Hoe gezond zijn sappen?

Sinasappelsap bij het ontbijt of beter een gembersapje? Wij verraden hoe gezond sappen werkelijk zijn!

Vitamine C en vele andere gezonde stoffen - dat verbinden wij met vruchtsappen. En de natuurlijke zoetheid van de vruchtsuiker is ook geen probleem toch? Fout! Sappen zijn dan wel gezond en waardevol qua voedingsstoffen, maar je moet wel oppassen. Want sap is niet meteen sap! 

sap

Pure sap met 100 % vruchtaandel en vruchtensap

Pure sap mogen alleen puur genoemd worden als ze alleen uit vruchten gemaakt worden. Dan worden de vruchten geperst en gemalen. Dit kan je dan direct genieten. Sommige vruchten zijn heel zuur en hun natuurlijk aandeel aan vruchtsuiker is niet genoeg om de sap direct te drinken. Daarom wordt soms suiker toegevoegd. Dit gebeurd bij zure kersensap. Als je een suikervrije sap van zure vruchten wilt hebben moet je dus goed op de inhoud letten. Vaak helpt het te zoeken naar "zonder toegevoegde suikers". Bij sappen zoals appelsap of perensap worden vaak geen suiker toegevoegd.

Vruchtensap en vruchtnectarine

Vruchtensap oftewel vruchtnectarine klingt ook gezond, maar dat zijn sapvarianten die alleen gedeeltelijk uit vruchten bestaan. Deze varianten mogen niet pure sap genoemd worden. Vaak wordt water, suiker of kunstelijk aroma toegevoegd. Daarom moet je altijd goed opletten, vruchtensap mag 25-50% suiker bevatten.

Vruchtensapdrankjes

Vruchtensapdrankjes zijn de ongezondste keus. Maar tussen 5 en 25 % is hiervan vruchtaandeel - soms zitten in deze sappen zelfs meer suiker dan in cola.

Sappen echt gezond?

Hoe gezond sappen nou eigenlijk zijn, verschilt per soort. Algemeen geldt dat pure sap het beste is, maar er zijn nog een paar dingen die je hoort te weten:

Vruchtsuiker in sap

Vruchtsuiker zit dan wel van nature uit in fruit - maar het is alsnog suiker. Deze hebben dezelfde voor- en nadelen zoals witte suiker. Te veel zorgt voor het risico van diabetis, adipositas, honger attacks of slechte huid.

Sappen en glazuur

Naast suiker, is het vruchtzuur in sappen ook niet goed voor je. Tenminste dan, als je er te veel van drinkt en niet op je tanden let. Want deze zure stof is aggressief voor je tanden. Maar pas op! Nooit na het drinken van sap je tanden poetsen - de scherpe tandpasta en de zure sap zijn zelfs nog slechter voor je glazuur.

Het verliezen van vitamine door verhitten

Zodat vruchten een sap worden, worden ze vaak verhit en geperst. Door het verhitten gaan echter vitamines verloren, dus kan je ervan uit gaan dat in een glas sap van 3 sinasappels minder vitamines ziten dan in 3 frisse sinasappels.

De hoeveelheid maakt dus het verschil!

Tags: korowissen
Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden