Melk - vol of halfvol?

Soms krijg je best een schuldgevoel als je liever volle melk pakt dan halfvolle melk - want waarom zou je ook onnodig veel vetten consumeren?

Waarschijnlijk ken je het: je staat in de supermakrt voor de zuivelafdeling en bent een beetje overrompelt met de velen soorten melk, melkmerken of zelfs plantaardige melksoorten. Er is melk met 3,5 % vet en melk met 1,5 % vet, of zelfs melkvarianten met 0,7 of 0,1 % vetaandeel.

Was precies is nou eigenlijk melk?

Allereerst moeten we uitleggen waar melk uberhaupt uit bestaat en welke verschillen er zijn. In Nederland consumeren wij hoofdzakelijk koeienmelk. Deze bestaan uit eiwitten, melksuikers, melkvetten en water. Wordt de melk rauw, dat betekent onbehandelt, gedronken, dan heet het rauwmelk. Dit komt quasi direct vanuit de koe in het glas, zonder verdere behandeling ermee. Frisse melk moet in Nederland pasteuriseert, dat betekent verhit, worden. Pasteuriseerde melk kann ook nog homogeniseert worden, zodat het vet zich verdeelt in de melk. Dat is de melk die je normaal in de supermarkten krijgt.

Rauwmelk is meestal maar 2 tot 3 dagen houdbaar. Frisse melk echter ongeopend 6-10 dagen houdbaar en na het openen 3-4 dagen. Dan is er nog H-melk. Deze wordt ultrahoog verhit en is daardoor langer, ca. 6 tot 8 weken, houdbaar.

Daarnaast heb je nog het verschil tussen volle melk en vetarme melk. Volle melk is melk met een vetaandeel van 3,5% op 100 ml. Het vet in volle melk kan je door een techniek minder maken. Zo kun je het reduceren tussen maximaal 1,8 tot 1,5 % vet in 100 ml.

Milch

Is halfvolle melk echt gezonder dan volle melk?

Minder vet te consumeren klingt eerst altijd naar een beter idee. Je hoort dan ook altijd dat te veel vet leiden kan tot hartaanvallen, diabetes en adipositas. Maar dat is gelukkig maar de halve waarheid. Want ja – te veel vet is natuurlijk niet echt goed voor je. Het hangt er echter wel vanaf wat voor soort vet je consumeert. Onverzadigde vetten zijn belangerijke voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam en die je genoeg toe je moet nehmen. Maar ook verzadigde vetten, die een groot deel van melkvet zijn, zijn niet zo ongezond. Ook zij kunnen belangerijke functies in je lichaam hebben. Bovendien zijn er vele studie’s die bewijzen dat het consumeren van volle melk zelfs het risico voor hartaanvallen kann reduceren. Omdat de menselijke vertering sowieso hoogcomplex is en tot nu toe alleen gedeeltelijk ontdekt is, is men ook sceptisch bij meningen zoals „volle melk maakt dik“. Vet met mate is belangerlijk voor het organisme en maakt ook alleen dan dik als je er te veel van toe je neemt. Dan maakt het ook niet uit of het verzadigde of onverzadigde vetten zijn.

Maakt volle melk dik?

Men gaat er vanuit dat minder vet in melk automatisch betekent dat het gezonder is. In de supermarkt is het bij melk echter het tegendeel, om de smaak van de melk, die door het weghalen van vet minder wordt, terug te halen, wordt graag suiker toegevoegd. Daarom bevat volle melk vaak 2,5 g koolhydraten op 100 ml in vorm van suiker. Halfvolle melk bevat echter 0,5g meer suiker. Bij een 250ml glas melk heb dus zomaar 1,25g meer suiker. Ook als dat nu niet veel klingt, neem je op ten duur wel veel onnodige suikers binnen. Bovendien kan meer consumptie van suiker gevolgen hebben, bijvoorbeld de insulinespiegel verhogen en hongerattacs oproepen.

Conclusie: Halfvolle melk is niet per se beter

Het consumeren van halfvolle melk heft niet per se een positief effect op je gewicht of je gezondheid. Je neemt ermee meer suiker toe je en profiteerd dus niet met het reduceren van vetten. Als je gezond wilt eten is er niks wat tegen volle melk spreekt. Als je wilt afvallen is het ook aan te bevelen eerder volle melkt e drinken zodat je bloedsuikerspiegel constant blijft en je niet heethongerattacs krijgt.

 

Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden