Kurkuma

De laatste tijd is, dankzij het drankje Kurkuma-Latte, de gele wortel bekend geworden. Wat het kruid allemaal te bieden heeft en hoe jij het kan gebruiken, verklappen wij je nu!

2018_12_18_KurkumaB1mQfsm2OGaVC

Kurkuma – de gele wortel

Kurkuma wordt ook "toverknol“ of "kruid van het leven“ genoemd. De gele wortel komt uit India oftewel Zuidoost-Azië waar het sinds ongeveer 5 000 jaren vereert wordt als heilige plant. Ook speelt het kruid een grote rol in het ayurveda, de traditionele Chinese medicijnen en de Indische medicijnen.

De kurkuma plant

De begeerde plant hoort bij de familie van de gember. Hij wordt tot een meter hoog en heeft lichtgroene blaadjes. Spannend zijn echter de wortels. De gele wortels worden gedroogd en tot poeder verwerkt – zo ontstaat kurkumakruid!

Wat is Curcumine?

Achter de gele tot oranje gekleurde kleurstof zit de bekendste inhoudsstof van de kurkumaplant. Op de achterkant van levensmiddelen heet dit E100. Vaak wordt curmcumine gebruikt om smaak en/of kleuren te versterken. Duidelijk interessanter is echter de genezende werking van de stof.

Kurkuma is genezend

Kurkuma heeft vele wonderen. Het werkt bijvoorbeeld tegen alzheimer, helpt bij ontstekingen, vermindert pijn bij maag- en darmproblemen, werkt tegen kanker en nog veel meer. Intussen zijn er studie’s die dit heben nagewezen met dierexperimenten. In het internet vind je ook veel ervaringsberichten van personen die helemaal overtuigd zijn van de kracht van curcumine. In Duitsland wordt de wortel vooral bij verteringsproblemen ingezet als medicijn. Bovendien smaakt het heel lekker!

Kurkuma effectief gebruiken

Het kruid is niet in water oplosbaar! Daarom kan je lichaam het niet makkelijk opnemen. Daarom blijft het niet lang in je lichaam. Om van de positieve effecten van Kurkuma te profiteren moet je op een paar dingen letten.

Eten met peper

Met hulp van zwarte peper (met de inhoudsstof piperine) kann curcumine 20x beter worden opgenomen door het lichaam. Gedeeltelijk zijn er in Duitsland al mixen uit peper en kurkuma. Echter kun je dato ok gewoon zelf doen, je hebt niet veel nodig. Een tikje peper is al genoeg bij 100 mg kurkuma.

Eten met vetten

Kurkuma is oplosbaar in vet en niet in water. Dat betekent dat je het zeker met vetten moet innemen, bijvoorbeeld met lijnolie, olijfolie, etc. Het best kann je dat al mixen met het kruid voor het koken. Als je de kurkumawortel gebruikt kun je de olie weglaten, omdat dit van nature uit al olie bevat.

Het door elkaar halen van kurkuma en curry

Curry en kurkuma zijn definitief niet dezelfde kruiden. Curry is een mix van vele enkele kruiden. Kurkuma is een pure kruid en een hoofdingrediënt van curry. Het zorgt voor de goudgele kleur.

Kurkuma in de keuken

Als je het kruid lekker vind kan je er hele lekkere gerechten mee maken. Het past niet alleen bij zoete of hartige gerechten maar ook in drankjes! Het best past het natuurlijk bij Indische gerechten.

Hete drankjes

Gouden melk of kurkuma latte is al heel populair bij vele food-bloggers. De mix heb je nu al bijna in alle supermarkten te krijgen maar is ook makkelijk om zelf te maken. Ook vind je kurkuma in vele andere kruidenthee ’s.

Hete hartige gerechten

De gele wortel kun je in soepen, groentepotjes, rijst- en pastagerechten, pannenkoeken, falafel, vis- én vleesgerechten gebruiken. Ondertussen zijn er al ontiegelijk vele kurkumarecepten.

Koude toetjes

Kurkuma kan ook zoet en koud gegeten worden. In koude dessert cremes kan je het gewoon mee-roeren. Zo heb je bijvoorbeeld crème brûlée of pudding met kurkuma.

Bakken

Ondertussen vind je een boel lekkere bakrecepten met de gele wortel. In taart, koekjes, muffins enz. kan je het toevoegen. Ook is het lekker met gember, kokos, bananen of amandelen.

Salade dressings

Blad- of quinoa salade – kurkuma geeft alle salades een kruidige touch. Het zonnen gele dressing past goed bij olijfolie metz out en peper. Vooral in zomersalades past het goed bij ananas- of abrikozenstukken.

Smoothies

Jouw smoothies kan je ook kruiden met kurkuma. Het past bij maracuja, banaan, peer of kokos. Met kokosolie kan je ervoor zorgen dat het urkuma goed wordt opgenomen in je lichaam.

 

In onze KoRo shop vind je 100% kurkuma met biologische kwaliteit uit India en met ons 1 kg voorraadpak kan je alles uitproberen! Wij wensen je veel succes en plezier bij het koken en bakken!

 

Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Bio Kurkuma gemahlen | 1 Kg
Biologische gemalen kurkuma
9,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Pfeffer schwarz ganze Körner | 1 kg
Peper zwart hele korrels
7,50
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Mandelkerne blanchiert | 1 kg
Geblancheerde amandelen
13,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Kokosöl | 1 Liter
Biologische kokosolie
9,00
Inhoud 1 l

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden