Alles over ontkiemde muesli

Een ontkiemde muesli bevat veel belangrijkere voedingsstoffen dan een conventionele niet-gekiemde muesli. Wat ontkiemen betekent en welke voordelen het heeft, kunt u in dit artikel te weten komen.

Alles over ontkiemde muesli

Muesli is er in allerlei vormen en bevat verschillende ingrediënten, afhankelijk van de voorkeur. Het bestaat hoofdzakelijk uit diverse gemengde granen zoals havervlokken of boekweitvlokken.

Wie heeft het graan uitgevonden?

De oorspronkelijke muesli werd in 1990 ontwikkeld door voedingshervormer Dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner en werd eerst appelvoer genoemd. Zijn bedoeling was om mensen kennis te laten maken met hele voedingsmiddelen met vers fruit.

Bircher-Benner vond de inspiratie hiervoor tijdens een wandeling in de Alpen, waar een melkmeisje hem een muesli-achtig gerecht aanbood. Dit gerecht is in de loop der tijd een bekende Bircher muesli geworden en kan eenvoudigweg van verschillende ingrediënten worden gemaakt.

Was is gekiemde muesli?

In een ontkiemde muesli worden alle granen die het bevat (bv. zaden, vlokken) meestal ontkiemd. De zaden worden lange tijd in water geweekt, wat het kiemproces in gang zet.

Wat gebeurt er tijdens het ontkiemen?

GekeimtesM-sli_whitebackgroundNadat het zaad is doordrenkt met water, wordt de kiemstofwisseling gestimuleerd. Enzymremmers lossen op in het graan en belangrijke enzymen kunnen actief worden. Deze zetten chemische verbindingen, zoals complexe voedingscomponenten die ons lichaam slecht verwerkt, om in gemakkelijk te consumeren verbindingen. Vervolgens worden de zaden gedroogd en wordt het kiemproces gestopt. Afhankelijk van de korrel varieert de lengte van het weken.

Het is belangrijk om te weten dat in een ontkiemde muesli niet alle ingrediënten ontkiemd zijn, maar soms maar één ingrediënt. Een blik op de ingrediëntenlijst vertelt je meestal meer.

Wat zijn de voordelen van gekiemde muesli?

Gekiemde muesli is gemakkelijker te verteren, omdat onverteerbare stoffen grotendeels zijn afgebroken. Bovendien bevat het een verhoogd gehalte aan voedingsstoffen. Vooral het mineraalgehalte van calcium, kalium en magnesium is aanzienlijk hoger. Bovendien wordt de biologische waarde van het graan verhoogd door ontkieming. Dit betekent dat je lichaam beter gebruik kan maken van de voedingsstoffen die het bevat.

Naast de voedingsstoffen die door de gekiemde muesli worden opgenomen, verandert ook de smaak van het graan. Het zetmeel in het graan wordt afgebroken tot maltose (disacharide) en smaakt aangenaam zoet.

Gekeimtes-M-sli_Vergleich

Waar eet je de muesli mee? 

Hoe u uw muesli voorbereidt, is volledig aan u. U kunt de ingrediënten kiezen die u wilt en uw eigen muesli vullen, bijvoorbeeld in een grote conserveringspot. Of het nu gaat om chocodrops, kokoschips of amandelmousse als romige topping - u heeft de vrije keuze. Bovendien kunt u uw muesli ook in een pot verwarmen, vooral als het buiten koud is, is het warme ontbijt bijzonder goed. Voor de snelle versie kunt u uw muesli 's nachts laten weken en het eten als overnight oats.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
leer
Biologische muesli gekiemt
25,00
Inhoud 2.5 kg | € 10,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden