Alles wat je over kikkererwten wilt weten

Hier vertellen we alles over kikkererwten van herkomst en smaak tot voedingswaarde en gebruik.

Hier verduidelijken we alle feiten over kikkererwten, die peulvruchten zijn. Ze zijn niet alleen enorm belangrijk voor de voeding van veel mensen, maar zijn ook zeer veelzijdig in de keuken bij het bakken en koken.

Algemene informatie

Herkomst, kenmerk en teelt

Kikkererwten (Cicer arietinum), de naam komt alleen van het Latijnse woord Cicer (erwt). Ze behoren tot de erwtenfamilie, die relatief veel warmte nodig heeft. Daarom groeien de planten voornamelijk in droge en warme gebieden. De belangrijkste teeltlanden zijn India, Turkije, Mexico en Australië. De eerste tekenen van agrarische teelt dateren van ongeveer 8000 jaar geleden. Aangenomen mag worden dat kikkererwten afkomstig zijn uit Klein-Azië, waarna ze het Oosten en, via Griekenland en Italië, de rest van Europa hebben bereikt.

Tegenwoordig zijn peulvruchten populair over de hele wereld. Niet alleen de smaak is overtuigend, maar ook de veelzijdige verwerkingsmogelijkheden. In de handel worden ofwel voorgekookte kikkererwten ofwel gedroogde erwten aangeboden. Vooral in Mexico en India zijn ze een belangrijk hoofdvoedsel voor de bevolking. Wat daar vooral telt is dat ze een goede leverancier van voedingsstoffen zijn voor een goede prijs.

Smaak

Kikkererwten hebben een nootachtige, milde smaak. Hierdoor kunnen ze worden gecombineerd en verfijnd met andere specerijen en aroma's. Afhankelijk van uw smaak kunt u ze op verschillende manieren bereiden en heerlijke gerechten maken.

Voedingspsychologie

Door het hoge vezelgehalte (11,85 g/100 g) hebben kikkererwten een positief effect op de spijsvertering. Bovendien zouden ze een goede invloed moeten hebben op het cardiovasculaire systeem. De peulvruchten zijn ook rijk aan B-vitaminen en zijn een grote bron van eiwitten. Kikkererwten zijn een belangrijk voedsel voor vegetarische en veganistische diëten. Vooral in combinatie met hele koolhydraten en groenten kunnen ze goed zijn voor het lichaam. Ze zijn ook glutenvrij.

Gemiddelde voedingswaarde (per100 g):

  • Energie (kcal): 325
  • Vetten: 6,4 g
  • Koolhydraten: 47,82 g
  • Eiwitten: 17,77 g
  • Vezels: 11,85 g

Gebruik

Gedroogde kikkererwten moeten geweekt en gekookt worden voor het eten! Week de erwten 12-24 uur in water en kook ze vervolgens tot ze zacht zijn. Kikkererwten zijn vooral bekend uit de oosterse keuken. Kikkererwtenpuree, hummus en falafel, zijn zeker bij iedereen bekend. Daarnaast gaan de peulvruchten goed samen met curry's met rijst, quinoa of couscous en veel groenten. Naast hartige gerechten kunnen kikkererwten ook gebruikt worden voor zoete gerechten. Zij zijn, onder andere, het basisingrediënt voor Cookie Dough. En het kokende water, de zogenaamde Aqua Faba, kan ook worden gebruikt. Dit kan gebruikt worden om een massa te maken die vergelijkbaar is met eiwit. Zo kan bijvoorbeeld veganistische mousse au chocolat, gemaakt van ditzelfde meel, gebruikt worden om te koken en te bakken. Kikkererwten kunnen ook gebruikt worden om heerlijke salades, soepen, stoofschotels of hamburgers van te maken.

Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
BIO KICHERERBSEN | 2 KG
Biologische kikkererwten
11,00
Inhoud 2 kg | € 5,50 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Basmati Reis braun | 5 kg
Biologische basmatirijst bruin
17,00
Inhoud 5 kg | € 3,40 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO QUINOA ROT | 2 KG
Biologische quinoa rood
14,00
Inhoud 2 kg | € 7,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden