Vleesvrij - alle feiten

In Nederland eet ongeveer 5% van de bevolking geen vlees. Dit zijn 850.000 mensen.
Maar wat houdt dat in? In dit artikel zetten we alle feiten op een rijtje!

FleischfreiWat betekent vleesvrij?

Vegetarisme heeft veel gezichten in onze samenleving. Er zijn vegetariërs die vlees noch vis eten, maar ook die wel vis consumeren, en Flexitarians die de vleesconsumptie wel vermindert, maar niet elimineerd. Een ding hebben ze gemeen: Conscious (s) consumptie van dierlijke voedingsmiddelen en het onderzoek naar de voor- en nadelen van een vegetarisch dieet.


Vleesvrij blij?

Grillen van groenten is voor amateurs? Vegetarische gerechten doen denken aan een geschenkmand voor de omheining van de olifant? Op de een of andere manier denken veel mensen dat vandaag nog steeds. Vaak stelt men zich een vegetarisch dieet flauw, saai en onevenwichtig voor. Het cliché van het de vegetariër die op slabladen kauwt, wortels snackt, fiets en zelfgebreide truien draagt houdt hardnekkig stand. Maar er wordt genegeerd dat er nu een enorme vlees- en vismarkt is. De voedingsindustrie heeft ook erkend dat vleesvrije voeding steeds populairder wordt. Naast vleesvervangers zijn er tal van mogelijkheden, ideeën en inspiraties, omdat we niets missen, ondanks het opgeven van vlees. Iedereen die zich bezighoudt met voedingsstoffen en mineralen, die ons lichaam nodig heeft, kan ook gezond en zonder gebreken leven. Voorwaarde is dat uw dieet is gevarieerd, evenwichtig en rijk aan eiwitten en vetten die je anders door het vlees zou opnemen.


Goed voeding ondanks geen vlees

Een geweldig eiwitalternatief voor vlees is soja! In plaats van een broodje met spek of ham kun je, bijvoorbeeld, toe te voegen aan jou ontbijtgranen een paar van onze soja-eiwit crispies. Kikkererwten, gierst en ons weelderige groene pompoenzaad helpen je ook voldoende eiwitten te absorberen. Genoeg omega-3-vetzuren kunnen worden geleverd door onze omega-3 visolie. Klinkt de eerste keer wennen, maar kan super lekker zijn in de smoothie.


Vleesvrij - houden van de dieren!

"Maar de dieren gaan toch dood!" - Dit is iets wat elke vegetariër eerder heeft gehoord. Ja, dieren zullen waarschijnlijk altijd worden geslacht, want ondanks de toename van het aantal vegetariërs, de meerderheid van de mensheid eet soms nog meer, soms minder vlees. Maar door jouw vleesconsumptie te beperken, kun je ervoor zorgen dat minder dieren in massale veehouderij moeten leven. Omdat hoe meer mensen de vleesconsumptie afwijzen, hoe meer de vraag daalt. Het gevolg: bewust omgaan met vlees, betere woonomstandigheden en een eerlijker prijs-kwaliteitsverhouding. Als de vleesindustrie vindt dat meer en meer mensen belang aan het welzijn van dieren hechten, dan zullen ze zich moeten aanpassen.

Vegetarisme en duurzaamheid

De omgeving kan ook profiteren in delen van minder intensieve veehouderij. Om aan de vraag naar vlees te voldoen, moeten er meer en meer land-, water- en energiebronnen worden gecreëerd. En hier zal het punt uiteindelijk komen wanneer de vraag het aanbod overtreft, en waar de middelen zullen worden uitgeput en het niet opnieuw snel genoeg aangeschaft kan worden. Ook de uitstoot van methaan, die enorm door overmatige veehouderij is toegenomen draagt ​​aanzienlijk bij aan de zogenaamde klimaatverandering. De broeikasgassen die vrijkomen in de lucht zorgen ervoor dat de wereldgemiddelde temperatuur langzaam maar gestaag stijgt.


Gezondheidsaspecten

In termen van gezondheidsvoordelen van een vleesloos dieet splitsen de geesten. Aan de ene kant wordt er strikt rekening gehouden met dat de mens afhankelijk is van de consumptie van vlees, zelfs puur evolutionair is ons lichaam echt vlees nodig. Aan de andere kant zijn er minstens evenveel stemmen die beweren dat vegetariërs nog gezonder zijn. De waarheid kan ergens tussenin liggen. Omdat wat goed is voor de ene persoon nadelen kan hebben voor de ander. Het is belangrijk om balans en kwaliteit te bieden in zowel een vleesloze als een op vlees gebaseerde voeding. Toch beweren vele studies, waaronder ook die van de Universiteit van Heidelberg en de universiteit van Giessen dat vegetariërs een gezonder lichaamsgewicht, minder kans op hart- en vaatziekten en betere bloeddrukwaarden hebben. Daarnaast is door langetermijnwaarneming aangetoond dat vegetariërs een betere levensverwachting hebben in vergelijking met vleeseters. Vaak worden deze bevindingen echter met scepsis bekeken, aangezien verdere invloeden de resultaten kunnen verstoren. Vegetariërs zouden bijvoorbeeld over het algemeen minder moeten roken, minder alcohol moeten drinken en een actievere levensstijl moeten volgen dan hun vlees consumerende tegenhangers.

Conclusie

In ieder geval is het, ongeacht externe invloeden, de moeite waard om de zelftest uit te voeren en gedurende 30 dagen geen vlees te eten. Vaak kom je erachter dat het niet zo moeilijk is als je dacht en dat het vegetarische leven zeker zijn charme kan hebben. Zelfs als je tegen een vegetarisch leven besluit, is het nooit verkeerd om je zorgen te maken over de oorsprong en kwaliteit van het eten.



Tags: Wissen
Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
SOJA PROTEIN CRISPIES 60% | 1 KG
Proteïne soja crispies 60%
13,00
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Kürbiskernmus | 500 g
Pompoenpittenmousse
7,00
Inhoud 0.5 kg | € 14,00 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BIO KICHERERBSEN | 2 KG
Biologische kikkererwten
11,00
Inhoud 2 kg | € 5,50 * per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Bio Hirse | 2 Kg
Biologische gierst
5,50
Inhoud 2 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

Omega 3 Fischöl | 500 Ml
Omega 3 visolie
18,00
Inhoud 0.5 l | € 36,00 * per l

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden