Pecannoten - de iets andere walnoot

Hoewel de pecannoten in de Verenigde Staten zeer populair zijn, zijn ze hier in de Europa nog niet zo bekend. In dit artikel vind je alle informatie over de heerlijke pecannoten!

In Texas is er niemand die pecannoten nog nooit heeft geprobeerd, laat staan dat hij er nog nooit van gehoord heeft. In ons land ligt dat wat anders. Want zeg nou eerlijk, hoeveel mensen die jij kent hebben pecannoten op het dagelijks menu staan? Maar pecannoten hebben veel te bieden. Het is niet voor niets uitgeroepen tot een officiële staatsboom in Texas. In dit artikel willen we pecannoten van dichterbij bekijken.

Oorsprong, voorkomen en kenmerken

De pecannootboom (Carya illinoinensis) behoort tot de walnotenfamilie. Als je naar de vorm van de noot kijkt, zie je in elk geval een zekere overeenkomst. De behuizingen zijn echter anders. De schil van de pecannoten is glad en langwerpig, terwijl die van de walnoot ruw en rond is.

De pecannotenboom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kan tot 40 m hoog worden. De rijpe vruchten zijn donkerbruin en eivormig, evenals de zaden. De schaal van de noot is zeer dun en kan daarom zonder problemen met de hand worden gebarsten. De pecannoten smaken erg boterachtig en zoet.

Tegenwoordig wordt de pecannoot ook geteeld in Hawaï, Australië, Brazilië, China, Israël, Peru en Zuid-Afrika. De pecannoot wordt geoogst van november tot januari.

In Amerika heeft de pecannotenboom een zeer speciale status. De plant zorgde voor het overleven van de Indianen in de winter, omdat hij bestand is tegen temperaturen van -20 graden Celsius en zo voor de inheemse bevolking als hoofdvoedsel diende in het koude seizoen.

Sinds 1996 wordt de noot gevierd en geëerd met Nationale Pecannootdag op 14 april. Daarnaast werd de boom ook nog eens een tot de officiële staatsboom van Texas uitgeroepen.

Voedingsfysiologie

Met meer dan 700 kcal per 100 g is het niet gek sommige mensen sceptisch tegenover de pecannoot staan. Maar de hoge caloriewaarde komt voort uit het vetgehalte van 70%. Maar wat hier niet over het hoofd mag worden gezien: bijna 70% van de vetten bestaat uit onverzadigde vetzuren! Zo leveren de pecannoten een ongelooflijk waardevol vet voor ons lichaam. De truc is daardoor gewoon hetzelfde als bij veel andere dingen in het leven: geniet, maar met mate.

Bovendien glanzen de pecannoten met een hoog gehalte aan vitamine B1 (860,00 µg/100 g), zink (5,30 mg/100 g), vitamine B7 (30,00 µg/100 g), vitamine E (3060,00 µg/100 g), kalium (500,00 mg/100 g), magnesium (140 mg/100 g) en koper (1100,00 µg/100 g).

Gemiddelde voedingswaarden (per 100 g):

  • Calorische waarde (kcal): 759
  • Vet: 72 g
  • Koolhydraten: 13,9 g
  • Eiwit: 9,2 g
  • Voedingsvezel: 9,6 g

Gebruik

Pecannoten zijn natuurlijk een waar genot om rauw te eten en worden daarom vaak gewoon als snack gebruikt. De noot past ook prima in hartige gerechten en in sauzen of chocolade. Je kan de pecannoten ook als hoogwaardige olie gebruiken of zelfs zelf pecannotenmousse maken. Het hoge vetgehalte van de noten maakt ze bijzonder romig en aromatisch. Net als veel andere noten kan de pecannoten ook de perfecte crunch in muesli of de zelfgemaakte powerbars leveren.

Recepten

Kokos-Pekan Nussbutter und Pfannkuchen

Schoko-Pekan-Tarte

Tags: Wiki, Nüsse

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
PEKANNUSSKERNE | 1 KG
Pecannoten
23,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden