Geschenken voor elke smaak

Zo lukt het - gistdeeg juist maken!

Gistdeeg is altijd handig - wij verklappen welk deeg je het best kan gebruiken en geven je ook nog een paar tips!

Gistdeeg is veelzijdig en daarom ook niet de populairste deeg van de Duitsers. Je kan er brood, broodjes, plunder of pizza van maken. Wij vatten eens samen hoe je deeg het best kan maken en waarvoor!

De juiste ingrediënten leiden tot een succes

Streng genomen bestaat deeg uit 3 dingen: meel, gist en water. Het hangt van de soort af welke ingrediënten erbij komen zoals suiker, zout, melk of boter. Het is wel belangrijk de juiste meelsoort te gebruiken. Hier een overzicht:

  • Tarwemeel Type 550 kan je voor wit brood of pizza gebruiken
  • Tarwevolkorenmeel kan je voor alle volkorendegen gebruiken
  • Speltmeel Type 630 kan je voor alle deegsoorten gebruiken die bij tarwemeel type 550 staan maar de smaak is hartiger
  • Roggenmeel Type 997 kan je voor gemixt brood gebruiken of klassieke gistdeeg. De smaak wordt intensiever en is geschikt voor hartige gerechten

Trouwens:

Als je voor ander meel dan tarwemeel type 550 kiest moet je er meer water bij doen, want die nemen meer water op.

yeast-dough_2

Gedroogde of frisse gist?

Algemeen zijn frisse ingrediënten meestal beter dan conserveerde. Echter kan je bij gistdeeg met allebij werken. Het verwerken van frisse gist neem echter meer tijd in besteding. Waar je op moet letten:

1 blokje frisse gist = 2 zakjes gedroogde gist

Ook moet je weten dat je voor 1kg meel altijd 1 blokje frisse of 2 zakjes gedroogde gist nodig hebt. Het maakt niet uit welke soort, het moet altijd worden opgelost in warm water of melk. Zo verdeelt het gist zich goed. Ook heeft het daarvoor rust en warmte nodig - gebruik daarom een vochtige handdoek voor eroverheen.

Tips en trucjes voor je gistdeeg

  1. Je kan je deeg altijd laten vriezen als je hem later pas nodig hebt!
  2. Neem de tijd, en laat het rustig na het kneden een uurtje staan!
  3. Kneden doe je het best op hout - Dat is namelijk niet zo koud!
  4. Gebruik maar weinig zout!
  5. Laat het na het vormen nog een half uur in een warme omgeving staan!

SOS – Hoe jij jouw gistdeeg nog kan redden

  1. Te plakkerig? Geen probleem - doe er wat meer meel bij!
  2. Te hard? No need to panic! Doe er wat meer water bij!
  3. Het wil niet rijzen! Het best doe je er een beetje suiker bij!
Tags: korotipps

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden