Zwarte peper

Peper hoort ondertussen in elke keuken. Maar met het hele aanbod aan kleuren peper, weet je vaakniet welke je moet hebben. Wij helpen je daarmee!

Vroeger moest je nog behoorlijk ver lopen, om ergens te komen waar peper groeit. Oorspronkelijk groeide peper namelijk alleen in Indië. Ongeveer 1000 jaren geleden kwam het kruid langzaam naar Indonesië, Malaysië, Viëtnam en Brasilië. De handel met peper tussen Azië en Europa domineert al sinds de antique. Omdat peper vroeger nog op de langweg getransporteerd moest worden, was het zo kostbaar dat het tegen goud werd gewogen. 

Vandaag is de vrucht ver verbreidt en in veel kleuren te krijgen. De vrucht? Precies, want eigenlijk zijn peperkorrels de vruchten van de peperstruik. Het is een muurplant die aan bomen groeit en tot 10 meter hoog kan worden. En van deze plant kunnen afhankelijk van de oogsttijd groene, zwarte, witte of rode peperkorrels ontstaan. Maar deze verschillen niet alleen van kleur maar ook van smaak.

anis-aroma-basar-277253

Groene peper

De groene peper verdankt zijn kleur aan de vroege oogst. De groene kleur behoud hij dan door het leggen in een zout- of azijnwateroplossing. Daarna wordt het gedroogd of schockgevroren. In dit vroege rijpstadiu, is de pitvan de peper heel klein. Omdat het scherpe echter vooral in de pit zit, zorgt het ervoor dat het vergeleken met zwarte en witte peper heel mild en zelfs beetje vruchtig smaakt. Het past perfect bij milde gerechten.

Rode peper

Rode peper bestaat echter uit kompleet gerijpte en ongepelde pepervruchten. Omdat de pepervruchten niet tegerlijkertijd rijpen, moeten ze met de hand geselecteerd worden. De vruchten worden dan zonnengedroogd en nog een keer geselecteerd met de hand, zodat geen onrijpe vrucht er tussen zit. Om de rode kleur te houden moeten ze heel snel gedroogd worden. De smaak is een interessante en unieke verbinding van scherp en vruchtig. Deze peper is dus niet alleen geschikt voor deftige gerechten maar ook voor vruchtige toetjes. De rode peper moet je trouwens niet verwisselen met de roze peperbessen. Die zijn namelijk niet van een peperstruik maar van de chinus-boom, familie van de cashew.

Witte peper

De witte peper is wit omdat omdat de gerijpte peperkorrels gepeld worden en zo een lichte beige kleur krijgen. Hiervoor worden de gerijpte rode bessen geoogst en tot 14 dagen in water ingeweekt. De schaal lost zich dan af, daarna worden ze gepeld, gedroogd en gedeeltelijk in de zon gebleekt. De peper heeft een licht aroma, maar door het scherpe peperin wat in de peperkorrel zit, is het tegelijkertijd ook intersief scherp. Het wordt altijd daar gebruikt, waar een scherpe smaak in de voorgrond staat, maar de geur van het gerecht niet verandert mag worden.

De zwarte peper

Voor onze peper, die trouwens uit Brazilië of Viëtnam komt, gebruiken we klassieke zwarte peperkorrels. Dat zijn ongerijpte, in het begin nog groene tot geel-oranje vruchten, die pas door het drogen gerompelt en zwart worden. Hij is nog scherper dan de witte peper en heeft een nog intensiever aroma. Mara dat is niet de enige reden waarom ook wij besloten hebben zwarte peper te nemen. Peper heeft namelijk nog een bepaalde scherpheid, die ervoor zorgt deat je lichaam gelukshormonen produceert, zodat we vrolijker zijn. Het past eigenlijk bij alle gerechten - vlees, pasta, ei of ook bij sauzen.

4260335836637_schwarzer-pfeffer_Ansicht_4Kopie

Waarom eigenlijk hele peperkorrels?

Beter bekent is eigenlijk de gemalen peper uit de pepermolen. Waarom dus de moeite nemen en hele korrels kopen, die je zelf dan nog moet malen? Ook peper bevat vruchtige olie's, die in een gemalen toestand verloren gaan. En dat willen wij natuurlijk niet. Daarom krijg je ze bij ons alleen als hele korrels.

Tags: Wissen, Pfeffer

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Passende artikelen
Probeer ze allemaal
PFEFFER SCHWARZ GANZE KÖRNER | 1 KG
Peper zwart hele korrels
8,50
Inhoud 1 kg

inkl. MwSt. zzgl. Versand

BELANGRIJK NIEUWS

* Persoonlijke gegevens worden niet doorgespeeld naar derde partijen, opzeggen kan ten alle tijden