Wat je over zout weten wilt

We duiken in de wereld van zouten. Als je altijd hebt afgevraagd welke soorten zout er zijn en waar ze vandaan komen, moet je zeker doorgaan met lezen.

Zout is tegenwoordig bijna onmisbaar in onze voeding. Het geeft ons voedsel een intensere smaak en is ook een belangrijke leverancier van mineralen. Maar zout is niet zout. Er zijn veel soorten zout, van zeezout tot steenzout. Welke zoutsoorten zijn er, wat maakt ze speciaal en welk zout is het gezondst, dan vertellen we je hier.

shutterstock_346527956

Waar komt zout vandaan?

Meestal wordt onderscheid gemaakt tussen zeezout en steenzout en verdampt zout uit ondergrondse mijnen. Bepalend voor het onderscheid is de oorsprong van het betreffende zout. Zeezout vindt zijn oorsprong in de zee, terwijl steenzout wordt gewonnen in zoutmijnen en er is zout gewonnen uit ondergrondse zoutmijnen. Ongeveer 70 procent van het commercieel geproduceerde voedselzout is steenzout, de rest is meestal zeezout. Steenzout kan zowel nat als droog worden verkregen, terwijl zeezout gewoonlijk wordt verkregen in kwelders.

Welk speciaal zout is er?

Bij de winning van zeezout, de zogenaamde "Fleur de Sel" - de zoutbloem.  De verdamping van zeewater als gevolg van wind en zon veroorzaakt oppervlakkige zoutbloemen in de zoutpannen, die handmatig worden afgeschuimd en gedroogd. Het bijzondere aan Fleur de Sel is ook dat het niet verder verwerkt, maar natuurlijk verhandelt wordt. Een hoog gehalte aan magnesium en calcium, evenals bovengemiddelde zoutkristallen, die het zout erg smakelijk en krokant maken, zijn de reden waarom de Fleur de Sel wordt beschouwd als het meest kostbare zout ter wereld. Fleur de Sel is een afwerkingszout, wat betekent dat het niet wordt gebruikt voor het koken, maar alleen daarna, als een soort garnering.

Een ander waardevol zeezout is het zwarte lavazout gewonnen in Hawaï. De zwarte kleur van het zout is het gevolg van de daarin aanwezige actieve kool. Dit geeft het zout een rokerig, nootachtig aroma. Het lavazout moet ook alleen worden gebruikt om het voedsel na het koken te verfijnen.

Daarnaast is er het Himalaya-zout, dat - zoals de naam al aangeeft - wordt geëxporteerd vanuit de Himalaya. Kenmerkend voor dit zout is zijn roze kleur. Het Himalaya-zout is een steenzout en wordt als bijzonder gunstig voor de gezondheid beschouwd.

Woestijnzout, saffierzout of gerookt zout zijn ook populaire, exotische zoutsoorten.

Welke additieven worden er in zout gevonden?

Naast het oorspronkelijke onderscheid, kan je het zout ook verdelen op basis van hun ingrediënten. In principe bestaat elk zout voornamelijk uit natriumchloride. Maar onze voedingszouten zijn meestal verrijkt met andere ingrediënten en sporenelementen om de gezondheidsvoordelen van zout nog verder te bevorderen.

Ongeacht zee, gesteente of verdampt zout worden jodium, fluoride of foliumzuur vaak toegevoegd. Jodium kan helpen om je schildklierfunctie te ondersteunen. Je kent mogelijk fluoride uit uw tandpasta. Maar zelfs in ons zout zorgt fluoride voor tandheelkundige gezondheid. Zout met foliumzuur kan je beschermen tegen metabole en groeistoornissen. Maar let op! Het waardevolle foliumzuur wordt vernietigd door overmatige verhitting. Daarom moet zout met foliumzuur altijd worden gebruikt na het koken of in koude gerechten.

Waarom is zout belangrijk voor je lichaam?

Naast de functie als smaakmaker is zout ook onmisbaar in termen van gezondheid. Zout of natriumchloride reguleert de waterhuishouding in jouw lichaam. Bovendien zorgt zout in je lichaam voor de overdracht van stimulus en spierontspanning. Zelfs je hartspier kan niet werken zonder zout. Je botstructuur vereist ook natriumchloride. Bovendien zorgt de inname van zout ervoor dat jouw lichaam zoutzuur in je maag vormt, wat nodig is om het voedsel dat je eet te splitsen.

Het is belangrijk, net als bij bijna elk voedsel, dat je het niet overdrijft met het zoutverbruik. Te veel zout kan schadelijk zijn en jouw nierfunctie belasten en jouw bloeddruk verhogen. We adviseren tussen 5-6 gram zout per dag, maar het mag niet minder zijn dan 2 gram. Eigenlijk is het niet echt moeilijk om een ​​voldoende dosis zout te consumeren. Houd er rekening mee dat veel bereide maaltijden, zoals kant-en-klare pizza's of soepen, een opmerkelijk hoog zoutgehalte hebben. Daarom, als je jouw eigen voedsel klaarmaakt en ervoor zorgt dat jouw voedsel niet te zout wordt, moet je aan de veilige kant staan.



Tags: korowissen
Voer de tekenreeks in het onderstaande tekstveld in

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden