar keuze met yoghurt, melk, kwark of sap in een mixer. Je kunt ook noten, zaden of granen toevoegen om de drank meer verzadigend te maken. Afhankelijk van de fruitsoort kunnen ook verschillende kruiden of specerijen worden toegevoegd.

Kleurstoffen van voedingsmiddelen

Bij contact met vloeistoffen geven gevriesdroogde vruchten hun natuurlijke kleurstoffen vrij en worden ze zacht. Hierdoor kan je verschillende voedingsmiddelen kleuren. Vooral lichte en vloeibare massa's nemen snel en intensief de kleur aan. Als je bij het kleuren stukjes wilt vermijden, kun je de nog droge en kruimelige vruchten met behulp van een deegroller op een oppervlak uitspreiden en er een soort poeder van maken. Vergeet niet dat het nog steeds vruchten zijn, dat wil zeggen dat ze niet alleen kleur maar ook smaak afgeven.

Opgelet - gevriesdroogde vruchten moeten op de juiste manier worden bewaard!

Om zo lang mogelijk van je gevriesdroogde parels te genieten, raden wij je aan goed te op te slaan.

Tags: korotipps
Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Gefriergetrocknete Himbeeren | 500 g
Gevriesdroogde frambozen
28,00
Inhoud 0.5 kg | € 56,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

GEFRIERGETROCKNETE BANANENSCHEIBEN | 500 G
Gevriesdroogde bananenplakjes
22,00
Inhoud 0.5 kg | € 44,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden