🗓 24-07-2019 👤 Sarah Klein 👌 Gewoon

Zelfgemaakt ijs

Zomer, zon en een koel ijsje - dat maakt de dag perfect! Leer in dit artikel hoe je je eigen ijs kunt maken.

Zelfgemaakt ijs

Als je alle smaken al hebt geprobeerd in de ijssalon om de hoek of zin hebt om zelf ijs te maken, vertellen we je hier hoe je dat doet.

Weet wat er in zit.

Het voordeel van zelf ijs maken ligt voor de hand: u beslist wat erin gaat en welke smaak het krijgt. Of het nu gaat om waterijs, parfait, sorbet, melkijs of kleurrijke ijscreaties - u bent de baas en kunt zich uitleven.

De basis - water of melk ijs?

Niet alle ijs is hetzelfde. Zowel roomijs op basis van water als roomijs op basis van melk zijn koud, maar ze worden anders bereid en vereisen andere ingrediënten en bereidingstechnieken. Daarom moet u eerst beslissen: Verkiest u een licht waterijsje of de romige versie van melkijs?

Klassiek & eenvoudig: waterijs

Waterijs is vrij gemakkelijk te maken. Het basisingrediënt is - zoals de naam al doet vermoeden - water. Wat je er nog meer in stopt is geheel aan jou. Het smaakt goed als je 300 gram vers fruit tot moes pureert. Bessen of exotische vruchten zoals mango's zijn hiervoor geschikt. Meng het fruitmengsel met water tot het een vloeibare maar toch enigszins romige consistentie heeft, vergelijkbaar met pompoensoep. U kunt het ijs naar wens zoeten, bijvoorbeeld met suiker, Panela, agavesiroop of - voor de caloriebewuste - met xylitol of erythritol. Doe het mengsel vervolgens in een geschikte recipiënt. Als je wilt, kun je er een stok in steken. Zet het dan in de vriezer voor minstens 6 uur.

Romig en veelzijdig: Melkijs

Melkijs smaakt heerlijk romig en verfrist ons op warme dagen. Het basisrecept vraagt 500 ml melk (bij voorkeur volle melk) en 300 ml room. Voor een goede consistentie is het ook raadzaam om 2 tot 3 eieren te gebruiken - maar dat hoeft niet. Meng alles samen met ongeveer 200 gram suiker of een andere zoetstof en vries in. Voor de smaken kunt u naar believen andere ingrediënten toevoegen.
Voor een slank chocolade-ijsje bijvoorbeeld, kunt u er chocoladedruppels op basis van xylitol, cacaobonen of cacaokernen doorheen mengen. Voor een beetje exotisme kunt u kokosvlokken, mangostukjes en een theelepel gemberpoeder toevoegen.
Als u genoeg hebt van saaie standaardsoorten, kunt u ongebruikelijker combinaties proberen. Basilicum, munt, gember of kardemom zijn geschikt voor een spannende smaaktoets en maken bijvoorbeeld citroenijs spannend en intenser.
Voor een rijke kleur in het ijs kunt u ook rozenbottelpoeder, acerolapoeder of acaipoeder gebruiken. Het is bijzonder extravagant als u bijvoorbeeld bietenijs wilt maken en daarvoor verse bieten of ons bietenpoeder gebruikt. Voeg een beetje sesamzaad en een lepel tahini toe.
Het wordt nog gekker als je blauw ijs maakt met spirulina poeder



. Het ziet er niet alleen opwindend uit, maar het smaakt ook geweldig.

Veganistisch ijs

Zelfs veganisten kunnen gemakkelijk romig ijs maken en zich uitleven met poeders, specerijen en fruitcombinaties. In plaats van melk, room en ei, gebruik je gewoon bananen! Zeer rijpe bananen zijn hiervoor het best. Snijd ze in kleine plakjes en doe ze 's nachts in een diepvrieszak. Pureer vervolgens de plakjes banaan en meng ze met bijvoorbeeld amandelpasta, pindapasta of cashewpasta. Een paar lepels chiazaad passen hier ook heel goed bij. Voeg bananenchips toe als topping en het veganistische ijs is klaar.
Je kunt (veganistische) yoghurt ook invriezen. Garneer met bessen, gedroogd fruit of noten en je hebt ook een uitstekende ijservaring.

Bijpassende producten