Cranberry - zuur genot van klein formaat

De stralende veenbessen, die beter bekend staan als cranberries, zijn een genot. Hier vind je alles over de kleine bes.

Ondanks zijn kleine omvang valt hij onmiddellijk op: de grote, fruitige veenbes - beter bekend als cranberry - staat niet alleen bekend om zijn felrode kleur. Ontdek hier wat het kan doen en waarom het zo populair is!

Algemene informatie

Hekomst, landbouw en kenmerken van cranberries

De cranberry, waarvan de naam in het Engels is afgeleid van "crane berries", wat evenveel betekent als "cranberry's", behoort tot het bosbessengeslacht, tot de heidefamilie. Het is een groenblijvende dwergstruik. De bessen van de cranberry's zijn vergelijkbaar met kleinere kersen of ook cranberry's met hun glanzende rode kleur. Ze hebben ook vier luchtkamers binnenin, waardoor ze aanzienlijk lichter zijn dan water. De kleine bessen hebben hun natuurlijke oorsprong in Noord-Amerika, Europa en Azië. Veenbessen hebben echter enigszins verschillende kenmerken, afhankelijk van het teeltgebied. Zo is de Amerikaanse veenbes robuuster en minder rond dan de Euraziatische veenbes. Er zijn nu ongeveer 130 verschillende soorten cranberry's, variërend van dieprood tot rijk zwart, en omdat de vruchten veel lichter zijn dan water, wordt bij de oogstmethode de teeltgebieden overstroomd. Na de overstroming worden de veenbessen door machines van de struiken gescheiden. De rijpe vruchten die op het wateroppervlak drijven, worden vervolgens verzameld.

Smaak

Rauwe veenbessen hebben een zeer zure en nauwelijks eetbare smaak. Wanneer ze gedroogd zijn, komt de natuurlijke fruitzoetstof tot zijn recht, wat de zure smaak aangenaam aanvult en bijzonder lekker maakt.

Voedingspsychologie

Verse veenbessen bevatten de vitaminen A (60 mg/100 g) en C (13,3 mg/100 g), terwijl hun gedroogde variant een hoger mineraalgehalte heeft, voornamelijk calcium (10 mg/100 g) en magnesium (5 mg/100 g). De cranberry zou een helende werking hebben tegen blaasontsteking en urineweginfecties. Deze veronderstelling is echter wetenschappelijk omstreden, aangezien verschillende studies tot verschillende resultaten hebben geleid, en ze worden ook verondersteld om tandbederf te helpen voorkomen, maar er moet voor worden gewaakt dat u uw tanden niet onmiddellijk poetst nadat u cranberry's hebt opgenomen. Het zuur in de vrucht kan het glazuur verzachten, dat vervolgens gemakkelijker kan worden verwijderd door de tanden te poetsen.

Gemiddelde voedingswaarde (per 100 g, vers):

  • Energie (kcal): 46
  • Vetten: 0,1 g
  • Koolhydraten: 12 g
  • Eiwitten: 0,4 g

Gemiddelde voedingswaarde (per 100 g, gedroogd)

  • Energie (kcal): 308
  • Vetten: 1,3 g
  • Koolhydraten: 82 g
  • Eiwitten: 0 g

Gebruik

Gebruik verse cranberries

Veenbessen worden gebruikt voor de productie van mueslirepen en yoghurts. Tijdens het proces worden ze echter gedrenkt in andere fruitsmaken, wat betekent dat hun eigen smaak niet meer waarneembaar is, en ze worden meestal verwerkt tot compote en sap. Veenbessensap is vooral bekend als ingrediënt in Cosmopolitan Cocktails.

Gebruik gedroogde cranberries 

Tegenwoordig wordt gedroogde cranberry's steeds meer gebruikt als bakkerij-ingrediënt. In Nederland, bijvoorbeeld, wordt het gebruikt als vervanging voor rozijnen in kerststollen. Het wordt ook gebruikt bij de productie van andere bakkerijproducten. Natuurlijk kunnen de kleine vruchten ook puur gedronken worden. Ook gevriesdroogde veenbessen zijn super lekker.


De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
CRANBERRIES MIT ANANASDICKSAFT GESÜSST | 1 KG
Cranberries met ananasdiksap gezoet
10,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

leer
Gevriesdroogde cranberries
11,00
Inhoud 175 g | € 6,29 * per 100 g

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden