🗓 13-02-2019 👤 Sarah Klein 🕒 180 Notulen 👍 Medium

Maak je eigen haverdrank

Intussen is het aantal alternatieven voor koemelk drastisch toegenomen. Vandaag laten we je kennismaken met haverdrank en laten we je zien hoe je deze plantaardige melkvervanger zelf kunt maken.

Maak je eigen haverdrank

Ten eerste: Haverdrank is eigenlijk geen melk. Dit komt doordat plantaardige melkalternatieven in de EU niet langer melk mogen worden genoemd. In het dagelijks leven spreekt men nog steeds over havermelk, kokosmelk en cashewnotenmelk, maar er is een officiële mogelijkheid om ze bijvoorbeeld plantaardige melkvervanger of plantaardige drank te noemen. Intussen is het aantal van deze producten sterk toegenomen. U kunt ze zelfs in gewone supermarkten vinden. Plantaardige melkvervangers worden niet alleen gebruikt voor lactose-intolerantie of veganistische diëten, maar soms ook gewoon voor smaak of afwisseling. Vandaag gaat het allemaal over haverdrank. We zullen u nu vertellen hoe u het zelf kunt maken.

HafermilchsLYddQWuv7TYn

Veganistisch, lactosevrij en gezond

De plantaardige drank wordt gemaakt van de graankorrel haver, meestal zaadhaver, omdat alleen deze geschikt is voor menselijke consumptie. Haver wordt bijna overal ter wereld geteeld en geconsumeerd. Aangezien het echter in vele regio's in Duitsland wordt geteeld, is het een betrekkelijk regionaal en duurzaam product. De in de handel verkrijgbare variëteiten zijn zachte havervlokken, grove havervlokken of smeltvlokken. Dit onderscheid wordt bepaald door het feit of de schilfers reeds gespleten zijn. Als de vlokken vóór consumptie zijn gesplitst, kunnen de suikermoleculen in de vlokken sneller in het bloed terechtkomen en zo zorgen voor een snellere stijging van het insulinegehalte.Haver is trouwens een ideaal fitnessvoedsel: met bijna 14 g eiwitten per 100 g kunnen de kleine graankorrels de spieropbouw bevorderen en helpen om aan de eiwitbehoeften van uw lichaam te voldoen. Dus als u deze power cereal in vloeibare vorm wilt proberen, maar ook in pap, haverrepen en dergelijke, vindt u wat u zoekt in de volgende stappen.

Stap 1: De ingrediënten kiezen

Zoals je net hebt gelezen: Niet alle havermout is hetzelfde. De meest geschikte vorm van haver voor haverdranken zijn de fijne havervlokken. Korrelige havervlokken kunnen ook worden gebruikt, maar die zijn wat grover en moeten van tevoren worden geweekt. Alles wat je nodig hebt is water, een beetje kristalzout en, als je wilt, een andere bron van zoetstof, zoals dadels. U hebt ook een blender of staafmixer nodig, en een fijne zeef of eventueel een theedoek.

Stap 2: De haverdrank maken

Meng water, een snufje zout en droge of geweekte havervlokken en doe dit in de blender. Je hebt ongeveer 1 liter water nodig voor 100 g havervlokken. Nu kun je een paar ontpitte dadels toevoegen voor de zoetheid. Mix het mengsel vervolgens op de hoogste stand tot het een melkachtige consistentie heeft. Zorg ervoor dat je af en toe een pauze neemt van het mixen. Als het mengsel opwarmt, wordt het te vast - de drank moet altijd vloeibaar blijven. U kunt de vlokken ook met heet water doordrenken voordat u ze pureert. Laat het mengsel in dat geval ten minste 2 uur afkoelen en roer het steeds opnieuw om zodat er geen klontjes ontstaan. Dan kun je het in de blender verwerken zoals hierboven. Door het aan de kook te brengen wordt de drank iets aromatischer en soms ook smaakvoller, maar deze methode is iets tijdrovender. Giet het mengsel ten slotte door een fijne zeef of druk het uit in een licht vochtige theedoek. Hierdoor worden grove resten van de vloeibare massa gescheiden. Hoe fijner de drank, hoe geschikter hij is als vervanger van koemelk, bv. in latte macchiato.

Stap 3: Opslag

De zelfgemaakte haverdrank is in de koelkast minstens 2 dagen houdbaar, en maximaal 4 dagen, afhankelijk van de mate van koeling. Het kan zijn dat het na de tweede dag wat van zijn smaak verliest.

Haverdrank vergeleken met andere melkalternatieven

Naast haverdrank zijn er tal van andere plantaardige melkalternatieven. Sojadrank, bijvoorbeeld, heeft een zoet-nootachtige smaak en een zeer hoog eiwitgehalte. Het is een uitstekende vervanger voor gewone koemelk. Kokosmelk daarentegen is minder geschikt als vervanger van dierlijke melk. De smaak van kokosnoot is erg sterk. Het is ook veel dikker en romiger van consistentie dan melk. Hierdoor is het moeilijk te roeren in dranken en gerechten en slaat het neer.
Zeer vergelijkbaar met de haverdrank, zowel wat smaak als wat eigenschappen betreft, zijn notenmelkalternatieven zoals amandeldrank, walnotendrank of cashewdrank. Speltdrank, als graandrank, staat ook in beide opzichten zeer dicht bij haverdrank. Notenmelkalternatieven hebben een aanzienlijk hoger vetgehalte dan koemelk. Speltdrank bevat daarentegen iets minder eiwitten en een lagere hoeveelheid calcium in vergelijking met haverdrank.

Uw KoRo-team wenst u veel plezier bij het uitproberen!

Bijpassende producten