Onkruid - ja graag!

Ontdek wat je uit paardenbloemen, brandnetels, madeliefjes en daslook kunt halen.

Mensen verwijderen tegenwoordig nogsteeds onkruid, gooi het niet weg en maak er een heerlijk gerecht van. Onkruid zoals paardenbloem, brandnetel en ander groen worden vaak onderschat. Sommige onkruiden zijn geweldig voor in de keuken, zijn gezond en zijn gratis. Hier enkele tips over wat te doen met paardenbloem, madeliefjes, brandnetels en daslook.

Oogst tip

Onkruid kun je het beste in de ochtend oogsten. Omdat de kruiden 's morgens het meest sappig zijn, worden de vroege ochtenduren de beste oogsttijd genoemd. Over het algemeen moet je de planten niet breken, maar hun bladeren afsnijden met behulp van een mes of een schaar.

Paardebloem

In plaats van paardebloemen met een grasmaaier te maaien of wanhopig proberen de hardnekkige wortels uit de grond te krijgen, wat dacht je van eten? De ietwat bittere onkruid met de gele bloemen is meer dan alleen konijnenvoer. Overigens kun je alles van de paardenbloem gebruiken: bladeren, wortels en bloemen. Hoe lichter en zachter de bladeren, hoe minder smaak ze bevatten. De paardenbloem, is heerlijk in een salade. Ook in een groentesoep of pittige sauzen smaakt de onkruid goed. De beste oogsttijd is van mei tot juni.

Paardebloem-pesto:

Je hebt nodig: 2 teentjes knoflook, 1 bosje paardenbloembladeren, 110 ml olijfolie, 2 eetlepels pijnboompitten, een beetje peper en zout en 1 eetlepel geraspte parmezaanse kaas. Schil en snij eerst de teentjes knoflook. Daarna was je de bladeren van de paardenbloem en snijd je ze in smalle reepjes. Doe alle ingrediënten samen in een blender totdat de juiste consistentie is gecreëerd. In een goed gesloten pot kan de pesto enkele weken in de koelkast worden bewaard.

Madeliefje

Dit heb je als kind zeker gedaan: eet madeliefjes! Vanaf april groeien de kleine wit-gele bloemen op de weide.

Van madeliefjes kunt u de bladeren gebruiken, evenals de bloemen. De licht nootachtig-zure smaak is vrij subtiel. Madeliefjes smaken bijvoorbeeld lekker in verse salades, kruidenkwark of kruidenboter. De paardenbloem pesto werkt ook met madeliefjes in plaats van paardenbloem bladeren. Als je ze als decoratie wilt gebruiken, kun je ze het beste net voor het serveren plukken om ervoor te zorgen dat de bloemen nog open en vers zijn.

Brandnetel

De plant wordt voor de meeste mensen als vervelend beschouwd. Maar wist je dat de stengels en bladeren van brandnetels meer vitamine C, provitamine A, calcium, magnesium, ijzer en fosfor bevatten dan spinazie? Bovendien brengen ze een licht nootachtige en scherpe smaak, die in uw keuken voor een aangename verrassing kan zorgen.

De beste manier om de aroma's en ingrediënten van de brandnetel te bewaren is in koude gerechten. Vooral in salades, in pesto of in broodbeleg smaakt de brandnetel overheerlijk.

Je kunt brandnetel niet alleen gebruiken als het koud is, maar ook als het warm is. De hele bladeren kunnen - net als bij snijbiet - als groente worden bereid. Dit is heerlijk in combinatie met vis, ei of aardappelen. De bladeren zijn ook geschikt voor het bereiden van je eigen brandnetelthee.

Oogsttip: om brandnetels te oogsten, moet u handschoenen dragen. Ten slotte veroorzaakt een aanraking van de haren van de brandnetel verbranding op de huid.

Brandnetel smoothie:

Voor je smoothie heb je 3 dadels, 1 rijpe banaan, 1 sinaasappel en 1 handvol brandnetel nodig. Voeg alle ingrediënten samen met 250 ml water toe aan een krachtige mixer - je brandnetelsmoothie is klaar. Als alternatief kunt u het water vervangen door dezelfde hoeveelheid kokoswater.

Daslook 

De smakelijke onkruid is verkrijgbaar tijdens het seizoen van de wilde knoflook (half maart tot begin mei) bij de groenteboer. Maar je kunt de daslook ook vinden in stadsparken. Hij groeit het liefst onder bomen of in de lichte schaduw van huizen. Maar pas op: de daslook kan gemakkelijk worden verward met het meiklokje - deze zijn giftig. Neem daarom bij twijfel contact op met een specialist.

De aroma van de plant doet ons denken aan een mengsel van knoflook en bieslook. De beste manier om de smaak van wilde knoflook te behouden, is als u het in koude of lauwe gerechten gebruikt. Als het droog is, verliest het helaas veel van zijn aroma, dus het is beter om het vers te gebruiken. Als u een deel van uw oogst langer wilt behouden, kunt u deze oogst invriezen. Daslook wordt vaak gebruikt om pesto, soepen of sauzen te kruiden. 

Tags: korotipp

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Bio Kokoswasser | 1 Liter
Biologisch kokoswater
4,00
Inhoud 1 l

inkl. MwSt. zzgl. Versand

"Sir Mix-A-Lot" | 2 Liter, 1500 W
Sir Mix-A-Lot
97,00
Inhoud 1 stuk

inkl. MwSt. zzgl. Versand

DATTELN DEGLET NOUR OHNE STEIN | 1 KG
Dadels deglet nour zonder pit
8,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

PINIENKERNE | 500 G
Pijnboompitten
23,00
Inhoud 0.5 kg | € 46,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Kristallsalz fein | 1 kg
Kristalzout fijn
4,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

PFEFFER SCHWARZ GANZE KÖRNER | 1 KG
Peper zwart hele korrels
7,50
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BALL MASON JAR 16 OZ (473 ML)
Ball mason glazen pot - wijde opening 473 ml
5,50
Inhoud 1 stuk

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden