🗓 24-03-2021 👤 Laura Wittmann 👌 Gewoon

Maak zelf jam

Marmelade selber machen – Obstverwertung und eine schöne Geschenkidee.

Maak zelf jam

De oogsttijd komt er langzaam aan en daarmee ook een overvloed aan nazomerfruit. Appels, peren en pruimen zijn tegelijk met vele andere vruchten rijp en hangen in grote hoeveelheden aan bomen en struiken - klaar om te worden gegeten. Maar niemand kan het in één keer opeten. Dus de vraag is: Wat doe je met al het fruit in de tuin? Een van de vele antwoorden is: jam! In dit artikel lees je hoe je je eigen jam maakt en waar je op moet letten.

Het belangrijkste ingrediënt: vruchten

Voor je jam heb je fruit naar keuze nodig. Zorg ervoor dat je perfect fruit gebruikt - dit zal de houdbaarheid van je jam verlengen. Maak het fruit eerst grondig schoon en verwijder alle delen die niet in de jam mogen komen, zoals pitten, schillen of steeltjes. Als je last hebt van kleine pitjes, zoals bij aalbessen of frambozen, kun je de vruchten door een heel dun zeefje persen. Groot fruit kan in stukjes worden gesneden, geraspt of gepureerd.

Pectinegehalte van vruchten

Elke vrucht heeft een natuurlijk pectinegehalte. Pectine zorgt voor een bepaalde fruitmassa, dus hoe de consistentie wordt. Hoe meer pectine er in het fruit zit, hoe gemakkelijker je jam zal geleren. Vruchten met een hoog pectinegehalte zijn bijvoorbeeld: Bosbessen, appels, kweeperen, citrusvruchten, kruisbessen en zwarte bessen. Peren, frambozen, pruimen, abrikozen, sleepruimen en rode bessen hebben een gemiddeld pectinegehalte. Ananas, aardbeien, vijgen, kersen, vlierbessen en druiven bevatten slechts kleine hoeveelheden van de stof. Je kunt het geleerproces dus bevorderen door de keuze van het fruit alleen.

Jam zoet maken

Suiker maakt de jam niet alleen zoeter, maar conserveert deze ook. Natuurlijk kun je de suiker ook volledig weglaten, maar het vermindert de houdbaarheid aanzienlijk. Er zijn speciale suikers voor de productie van jam - geleisuiker. De pectine die het bevat, ondersteunt bovendien het geleerproces van de vruchtenmassa tijdens het inkoken. Dit betekent: Ongeacht het soort fruit en het natuurlijke pectinegehalte, geleert de massa door de gelerende suiker. Gelerende suiker is verkrijgbaar in diverse soorten, die verschillen in het pectinegehalte. Afhankelijk van de instructies op de verpakking is de verhouding fruit tot suiker bij het maken van je jam 1:1, 2:1 of 3:1. Daarbij wordt de jam gekookt tot hij door de pectine in het fruit gaat geleren. Dit werkt het best met vruchten die een hoog pectinegehalte hebben. Het is mogelijk het geleerproces te versterken met bepaalde ingrediënten: Gebruik extra pectine of andere geleermiddelen zoals agar agar, guarpitmeel of poedervormige psyllium. Een beetje limoen of citroensap werkt ook. Trouwens, je kunt ook honing, xylitol, erytritol of ahornstroop gebruiken om te zoeten in plaats van suiker.

Doe het zelf: suiker conserveren

Je hebt 500 g fruit naar keuze bereid en geleisuiker verkregen - dan kun je aan de slag. Doe het fruit in een pan met de hoeveelheid suiker die op de verpakking staat vermeld. Kook het mengsel van stukjes fruit en geleisuiker op een middelhoog vuur en door constant te blijven roeren tot moes. Het kookproces mag niet te lang duren, zodat kleur en smaak niet verloren gaan. Zodra de vrij dikke massa van de lepel druppelt, kan je het direct in geschikte potten gieten en het deksel sluiten. Om zo weinig mogelijk met bacteriën en kiemen besmette lucht in het glas te hebben, raden wij aan om de potten tot de rand te vullen met de jam. Zodra de deksel gesloten is, draai je de jampot ondersteboven en laat deze ongeveer een half uur staan. De resterende lucht wordt dan door de hete massa naar boven geduwd en behouden. Idee: probeer dit basisrecept eens met 300 g appels, 200 g peren, geleisuiker (verhouding tot de vruchten afhankelijk van de soort) en gedroogde gojibessen.

Doe het zelf: jam met psylliumschillen

Ook hier heb je 500 g fruit naar keuze nodig, dat je klaarmaakt en snijdt. Je hebt ook 2,5 tl psylliumzaadschilpoeder nodig (optioneel: gemalen psylliumzaadschillen in een krachtige blender) en het sap van twee limoenen - suiker of een zoet alternatief. Kook het fruit in een pan en laat het ongeveer 5 minuten sudderen. Roer vervolgens het psylliumschilpoeder en het citroensap (en de optionele zoetheid) er ongeveer 1 minuut door totdat het mengsel begint te verdikken. Giet het in potten en ga verder zoals bij het basisrecept met geleisuiker. Idee: Probeer dit recept met pruimen, kaneel, ahornsiroop en walnoten - heerlijk!

Doe het zelf: jam met guarpitmeel - zonder verhitting

Jam zonder in te maken? Dat kan! Het voordeel van guarpitmeel is dat het ook koude ingrediënten bindt. Voor je jam hoef je alleen maar de ingrediënten te mengen. Met 500 g fruit heb je een goede 10 ml limoensap en ongeveer 4 g guarpitmeel nodig. Pureer de bereide vruchten samen met het limoensap tot een fijne massa. Voeg nu beetje bij beetje het guarpitmeel toe en pureer de massa opnieuw. Het guarpitmeel heeft een bindend effect en zorgt voor de juiste consistentie. Als je stukjes in je jam wilt hebben, kun je ze er nu doorheen mengen. Klaar! Dit recept is geschikt voor directe consumptie, want deze jam is niet zo lang houdbaar als de gekookte versie. Bewaar het daarom in de koelkast.
Idee: wat dacht je van een mengsel van mirabel en vanille

Aanvullende ingrediënten: specerijen en superfood

Theoretisch en praktisch gezien kan je alle confituurcombinaties uitproberen. Specerijen zoals gemberpoeder, vanille, kaneel, kruidnagel of nootmuskaat helpen je daarbij. Superfoods, noten en gedroogde vruchten kunnen er ook tijdens het kookproces doorgeroerd worden. Ook kruiden en bloemen geven gewone jam een heel speciaal tintje. Bijvoorbeeld citroenmelisse, rozemarijn, salie, tijm, basilicum, lavendel, lindebloesem of rozenblaadjes zijn allemaal geschikt. Een paar druppels bakaroma kunnen je jam ook opleuken. Wat dacht je van bittere amandel of rum, bijvoorbeeld?
Als je graag experimenteert, kun je ook groenten verwerken in je zoete jamrecepten. Wortel, pompoen of courgette zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.

 

Bijpassende producten