
Oorsprong, afkomst en kenmerken
De blauwe vruchten met een diameter van 1 tot 2 centimeter groeien aan Centraal- en Zuid-Amerikaanse koolpalmen. De plant groeit voornamelijk in het grootste land qua oppervlakte in Zuid-Amerika: Brazilië. Daar speelt de açaí-bes een belangrijke rol in de dagelijkse voeding van de lokale bevolking. Op bijna elke straathoek kan je genieten van açaí na tigela, een sorbetachtig dessert met verschillende toppings. Deze plantensoort komt echter niet alleen in Brazilië voor. Van Panama via Ecuador, Venezuela en Colombia tot Brazilië breidt het huis van de uieroleracea uit, zoals de koolplant door botanici wordt genoemd.
Voedingsfysiologie
Açaí bessen overtuigen met veel goede ingrediënten. Açaí-vruchten bevatten onverzadigde vetzuren in hoeveelheden die ongewoon hoog zijn voor bessen (bijv. omega-3-vetzuren), vezels, verschillende vitaminen (bijv. vitaminen van de B-groep, A, C en E), mineralen zoals calcium en ijzer en antioxidanten (antioxidant capaciteit: ORAC-waarde van ons acaipoeder: 39.000).
Gebruik & Recepten
Zoals hierboven vermeld, zijn Acai Bowls zeer populair. Verschillende ingrediënten worden gemengd en koel gedronken. Een geweldig recept ziet er zo uit:
- Bevroren banaan
- Diepgevroren bessen
- 1 eetlepel Acai poeder
- Agavendisch sap, rijststroop of kokosbloesemsuiker
- Ongezoete amandelmelk of andere melk
De hoeveelheden van de ingrediënten variëren naar smaak. De bereiding van de Acai Bowl is zeer eenvoudig: Giet alle ingrediënten in een krachtige mixer en pureer tot een homogene massa. Traditioneel worden muesli (gebakken muesli), honing en fruit naar keuze geserveerd. Acai blokjes zijn een ander buitengewoon lekker gebruik. Dit zijn kant-en-klare vruchtenblokjes zonder gelatine, hoofdzakelijk gemaakt van açaí-vruchtenpulp. Dit is een geweldige snack, een gummiberen vervanger en een geweldige topping voor muesli's of smoothie Bowls. Tot zover ons overzicht. Nu heb je een overzicht van de belangrijkste informatie over Açaí en kan je de vele mogelijkheden van Açaí uitproberen. Ga gewoon uit je dak en bekijk ons Food Journal voor inspiratie.