
De vruchten van de dadelpalm, ook wel het brood van de woestijn genoemd, zijn al jaren zeer populair, zelfs buiten hun thuisland. Hier kan je ontdekken waarom dit zo is en welke recepten er met deze zoete vruchten kunnen worden gemaakt.
Algemene informatie over data
Oorsprong en kenmerken
Als woestijnplant is de plant gewend aan onaangename klimatologische omstandigheden en, afgezien van de grote vraag naar zon en water, relatief weinig veeleisend. Zo kan hij goed omgaan met voedselarme bodems en is hij verrassend goed bestand tegen de winterse omstandigheden.
Dadelpalmen worden geplant in palmentuinen, die met een zekere duurzaamheid moeten worden gepland. Het is bekend dat het brood van de woestijn het graag warm heeft. Daarom vindt de vruchtvorming slechts plaats van 30°C tot 35°C.
De 3 grootste producenten zijn in dalende volgorde: Egypte, Iran en Saudi-Arabië.
De oorsprong van de dadelplant het Afrikaanse continent, de bakermat van zoveel planten en dieren. Omdat de mens de neiging heeft om goede dingen op de wereld verspreiden, groeien dadelpalmen tegenwoordig in veel verschillende gebieden van onze aarde - bijvoorbeeld ver weg van hun vaderland, in de VS.
De smaak varieert per soort. Wat ze echter gemeen hebben, is de natuurlijke zoetheid, die verschilt in haar uitdrukking en kleur. De vruchten van de Medjool-variëteit worden beschouwd als speciale lekkernijen. Ze smaken honing-zoet met een lichte, hebben een zachte consistentie door hun zachte vruchtvlees en zijn relatief groot.
Voedingsfysiologie
Data zijn echte energieleveranciers! 100 g dadels bevatten meer dan 60 g koolhydraten. Korte uitleg over koolhydraten: Er is een groot verschil tussen tafelsuiker en suiker uit fruit. Tafelsuiker is geïsoleerd aanwezig en heeft niets te maken met een gezonde voeding. Hoewel koolhydraten van vruchten en gedroogde vruchten chemisch identiek zijn (afhankelijk van de soort), komen ze niet in geïsoleerde vorm voor.
Gemiddelde voedingswaarden (per 100 g gedroogde dadels):
- Calorische waarde (kcal): 277
- Vet: 0,5 g
- Koolhydraten: 75 g
- Waarvan suiker: 66 g
- Eiwit: 2 g
Naast de genoemde macronutriënten bevatten de dadels ook essentiële micronutriënten. Deze omvatten calcium (65 mg/100 g), kalium (648 mg/100 g), magnesium (50 mg/100 g) en vitaminen van de B-groep. Niet in de laatste plaats om deze reden worden dadels door sporters en actieve mensen ook beschouwd als een natuurlijke energiesnack.
Gebruik
In Nederland worden dadels eigenlijk alleen gedroogd geconsumeerd. Dat is ook zinvol, want ze zijn langer houdbaar en dus het hele jaar door beschikbaar. Je vindt ze op de markt met of zonder pit, deze laatste zijn perfect als simpele snack voor in de broodtrommel. Daarnaast is de pit heel gemakkelijk te verwijderen - je hoeft alleen maar te weten dat hij er is.
Leuke ideeën voor dadels zijn:
- Dadels als zoetheid in smoothies of desserts
- Met spek of gemarineerde groenten
- Dadels gevuld met zoete of hartige gerechten
- Fijngehakt in hartige gerechten zoals gierst- of quinoa-pannen
Recepten
Wij hebben op dit moment drie heerlijke recepten, waarin de zoete vruchten een min of meer belangrijke rol spelen:
En hoe zit het met jouw jongens, heb je een favoriet recept? Welke dadels vind je het leukst en waarom?