Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
🗓 24-12-2018 👤 Sarah Klein

Glühwein met supervoeding

Geen kerstmarkt zonder glühwein! Ontdek hier alles wat je moet weten over het maken van je eigen glühwein en hoe je er een echt superfood van kunt maken.

Glühwein met supervoeding

Iets dat lijkt op glühwein bestond al in de oudheid. In die tijd werd wijn gemengd met honing en verschillende specerijen, zoals peper en saffraan, en werden geroosterde dadelpitten toegevoegd. Tegenwoordig wordt glühwein traditioneel gemaakt van witte of rode wijn, op smaak gebracht met specerijen zoals sinaasappelschil, kaneel, kruidnagel en kardemom. Terwijl rode glühwein als een klassieker wordt beschouwd, wordt witte glühwein steeds populairder.

Als je geen zin hebt om je glühwein in de kou op de kerstmarkt op te drinken, maar er veel liever thuis van geniet en nieuwe, spannende variaties uitprobeert, dan moet je het dit jaar zelf maken.

1. de basis - de juiste wijn

Voordat je beslist over de afzonderlijke ingrediënten voor de glühwein, moet je eerst de juiste wijn vinden. Industrieel geproduceerde glühwein bevat meestal veel foezeloliën en veel geraffineerde industriële suiker om ze te verdoezelen. De foezeloliën veroorzaken de beroemde kater de volgende ochtend en zijn een teken van wijn van slechte kwaliteit. Daarom moet de basis van je eigen glühwein allereerst bestaan uit een goede wijn van hoge kwaliteit.
Vervolgens moet je beslissen wat voor soort glühwein je wilt maken. Er zijn zowel witte als rode glühwein. Ze verschillen vooral in de kruiden die ze bevatten. Rode glühwein smaakt vrij sterk, winters en rond, terwijl witte glühwein een lichtere, minder opdringerige en meer delicate smaak heeft. Bovendien wordt witte wijn over het algemeen als lichter en frisser ervaren - rode wijn daarentegen smaakt zwaarder en sterker.

2 Daar gaan we - verwarm de wijn

Als je eenmaal een wijn hebt gekozen, kun je hem gaan maken. Doe hiervoor een of twee flessen wijn in een grote pan en verwarm deze op middelhoog vuur. Let op: de wijn mag niet koken! De alcohol die erin zit zal namelijk geleidelijk verdampen en de wijn zal zijn smaak verliezen.

3. de details - de kruiden kiezen

Nu is het tijd om je glühwein te verfijnen. Hier is je creativiteit vereist. Niet alle kruiden passen echter even goed bij rode en witte glühwein.

Specerijentips voor witte glühwein

De ietwat fijnere witte glühwein maakt vooral indruk met zijn eerder ingehouden, bijna lichte smaak. Hij wordt bijzonder lekker en fruitig als je hem mengt met ongeveer 250-500 ml appelsap. Hij gaat goed samen met kruiden zoals biologische citroenschil, gember of kardemom. De witte glühwein is bijzonder spannend met ons macapoeder. Maca wordt beschouwd als een superfood met helende eigenschappen en smaakt intens, licht pittig en exotisch, waardoor de drank een ongewone smaak krijgt. Voor een beetje meer zoetheid kun je er ook wat kokosbloesemsuiker naar smaak doorheen roeren. Geschikte wijnsoorten zijn bijvoorbeeld Riesling of Chardonnay.

Kruidentips voor rode glühwein

Rode glühwein wordt gekenmerkt door zijn volle aroma en intense, winterse kruiden. Hij wordt bijzonder aromatisch met een beetje cranberry- of granaatappelsap. De lichte zuurgraad harmonieert perfect met zoete specerijen zoals Ceylon kaneel of vanille. Een beetje van ons rozenbottelpoeder geeft de wijn ook een fruitige, zoete smaak. Als je de voorkeur geeft aan een meer klassieke smaak, kun je gewoon sinaasappelschil, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat toevoegen. Je kunt de wijn ook zoeten met een beetje kokosbloesemsuiker. Rassen zoals Merlot of Trollinger zijn geschikt.

4. laatste scheut - mengen, laten trekken, klaar!

Je kunt in beide varianten hele kaneelstokjes of vanillestokjes aan de vloeistof toevoegen, die je voor consumptie moet verwijderen. Dit geeft de wijn een nog intensere kruidige smaak.
De specerijen worden door de verwarmde wijn geroerd en moeten idealiter ongeveer 30 minuten trekken. Je kunt de pot het beste afdekken tijdens het infuusproces.
Je kunt de wijn dan met een pollepel in een grote kop gieten en er warm van genieten. Kerstmarktgevoel gegarandeerd!


Het KoRo-team wenst u prettige kerstdagen.

Bijpassende producten