Matcha vs. Koffie

Als je 's ochtends op staat, wat is dan het eerste wat je nodig hebt? Koffie of thee? In dit artikel vergelijken we matcha thee met koffie, wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Er zijn cafeïneverslaafden die het beste niet worden aangesproken voor de eerste kop koffie in de ochtend, en er zijn speciale theedrinkers die graag 's morgens beginnen met een kop groene thee om wakker te worden. Ongeacht de categorie die je jezelf toewijst, beide hebben hun voor- en nadelen.

De gemeenzame noemer: caffeïne 

Zowel matcha als koffie bevatten beide de beruchte stof cafeïne. Cafeïne heeft een stimulerend effect op de hersenen en het centrale zenuwstelsel. De stof zorgt ervoor dat je je meer alert, fris, fitter, geconcentreerd en in het algemeen opgewonden voelt. Ook de pols en bloeddruk stijgen door het gebruik van cafeïne. Bovendien is cafeïne lichtjes diuretisch, stimuleert de darmen en is euforisch. In feite is het woord cafeïneverslaafde zelfs niet zo vergezocht, omdat cafeïne feitelijk een verslavend potentieel ontwikkelt. Geen cafeïne kan dan echt leiden tot ontwenningsverschijnselen, zoals nervositeit, prikkelbaarheid en lusteloosheid. Daarnaast ontwikkelen ervaren cafeïnegebruikers met regulier genot tolerantie voor de stof. Het lichaam past zich aan een bepaald niveau aan en eist het ook. Als er te weinig of geen cafeïne wordt ingenomen, verschijnen ontwenningsverschijnselen.

Matcha thee en koffie – Verschillen & overeenkomsten

Nu je weet wat cafeïne veroorzaakt, rijst natuurlijk de vraag: maakt het uit of je koffie drinkt of thee en zijn er echt verschillen? En wat hebben de twee gemeen: in feite verschillen beide dranken in hun ingrediënten. Terwijl klassieke koffie wordt gemaakt van de gemalen koffieboon, is Matcha een groene thee gemaakt van de bladeren van de Matcha-plant. Matcha en koffie verschillen ook in hun oorsprong. Terwijl koffie wordt verbouwd in vele delen van de wereld, maar vooral in Afrika en Zuid-Amerika, is Matcha nog steeds exclusief in Azië, namelijk in Japan en nu ook in China. De voorbereiding is even ongecompliceerd. Beide worden traditioneel doordrenkt met heet water en gebroeid. Matcha-thee, je moet echter iets trekken, terwijl koffie onmiddellijk kan worden genoten. Aangezien koffie in ons land meer voorkomt, is er een veel bredere selectie van variëteiten, gebraad, aroma's en smaken. In dit land is de Matcha-selectie veel kleiner. Er kan echter een onderscheid worden gemaakt tussen kook Matcha en drink Matcha. Het eerste theepoeder is scherp en wordt meer gebruikt voor koken, bakken, desserts en als specerij - als een drankje is het te bitter voor veel mensen. Drink Matcha brengt een meer discrete, minder intense smaak mee en is daarom meer geschikt voor de theekop.

Matcha-thee en koffie – Werkwijze

Zijn beide drankjes hetzelfde? Ja en nee! Hoewel beide de stof cafeïne bevatten, maar koffie met een cafeïnegehalte van ongeveer 120 mg cafeïne per 240 ml beker aanzienlijk minder cafeïne bevatten dan dezelfde hoeveelheid matcha-thee - hier is het bijna 300 mg! Koffie is ook erg zuur, Matcha is echter eerder milder. Beide ontwikkelen een antibacterieel effect. Dat wil zeggen, ze kunnen het immuunsysteem bevorderen en de cellen beschermen. In het bijzonder kunnen de zogenaamde catechinen in Matcha huidveroudering remmen, aderverklaking voorkomen en, volgens de laatste studies, zelfs een preventief effect tegen kanker hebben. Daarnaast bevat Matcha theïne, die sterk lijkt op cafeïne, je wakker houdt en een stimulerend effect heeft. Van koffie wordt daarentegen gezegd dat het een sterkere metabolische stimulatie heeft.

Wat is beter?

Beide hebben hun voor- en nadelen. Zowel Matcha als koffie zijn uitstekende hulpmiddelen om fit en gefocust te zijn in het dagelijks leven. Natuurlijk moet je het niet overdrijven, maar in gematigde doses zijn beide drankjes 's morgens of in stressvolle situaties welkome helpers. Uiteindelijk zou je de variant moeten kiezen die beter smaakt. Matcha heeft een zoet-bittere en subtiel scherpe smaak, die soms als romig wordt ervaren. Als de smaak te intens is, kan hij helpen met wat sojamelk. Zo verandert Matcha-thee in een matcha latte die er niet alleen geweldig uitziet, maar ook prima smaakt. Koffie daarentegen biedt talloze variaties, van bitter tot mild. Ook hier kun je de smaak beïnvloeden en variëren met melk, cacaopoeder of xylitol. Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is: het wordt wakker en smaakt goed!

Tags: korowissen
Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Bio Japan Sencha Tee | 500 g
Biologische groene Japanse sencha thee
13,00
Inhoud 0.5 kg | € 26,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

XYLIT | 1 KG
Xylitol
9,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO KAKAOPULVER STARK ENTÖLT | 1 KG
Biologische cacaopoeder sterk geolied
5,50
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO MATCHA YUJIN | 30 G
Bio matcha yujin
11,00
Inhoud 0.03 kg | € 366,67 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden