Roze kristalzout

Zout. Er zijn al talloze verschillende varianten. In dit artikel vertellen we over een paar soorten, waar ze vandaan komen en meer!

Iedereen vindt het leuk, iedereen kent het, maar weinig mensen weten er zoveel van. Dat is wat we willen veranderen. In principe is zout de verbinding van natrium- en chloride-ionen, die een kristalrooster vormen en zo het hoofdbestanddeel van alle zouten vormen. Afhankelijk van de herkomst of het voorkomen van het zout vinden ook andere sporenelementen op een natuurlijke manier hun weg naar het zout. Om sommige eigenschappen van zout te verbeteren, bijvoorbeeld de vloeibaarheid, of om bepaalde deficiëntieverschijnselen te voorkomen, worden hier en daar andere stoffen toegevoegd. Dit verklaart ook de verschillende kleuren van sommige zouten. Afhankelijk van de verdere verwerking na de extractie verandert ook de textuur, d.w.z. vochtgehalte, korrelgrootte en stevigheid. Zout lijkt veelzijdiger te zijn dan men op het eerste gezicht zou denken.

beeren-dunkel-frucht-1263313

De drie belangrijkste zoutsoorten worden niet bepaald door hun bestanddelen of textuur, maar door hun afbraak of productie. Zeezout, kokend zout en steenzout zijn hier het resultaat van, dat wij u in het volgende nader willen toelichten.

Zeezout

In het geval van zeezout kan men uit de naam van het zout de oorsprong ervan afleiden, want hier wordt het zout direct verkregen door verdamping van het zeewater door middel van zon en wind. Dit gebeurt in verschillende bassins, die zowel natuurlijk als industrieel zijn. Uiteindelijk blijft er zuiver zout over.

abend-dammerung-draussen-1115735

Een populaire vertegenwoordiger is de Fleur de Sel (Duits: Salzblüte). De Fleur de Sel is de meest waardevolle onder de zeezouten, aangezien de oogst zeer bewerkelijk is. Op warme en windstille dagen zorgt de verdamping ervoor dat de eerste zoutbloemen aan de oppervlakte van het water ontstaan, die vervolgens met de hand worden afgeschraapt. Het wordt na de oogst niet verder verwerkt en komt ongewassen op de markt. Door zijn natuurlijkheid heeft het verschillende korrelgroottes. Omdat het niet gedroogd is na de oogst, is het iets vochtiger dan andere zouten en daarom niet geschikt voor een kruidenmolen.

Kokend zout

Kokend zout is afkomstig van geconcentreerd zout water in het gesteente, de zogenaamde pekel, dat van nature voorkomt of kunstmatig met heet zoet water en hoge druk wordt geproduceerd. De zoutoplossing wordt dan opnieuw verdampt. Ons gewoon zout blijft het eindproduct. Veel van het goedkope gewone zout dat op de markt wordt gevonden, is verdampt zout.

Een kwalitatief hoogwaardig vertegenwoordiger van dit soort zout is het Kalahari zout. Het wordt gevonden in ondergrondse zoutafzettingen in de Kalahari-woestijn, die naar schatting ongeveer 280 miljoen jaar oud zijn en volledig zuiver zijn. De zeer zuivere witte kleur is te danken aan de sporenelementen magnesium en fosfor die het bevat.

Steenzout

Steenzout wordt gewonnen uit ondergrondse zoutafzettingen. In theorie komt dit zout ook uit de zee, maar het is miljoenen jaren geleden gevormd door het drogen van de zeeën. Een mengeling van zeespiegel- en klimaatschommelingen zorgde ervoor dat zeegebieden van hun inhammen werden afgesneden en volledig werden uitgedroogd. Het resultaat waren enkele kilometers dikke zoutlagen, die na verloop van tijd bedekt waren met andere rotsen en geheel of gedeeltelijk onder het aardoppervlak zonken. Het resulterende ondergrondse steenzout moet vandaag de dag mechanisch worden gewonnen in de mijnen. Het hier gewonnen zout wordt ofwel industrieel gebruikt, ofwel gereinigd en verwerkt tot tafelzout.

Een voorbeeld van de vertegenwoordigers van het steenzout is blauw zout. Het komt uit Iran, waar de zoutkoepels in zeldzame smalle banden in de bodem voorkomen. Het krijgt zijn blauwachtige glans door een optisch effect: de combinatie van kaliumchloride en zout enkele miljoenen jaren geleden en de hoge druk die door de verplaatsing van de platen van de aarde is ontstaan, hebben het kristalrooster verschoven, zodat het licht vooral door de zoutkristallen wordt gebroken. Net als Fleur de Sel dient het als afwerkingszout of tafelzout.

Roze kristalzout

Een andere vertegenwoordiger van steenzout is roze kristalzout, dat wij bij KoRo hebben gekozen. Want waarschijnlijk bekend onder de naam "Himalaya zout". Ons zout komt echter uit de Pakistaanse bergen op 200 km afstand. Het dankt zijn kleur overigens aan de ijzeroxiden die het bevat. Naast kunstmatige kleurstoffen hebben we ook geen andere chemische toevoegingen, zoals het antiklontermiddel dat vaak in veel zouten voorkomt. Heel natuurlijk, zoals het hoort. Ons kristalzout is al zo fijn dat het niet meer gemalen hoeft te worden. Dit maakt het ook gemakkelijker op te lossen en kan, in vergelijking met grof zout, ook perfect gebruikt worden voor het bakken, maar ook voor het zouten van koeler voedsel zoals crèmes, dips of vinaigrettes. Een echt allround talent.4260335837306_kristallsalz_Ansicht_4-KopiefjoOF16Udbbpw

Tags: Salz

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
leer
Kristalzout fijn
4,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden