Hazelnoten - dit is wat je er over moet weten

Deze lokale lekkernij is niet alleen erg populair in de dierenwereld, maar ook bij ons mensen is het een van de meest gewilde noten. Hier ontdekt je alle belangrijke informatie over de heerlijke vruchten van de hazelnootstruik!

Niet alleen eekhoorns en muizen houden ervan om aan de heerlijke vruchten van de hazelnootstruik te knabbelen. Wij mensen houden ook van hazelnoten. Hazelnoten zijn een zeer geliefd tussendoortje maar ze zijn ook heerlijk als ze verwerkt zijn in taarten, gebak en hartige gerechten.

Algemene informatie

Oorsprong, teelt en kenmerken

De hazelnoot is al eeuwenlang bekend in Europa. Zelfs jagers en verzamelaars zochten naar de fijne noten en aten ze op. Op dat moment waren ze al belangrijke leveranciers van energie. De gewone hazelnoot heeft zijn oorsprong in Europa en Azië. Tot op de dag van vandaag bloeit het op het noordelijk halfrond.

De hazelnootboom behoort tot de berkenfamilie. Het is een van de oudste planten van Europa en een populaire tuinboom. Als de noten rijp zijn, vallen ze direct van de boom of kunnen ze worden geoogst door te schudden. Een rijpe noot is te herkennen aan het feit dat het zaad gemakkelijk uit de vruchtenschaal kan worden verwijderd. De meeste noten worden nog steeds met de hand geoogst. Onmiddellijk na de oogst worden de noten eerst gedroogd om schimmelaantasting te voorkomen.

In Duitsland worden hazelnoten vooral in Beieren en Baden-Württemberg geteeld. Deze teelt dekt echter lang niet de vraag naar smakelijke noten. Hazelnoten worden daarom voornamelijk uit Turkije ingevoerd. Belangrijke producenten zijn ook de VS, Italië, Frankrijk en Spanje.

De eigenlijke hazelnoot bestaat uit een zaadje, in het midden, en een houtachtige fruitwand. Om het heerlijke zaad, de noot, te kunnen eten, moet eerst de vruchtwand worden gekraakt. Conventionele tangmoekrakers zijn hiervoor het meest geschikt.

Voedingsfysiologie

De noten leveren eenvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren. Ook wordt er vermoed dat het positieve effecten op het zenuwstelsel en het geheugen levert. De bekende noot smaakt niet alleen heerlijk, maar zou ook de concentratie en prestaties moeten verhogen. Vergeleken met andere noten hebben ze een hoog vezelgehalte (9,8 g/100 g). De noten smaken heerlijk, maar vanwege hun hoge energie-inhoud mogen ze slechts met mate worden gegeten. Pas ook op voor notenallergieën!

Gemiddelde voedingswaarden (per 100g):

  • Calorische waarde (kcal): 671
  • Vet: 63,8 g
  • Koolhydraten: 3,9 g
  • Eiwit: 15,5 g
  • Voedingsvezels: 9,8 g

Gebruik van hazelnoten

De hazelnootcrisis van 2014 heeft liefhebbers even geschokt. Geen hazelnoten meer? Dat zou nu moeilijk voor te stellen zijn. Hazelnoten zijn niet alleen een heerlijk tussendoortje op zich, of in noten- en fruitmengsels, maar ze verrijken ook veel gerechten, vooral in combinatie met chocolade, de hoofdrol in veel gerechten.

Hazelnootmousse wordt gemaakt van geroosterde, gepelde noten. Deze worden in een molen fijngemalen tot een homogene, stroperige massa. Hazelnootcrème of notennougatcrème kan worden geproduceerd door toevoeging van andere producten zoals suiker, melkpoeder, vanille, lecithine en andere producten en door opnieuw te mengen en te malen. Afhankelijk van de fabrikant kan de consistentie sterk variëren, evenals het hazelnootgehalte. Dit is normaal gesproken tussen 10% en 15%. Men kan zowel de notenpasta als de notencrème verfijnen met kokos, fruit of andere smaken.

Daarnaast worden hazelnoten gebruikt voor het maken van notenpoeder, dat voornamelijk wordt gebruikt in bakmixen. Hazelnoten zijn onmisbaar in bakkerijen. In geraspte, gemalen of geschaafde vorm zijn het grote componenten in gebak of gebak. Maar ook in de vorm van broze topping of decoratie van desserts.

Hazelnootmelk, die ook heel gemakkelijk zelf te maken is, is een goed alternatief voor de traditionele koemelk. Hazelnoot-ijs kan ook in een paar stappen in je eigen keuken worden gemaakt.

Voor de productie van hazelnootolie worden de noten eerst grof gemalen en vervolgens in een speciale schroefpers geplet. De olie smaakt zeer goed in salades. Het bijproduct van het olieproduct is de notenperskoek, die in speciale molens wordt vermalen en verwerkt tot notenmeel.

 

Tags: Wiki, Nüsse
Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Haselnusskerne extra groß | 1 kg
Hazelnoten extra groot
15,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

HASELNUSSKERNE BLANCHIERT | 1 KG
Geblancheerde hazelnoten
14,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Haselnussmus | 500 g
Hazelnotenmousse
8,00
Inhoud 0.5 kg | € 16,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

STUDENTENFUTTER EXTRA KLASSE | 1 KG
Studentenhaver
13,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden