Geschenken voor elke smaak

Olijf of kokosolie?

We maken het makkelijk voor je en hebben de belangrijkste informaties
voor beide olie’s gevonden.

olive_vs_kokos_03FpjTC9xQ1zYrjOlijf- of kokosolie?


Olie is niet meteen olie. Dat heb je zeker al gemerkt, in een wereld waar
sommige zelfs hun hele dieet omstellen op vetrijk eten.Plantaardige vetten
en olies zijn echter niet schuld aan hoge choleserinwaarden, overgewicht
enz.! De laatste tijd is er vooral een discussie over kokos- of olijfolie. We
kijken wat erachter zit en waarvoor je ze kann gebruiken.

Zijn plantaardige olie‘s gezond?


We weten dat vetten de smaak versterken van gerechten. Tegelijkertijd
hebben ze een belangrijke functie. Ze beschermen ons bijvoorbeeld tegen
de kou en geven ons een gevoel dat we genoeg gegeten hebben. Ook
bevatten ze vitamine K, D en E. Of je plantaardige olie meteen gezond
kann noemen hangt vooral af van de hoeveelheid, de verwerking en hoe de
vetten zijn samengesteld. Vet bevat veel calorieën, daar moet je bij het
consumeren op letten. Plantaardige olie’s bevatten onverzadigde en
verzadigde vetten. Voedingsexperten raden aan meet onverzadigde dan
verzadigde vetten te consumeren.


Olijfolie – de mediterane klassieker


Bij olijfolie moet je erop letten dat je hoogwaardige olie van conventionele,
kwaliteitsarme soorten onderscheidt, want hier zijn best grote verschillen.
Wij gaan in op de koudgeperste olie, dus in de reinste vorm. Het is net
zoals je je het voorstelt: olijven worden geperst en de vocht wordt meeen in
de fles gevult. Het grootste verschil tussen olijfolie met andere natuurlijke
spijsolies is dat olijfolie niet hoog verhit mag worden.


Warme gerechten met olijfolie


Er zijn studie’s die bewijzen dat sommige gezonde stoffen in natieve olie
kapot gaan bij sterke hitte. Dat betekent echter niet automatisch dat het
schaddelijk wordt, maar alleen dat stoffen verloren gaan. Bovendien kann
de olie bij hoge temperaturen zijn smaak verliezen.


Om je te helpen: een te sterke hitte, bij het braden, met natieve olijfolie is
dan berijkt als de olie begint te roken. Deze reactie noemt men rookpunt en
dat moet je best mogelijk vermijden.


Bij het bakken kann je echter gewoon olijfolie gebruiken. Het heeft dan
echter een best sterke eigen smaak wat niet overal bij past.


Koude gerechten met olijfolie


Olijfolie van eerste persing (natief) is ideaal voor koude gerechten,
bijvoorbeeld voor voorgerechten en salades. Bij toetjes moet je oppassen,
omdat het beste en sterke eigen smaak kann hebben en dat bij sommige
zoete spijsen niet lekker is.


Kokosolie – om te braden, bakken en incremen

De koudgeperste kokosolie wordt zonder hitte geperst uit de kokosnoot,
zonder dat er veel voedingsstoffen verloren gaan. Kokosolie past zich aan
aan de omgevingstemperatuur, dat betekent dat het bij een temperatuur
van 25°C hard wordt. Daarom is het praktisch de olie niet in de koelkast te
bewaren.


Warme gerechten met kokosolie


Vanwege de hoge hittebestendigheid is natuurlijke kokosolie heel goed om
mee te bakken, braden en koken. Het rookpunt ligt bij ca. 200° C, veel
hoger als bij andere plantolie’s. Kokosolie behoudt dus bij hoge
temperaturen zijn voedingsstoffen. Het is zeer populair voor bij aziatische
gerechten en zeker bij currys.


Ook bij het bakken van bijvoorbeeld taart of koekjes kann het boter
vervangen en afhankelijk van het recept door het vruchtige kokosaroma
passen. Ondertussen zijn er een boel recepten voor bakken met kokosvet.
Koude gerechten met kokosolie


Kokosolie kann je net als olijfolie ook voor koude gerechten gebruiken.
Door de consistentie en de exotische smaak is het heel handig voor
cremige toetjes. Je smoothies kan je ook oppeppen met kokosolie. Echter
moet je erop letten dat kokosolie bij koude temperaturen snel hard wordt.


Balance is de sleutel


Bijde olie’s zijn voor hete en koude gerechten te gebruiken. Het rookpunt
ligt bij kokosvet hoger als bij olijfolie. Echter wordt lijfolie bij koude
temperaturen niet hard. Elk vet heeft dus zijn voor- en nadelen. Bovendien
zijn de smaken ook verschillend. Het best plan je bijde olie’s in, zodate je
een veelzijdig dieet hebt. Zo garanteer je dat je lichaam genoeg stoffen
binnen neemt en je fit door de dag kan!

Tags: korowissen

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Bio Kokosöl | 1 Liter
Biologische kokosolie
9,00
Inhoud 1 l

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Kokosöl desodoriert | 1 Liter
Biologische kokosolie geurloos
7,00
Inhoud 1 l

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden