Zelf jam maken

Maak zelf jam - fruitrecycling en een leuk cadeau om weg te geven.

Langzaam komt het oogstseizoen en daarmee gaat het nazomerfruit weg. Vruchten en bessen moeten plaats maken voor appels, peren en pruimen. Dus de vraag is: wat doe je met de vele vruchten in de tuin? Een van de vele antwoorden is: jam! In dit artikel leer je hoe je je eigen jam kunt maken en waar je op moet letten.

Het belangrijkste ingrediënt: fruit

Voor jam heb je fruit naar keuze nodig. Zorg ervoor dat je goede kwaliteit fruit gebruikt - dit verlengt de houdbaarheid van je jam. Het is het beste om eerst het fruit grondig schoon te maken en alle ingrediënten te verwijderen die niet in uw marmelade terecht mogen komen. Als u de kleine korrels niet prettig vindt, bijvoorbeeld die van bessen of frambozen, kunt u het fruit door een zeer dunne zeef persen. Grote stukken fruit kunt u het beste pureren.

Pectinegehalte van fruit

Elke vrucht heeft een natuurlijk pectinegehalte. Pectine zorgt voor een bepaalde fruitmassa, dus hoe de consistentie wordt. Hoe meer pectine er in het fruit zit, hoe gemakkelijker je jam zal geleren. Vruchten met een hoog pectinegehalte zijn bijvoorbeeld bosbessen, appels, kweeperen, citrusvruchten, kruisbessen en zwarte bessen. Peren, frambozen, pruimen, abrikozen, sleedoorns of rode bessen brengen bijvoorbeeld een gemiddeld pectinegehalte met zich mee. Ananas, aardbeien, vijgen, kersen, vlierbessen en druiven bevatten slechts kleine hoeveelheden van de stof. Dus je kunt het geleerproces alleen bevorderen door het fruit te kiezen.

Zoete marmelade

Suiker maakt de jam niet alleen zoeter, maar bewaart deze ook. Natuurlijk kun je de suiker ook volledig weglaten, maar het vermindert de duurzaamheid aanzienlijk.

Er zijn speciale suikers voor de productie van jam - het conserveren van suiker. Dit ondersteunt bovendien het geleringsproces van de vruchtenmassa tijdens het koken door de pectine die het bevat  Dit betekent dat, ongeacht de fruitsoort en het natuurlijke pectinegehalte van de vruchten, de massagel door de gelatineringssuiker wordt gevormd. Gelerende suiker is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, die verschillen in het pectinegehalte. Afhankelijk van de instructies op de verpakking is de verhouding fruit tot suiker bij het maken van je jam 1: 1, 2: 1 of 3: 1.

Als je alleen gewone huishoudsuiker klaar hebt, kun je nog steeds jam laten koken. Uw jam wordt gekookt tot hij door de pectine in het fruit heen gelt. Dit werkt het beste voor vruchten met een hoog pectinegehalte. Bepaalde ingrediënten maken het mogelijk om het geleringsproces te bevorderen: Gebruik extra pectine of andere geleermiddelen zoals agar agar, guarpitmeel of poedervormige psyllium. Een beetje limoen of citroensap heeft ook een ondersteunende werking. Trouwens, je kunt ook honing, xylitol, erytritol of ahornstroop gebruiken voor het zoeten in plaats van suiker.

Doe het zelf: conserveren van suiker

U heeft 500 g fruit naar keuze bereid en conserveringssuiker gekocht - dan begint het. Doe het fruit in een pan met de hoeveelheid suiker die op de verpakking staat vermeld. Kook het mengsel van stukjes fruit en jamsuiker op een middelhoog vuur, constant blijven roeren. Het kookproces mag niet te lang duren, zodat kleur en smaak niet verloren gaan. Zodra de vrij dikke massa van de lepel druppelt, kunt u het direct in geschikte potten gieten en het deksel sluiten. Om zo min mogelijk bacteriën in de pot te hebben, raden wij u aan om de potten tot de rand te vullen met de jam. Zodra de deksel gesloten is, draait u de jampot ondersteboven en laat deze ongeveer een half uur staan. De resterende lucht wordt dan door de hete massa naar boven geduwd en behouden. 

Idee: Probeer dit basisrecept met 300 g appels, 200 g peren, gelatine (verhouding tot de vruchten afhankelijk van de soort) en gedroogde gojibessen.

Doe het zelf: jam met psylliumschillen

Ook hier heeft u 500 g fruit naar keuze nodig, dat u klaarmaakt en snijdt. Je hebt ook 2,5 tl psylliumzaadschilpoeder nodig (optioneel: gemalen psylliumzaadschillen in een krachtige blender) en het sap van twee limoenen - suiker of een zoet alternatief. Kook het fruit in een pan en laat het ongeveer 5 minuten sudderen. Roer vervolgens het psylliumschilpoeder en het citroensap (en de optionele zoetheid) er ongeveer 1 minuut door totdat het mengsel begint te verdikken. Vul het in potten en ga verder zoals bij het basisrecept met conserveringssuiker. Idee: Probeer dit recept met pruimen, kaneel, ahornsiroop en walnoten - heerlijk!

Doe het zelf: jam met gaurgom - zonder verwarming

Jam zonder te koken? Dat kan! Het voordeel van guargom is dat het ook koude ingrediënten bindt. Voor uw jam hoeft u alleen maar de ingrediënten te mengen. Met 500 g fruit heb je een goede 10 ml limoensap en ongeveer 4 g guargom nodig. Pureer de bereide vruchten samen met het limoensap tot een fijne massa. Voeg nu beetje bij beetje de guargom toe en pureer de massa opnieuw. De guargom heeft een bindend effect en zorgt voor de juiste consistentie. Dit recept is geschikt voor directe consumptie, omdat deze jam niet zo lang meegaat als de gekookte versie. Bewaar het daardoor in de koelkast.

Idee: wat dacht je van een mengsel van mirabel en vanille

Aanvullende ingrediënten: specerijen en superfood

Theoretisch en praktisch gezien kunt u alle jamcombinaties uitproberen. Specerijen zoals gemberpoeder, vanille, kaneel, kruidnagel of nootmuskaat helpen je daarbij. Zelfs superfood, noten en gedroogd fruit kunnen eenvoudig worden geroerd tijdens het kookproces. Op dezelfde manier geven kruiden en bloemen gewone jam een heel speciaal tintje. Citroenmelisse, rozemarijn, salie, tijm, basilicum, lavendel, limoenbloesem of rozenblaadjes zijn bijvoorbeeld geschikt. Zelfs een paar druppels bakaroma kunnen je jam opfleuren. Wat dacht je van bittere amandelen of rum? Als je graag experimenteert, kun je ook groenten in zoete jam-recepten opnemen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld wortelen, pompoen of courgette geschikt.

Tags: korotipp

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
 Xylit | 1 kg
Xylitol
9,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

ERYTHRIT | 1 KG
Erythritol
6,50
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

leer
Biologische ahornsiroop grade A
15,00
Inhoud 1 l

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Goji Beeren | 1 kg
Biologische goji bessen
20,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Flohsamenschalen | 500 g
Biologische psyllium husks
10,00
Inhoud 0.5 kg | € 20,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Ceylon Zimt Gemahlen | 500 G
Biologische ceylon kaneel
8,00
Inhoud 0.5 kg | € 16,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

WALNUSSKERNE GROSS & EXTRA HELL | 1 KG
Walnoten groot & extra licht
18,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bourbon Vanilleschoten | 10 St.
Bourbon vanillestokjes
36,00
Inhoud 10 stuk | € 3,60 * per stuk

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO INGWER PULVER | 500 G
Biologische gember poeder
6,50
Inhoud 0.5 kg | € 13,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden