Weetjes over stuifmeel / bloempollen

Kan je dat eten? Ja! Hier vind je er alles over.

In feite is pollen (of stuifmeel) de naam die aan de kleine mannelijke zaadcellen van een bloem wordt gegeven. Een stuifmeel alleen al is zo klein dat je het niet met het blote oog kunt zien. Alleen onder een microscoop zou je het zien. In de volgende regels zie je hoe de vele individuele mini stuifmeeltjes uitgroeien tot de gele ronde kralen die op de markt te koop zijn.

De bijen doen het werk

Het gaat in het begin een beetje over bloemen en bijen. Zoals we allemaal weten, is de bij, samen met de wind en andere insecten, de hoofdverantwoordelijke voor de overdracht van stuifmeel van bloem naar bloem. Zo worden de bloemen van de planten bevrucht. Terwijl de bij de nectar van een bloem verzamelt, blijft er veel klein stuifmeel in de pootharen achter. Met zijn achterpoten duwt hij het stuifmeel dat zich daar heeft opgehoopt samen met de toevoeging van nectar en enzymen aan de zogenaamde stuifmeelbroek en verpakt deze in zijn stuifmeelmanden. Daarna vliegt hij door naar de volgende bloem totdat hij genoeg heeft verzameld en deze niet meer kan transporteren. Een panty weegt meestal zes tot tien milligram. Als de stuifmeelmanden vol zijn, gaat het terug naar de bijenkorf. Daar nemen de werkbijen het verzamelen en verwerken de stuifmeel slipjes. De resulterende gele stuifmeelkorrels dienen als voedsel. Honing dient vooral als energiebron, maar stuifmeelkussens vormen de basis voor broedsel. Misschien heb je al gezien bijen in het voorjaar met de ronde gele kralen op hun poten?

Zo komt de imker aan het stuifmeel

Het stuifmeel kan worden verzameld met behulp van een dichtmazig net. De imker bevestigt de zogenaamde stuifmeelval aan de ingang van de bijenkorf. Het rooster is zo geconstrueerd dat de bijen zich moeten inspannen om erdoor te komen. Het stuifmeel valt eraf en wordt opgevangen in een container eronder. Het stuifmeel moet vrij snel worden gereinigd en gedroogd om een goede kwaliteit te garanderen. Het resultaat is een relatief stevig, goudgeel en eetbaar granulaat dat je als bloempollen op de markt kunt kopen.

Inhoud van bloempollen

Bloemenstuifmeel wordt beschouwd als voedingssupplement en is rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Afhankelijk van het seizoen, de locatie en de herkomst kan de verdeling van de ingrediënten van stuifmeel sterk variëren. Deze kunnen dan ook alleen worden beschouwd als gemiddeld: ongeveer twee tot drie procent zijn vetzuren, drie tot vijf procent zijn vitaminen en mineralen, dertig tot veertig procent zijn plantaardige eiwitten en vijftig tot zestig procent zijn koolhydraten. Er zijn weinig voedingsmiddelen met alle belangrijke voedingsstoffen in deze concentratie. Bijna alle soorten bloempollen zorgen voor een goede mix van vrije aminozuren, vitaminen en mineralen.

Waarom zijn stuifmeelkorrels een superfood?

Veel sporters vertrouwen op het positieve effect van de zoet smakende bloemenstuifmeel en vooral in de aptherapie worden ze als alternatief middel gebruikt. Het is echter geen geneesmiddel, maar slechts een voedingssupplement. Er zijn geen relevante resultaten of gezondheidsbeloften met betrekking tot de werkzaamheid van bloempollen. Bloemenstuifmeel kan echter een gevarieerde en evenwichtige voeding ondersteunen, omdat het talrijke vitaminen, mineralen, sporenelementen en vooral eiwitten bevat. Ze kunnen zelfs worden gezien als een bron van eiwitten, omdat ze tussen de 18 en 20 gram eiwit per 100 gram totale massa bevatten. Ook is aangetoond dat ze antioxidanten en omega-3-vetzuren bevatten, evenals het volledige gamma aan vitamine B-complexen.

Aanbevolen verbruikshoeveelheid

De eiwitbehoefte van ons mensen is zeer individueel. Je moet echter niet alleen jouw eiwitbehoefte dekken met stuifmeel. Ze vormen slechts een goede aanvullende voorziening. In het begin moet je beginnen met een paar korrels (twee tot drie) om te bepalen of je ze kunt verdragen. Zo ja, dan kun je de hoeveelheid elke dag een beetje verhogen, tot één of twee theelepels. 

Gebruik van de bloempollen

De gele bloempollen kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in jouw dagelijkse voeding. Velen zweren bij pure consumptie of oplossen in dranken zoals thee of sap. Ze smaken heerlijk bij zuivelproducten zoals kwark, yoghurt of karnemelk. Ze zijn ook goed in fruitige gerechten zoals fruitsalade, smoothies of fruitpuree. Ze zijn ook populair in ontbijtgranen of op een sneetje brood. Je kunt bijvoorbeeld honing, notenpuree, jam of roomkaas als smeerpasta gebruiken - strooi er bloemenpollen overheen - klaar! 

Pas op voor allergieën!

Allergiepatiënten die lijden aan allergieën moeten op hun hoede zijn! Met allergieën voor stuifmeel, bijenproducten en bijensteken moet je liever afzien van de bloempollen. Er zijn uitzonderingen, als de behandelend arts doelbewust het gebruik van stuifmeel als desensibilisatie gebruikt. Dit gebeurt echter alleen onder medisch toezicht en mag in geen geval worden uitgeprobeerd!

Tags: Wissen

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
Blütenpollen | 500 g
Stuifmeelkorrels
9,00
Inhoud 0.5 kg | € 18,00 per kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden