KoRo around the world

Vele van onze producten hebben hun oorsprong in compleet andere delen van de wereld. In dit artikel hebben wij een paar uitgezocht, stellen we ze aan je voor, waar ze vandaan komen en hoe ze daar gebruikt worden.

KoRo_World_xslAMdMjYqjZ6EfrsyM3ABBX1hAndere landen, andere gewoontes. Ook in de keuken en aan de recepten merkt je snel dat je je in een ander land bevindt. Ook al zegt men dat de wereld een dorp is, het zit alsnog vol met diversiteit wat eten betreft. In dit artikel hebben wij een paar van onze producten uitgekozen, stellen we ze aan je voor, waar ze vandaan komen en laten zien wat men in hun land van oorsprong ermee doet.

Witte moerbeibessen uit Turkije

In Duitsland waren moerbeibesgewassen nooit thuis, ook als er tijden waren waar alles geprobeerd wird om ze in te voeren. Alleen in warmere Zee-regio’s waren de witte en zwarte moerbeibessen verbreid, die allebij oorspronkelijk uit Azië stammen.De rode variatie komt uit Noordamerica. Moerbeibessen groeien bijzonder goed in plaatsen die ook geschikt zijn voor wijnaanbouw. De hoofdreden voor het aanbouwen was in de romeinse tijden minder de lekkere vrucht, maar de groene blaadjes van de plant. Ze waren geschikt om satijn mee te maken. De frisse en rijpe bessen herinneren aan bosbessen en zijn sappig en zoet. Deze vorm vindt men echter zelden, omdat ze als ze rijp zijn al zo zacht zijn, dat ze bijna niet meer te transporteren zijn. Dut Pekmezi – een soort druivensiroop met een donkere kleur en honingsoortige consistentie – kann worden gemaakt van frisse moerbeibessen, De siroop wordt in Turkije graag als zoetmiddel gebruikt en wordt in de regel uit 100% frisse moerbeibessen gemaakt. Deze worden zonder toevoegingen gekookt, tot er een heerlijke massa onstaat. Ook de gedroogde moerbeibessen zijn in Turkije bekend als fijne lekkernij, die graag puur, maar ook in notenmixen gegeten wordt.

Chiazaad uit Zuid-Amerika

Chia is een oercultuurplant uit Mexico. Het was een belangrijk grondvoedingsmiddel voor de azteken. De zaden werden heel of gemalen gebruikt. Vaak werden de zaden ook geroosterd en door ze dan te malen wird er meel van gemaakt. Toen de spanjaarden Mexico binnen kwamen werden veel plantages kapotgemaakt, omdat ze hun meegebracht voedsel zoals granen aan wilden bouwen.

De Chiaplant wird zo in hun vaderland bijna uitgerot. Vanwege een gezondheidscampagne die vor gezondere eetgewoontes wilde zorgen wird Chia weer meer aangebouwd. Sindsdien is de populairiteit gestegen en de plant word intussen in vele andere landen van Zuidamerica en zelfs in Australië aangebouwd. De zaden worden in Mexico rauw of gedroogd gedroogd gegeten, worden gebruikt in sauzen en ook in dikmiddelen. Mensen in Midden- en Zuitamerica maken uit Chiazaden bijvoorbeeld het drankje Iskiate, waarbij de zaden in vrucht- of groentesap gelegd worden tot ze quellen.

Witte Quinoa uit Bolivië en Amarant uit India

 

Beide planten zijn al sinds ca. 5000 jaren als hoofdvoedingsmiddel in de Anden bekend. Quinoa en amaranth waren voor de bevolking vitaal, omdat niet alle planten in de hoge plaatsen kunnen groeien. Toen de Spanjaarden de plaats veroverden wird de aanbouw van amaranth en quinoa streng verboden en als onchristelijk levensmiddel aangezien. Het was de reden, waarom beide planten in Europa tot de 20e eeuw niet bekend waren. Wij in Nederland kennen hoofdzakelijk de kleine op graan lijkende zaden die je intussen al bijna overal kan kopen. Vooral voor mensen met een glutenallergie zijn ze een goede alternatief voor granen zoals roggen. Da smaak van quinoa en amaranthzaden zijn notig en is vol. Bij quinoa kann je bovendien de frisse blaadjes van de plant als groente of salade eten, wat de Andenbewoners nog vaak doen. Deze zijn in Nederland echter bijna niet te vinden. Net zo gelden de blaadjes van de amaranthplant als groente. De geur en smaak herinnert aan spinazie of mangoud. Ook de jonge pollen kunnen gegeten worden en smaken licht notig. Uit amaranth-korrels, noten en honing wordt in Zuid-Amerika bijvoorbeeld ook een traditioneel gerecht gemaakt: Alegria.

Basmaririjst uit India

Basmati betekent in het Hindi "geurig “. De langkorrelige rijst geld als bijzonder aromatisch en komt oorspronkelijk uit Afganistan. De vermarkting van basmatirijst wordt streng gecontrolleerd. Het mag bijvoorbeeld maar 7% vreemdrijst bevatten. Maar 15 soorten zijn volgens de “Code of Practice on Basmati” toegelaten om de naam basmatu te gebruiken. Onze bruine en witte basmatirijst komt uit India. In de indische keuken speelt rijst de hoofdrol. Elk gedeelte heeft zijn eigen rijstspecialiteiten, daarom is hier rijst ook niet meteen rijst. Basmatigerechten vind je vooral in het noorden van het land, omdat het bij de voet van de Himalaya groeit. Als nobele vorm wordt basmati alleen bij bijzondere feesten gegeten. Ook past hij goed bij scherpe sauzen van de indische keuken. Typisch in dit land zijn ook de zogenoemde thalis. Daarbij staan op een ronde plaat meerdere kleine gerechten met een schaaltje met rijst en naanbrood. Bovendien is India het land van de kruiden. Om je rijst indisch te kruiden kan je het met kardamon, kurkuma, nelken of kaneel verfijnen. Zo krijgt de rijst optisch een mooie kleur en smaakt nog aromatischer.

 

Tags: korowissen

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Bio Kurkuma gemahlen | 1 Kg
Biologische gemalen kurkuma
10,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Ceylon Zimt Gemahlen | 500 G
Biologische ceylon kaneel
9,50
Inhoud 0.5 kg | € 19,00 per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO QUINOA WEISS | 2 KG
Biologische quinoa wit
9,00
Inhoud 2 kg | € 4,50 per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO AMARANTH | 2 KG
Biologische amarant
7,00
Inhoud 2 kg | € 3,50 per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Chia Samen | 1 kg
Biologische chiazaadjes
9,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden