
Muesli hoeft niet altijd in melk te zwemmen en maakt niet noodzakelijkerwijs deel uit van een ontbijtbuffet. De gebruiksmogelijkheden zijn net zo gevarieerd als de beschikbare mengsels. We zullen je vijf ideeën laten zien om na te bootsen.
Muesli als paneermiddel voor groente
Klinkt een beetje ongewoon, maar muesli kan gebruikt worden als paneermiddel voor groenten. Om ervoor te zorgen dat harde groenten (zoals bloemkool of broccoli) later zacht worden, kook ze in het begin in gezouten water. Bij zachtere soorten (bijv. aubergine of courgette) kunt u dit proces achterwege laten. Als u iets minder avontuurlijk bent, raden wij u aan om een vrij eenvoudig muesli mengsel te gebruiken, d.w.z. zonder gedroogd fruit of kruiden. Als je het spannender wilt maken, kun je ook muesli met noten en gedroogd fruit proberen. Ongeacht welke je ook kiest, het is het beste om het vooraf zo klein mogelijk te hakken tot er een licht brokkelig poeder wordt gevormd. De te paneeren groenten worden in het geklopte ei en vervolgens in de gehakte muesli gekeerd tot ze volledig bedekt zijn met het paneermeel. Daarna raden we aan om de gepaneerde groenten te bevochtigen met wat plantaardige olie. Koolzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie zijn hiervoor geschikt. Bak de groenten in de oven op ca. 200 °C gedurende ca. 15 minuten tot ze aan de buitenkant licht bruin worden. De gepaneerde muesli-groenten zijn ideaal om te dippen.
Muesli als granola
Je kunt zelf Granola maken met je muesli. U kunt een recept vinden in ons Food Journal. Hier kunt u de ingrediënten van 100 g havervlokken, 40 g boekweit en 50 g geblancheerde pinda's vervangen door 190 g muesli. Dit kan zijn hoe je nieuwe favoriete muesli wordt gemaakt. Het is een heerlijke topping op ontbijtkommen of koude desserts. Puur snoepen is ook toegestaan!
Muesli als reep
U hoeft geen mueslirepen te kopen - dat hebben we u hier al laten zien. U kunt de gebakken repen in het gekoppelde artikel ook maken met uw favoriete muesli. Hiervoor vervangt u de 200 g havervlokken en 200 g noten door muesli. Afhankelijk van het mengsel dat u gebruikt, zullen uw repen zeer verschillend van smaak zijn. U kunt uw eigen ingrediënten toevoegen om de smaak te beïnvloeden, zoals noten, zaden of specerijen. Meer zoetheid wordt geleverd door gedroogde vruchten zoals dadels, moerbeien of vijgen, die eerst fijngehakt moeten worden. Om de ingrediënten aan elkaar te laten kleven, mengt u ze in een kom met eiwit of met gepureerde, rijpe bananen. Het is het beste om te beginnen met het vullen van de eiwit- of bananenpuree in een kom. Pas dan voeg je de muesli mix stuk voor stuk toe, onder voortdurend roeren. Roer er slechts zo veel in dat alle bestanddelen van de muesli volledig bedekt zijn met ei- of bananenpuree en er een uniforme massa wordt gevormd. Verdeel dit zo gelijkmatig mogelijk over een met bakpapier bedekte bakplaat en bak deze in de oven op 180 °C gedurende ca. 25 minuten, zoals beschreven in het gekoppelde artikel. Snijd vervolgens de stevige en knapperige reep in rechthoekige stukken.
Muesli als bakingrediënt
Met muesli kan je ook bakken. Of het nu gaat om muffins, taarten of koekjes - er is nu een grote verscheidenheid aan bakideeën te vinden op het internet. Zelfs in uw eigen recepten kunnen uw favoriete muesli gemakkelijk worden ondergebracht. Een paar eetlepels in een klassiek sponsmengselrecept kunnen het resultaat oppeppen. Naast de zoete bakvarianten kunt u ook brood bakken met muesli. Afhankelijk van welke muesli je gebruikt, kan het resultaat heel anders smaken. Basismengsels kunnen worden gebruikt voor meer klassieke broodsoorten, terwijl muesli met gedroogd fruit uw brood een fruitige noot geeft. Gewoon 600 g muesli naar keuze pletten, mengen met 5 eieren, 10 g olijfolie en 2 theelepels kristalzout, in een doosje vullen, 60 minuten bakken op 160 °C op de middelste plank - klaar!
Muesli als Energy-Ball
De kleine energieleveranciers zijn helemaal in de mode. Vooral de ongebakken versie gaat supersnel: meng 10 dadels kortstondig in een mixer op het laagste niveau en dan 20 g kokoschips, 80 g muesli naar keuze en 1 el melk (of een kruidige melkvervanger, zoals..: Voeg de soja-, amandel- of kokosnootdrank toe. Meng alle ingrediënten tot een kneedbare massa wordt gevormd waaruit je de energieballen kunt vormen. De Power Snack is klaar!