🌾 Granen

14 Producten
Filters sluiten
 
  •  
van tot
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Er zijn geen resultaten gevonden voor deze filter!
Biologische bulgur | 2 kg
€ 7,50 *
€ 3,75 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Bio Hirse | 2 kg
Biologische gierst 2 kg
€ 7,00 *
€ 3,50 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Bio Couscous | 1,5 kg
Biologische couscous | 1,5 kg
€ 5,50 *
€ 3,67 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Bio Müsli gekeimt | 2,5 kg
Biologische muesli gekiemt | 2,5 kg
€ 28,50 *
€ 11,40 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Bio Weizenkeime | 250 g
Biologische tarwekiemen 250 g
€ 6,50 *
€ 26,00 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Biologische haverzemelen met kiem | 2 kg
€ 9,50 *
€ 4,75 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Gevriesdroogde maïs 500 g
€ 14,00 *
€ 28,00 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Biologische speltgriesmeel 1,5 kg
€ 7,00 *
€ 4,67 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Biologische meergraan muesli | 2,5 kg
€ 8,50 *
€ 3,40 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Biologische jasmijn rijst 5 kg
€ 26,00 *
€ 5,20 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Bezorginformatie
Dit artikel wordt verwacht op 28 oktober 2021
Biologische risotto rijst | 5 kg
€ 16,00 *
€ 3,20 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Biologische tarwekiemen | 6 x 250 g
€ 28,00 *
€ 18,67 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Biologische muesli gekiemt 4 x 2,5 kg
€ 109,50 *
€ 10,95 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Biologische polenta 2 kg
€ 5,50 *
€ 2,75 * per kg

incl. BTW, excl. verzendkosten

Koop biologische granen online

Toegegeven, pasta en rijst zijn iets goeds. Ongecompliceerd en snel te bereiden, belandt het smakelijke bijgerecht ook vaak op ons bord. Maar soms kan het beproefde menu naar onze smaak wel wat afwisseling gebruiken. Dit is waar onze categorie granen om de hoek komt kijken en je heerlijke alternatieven biedt voor klassieke bijgerechten met gierst, couscous, bulgur en meer.

Koop biologische granen van KoRo

Degenen die KoRo kennen, weten dat wij in onze online-voedingswinkel veel waarde hechten aan de beste kwaliteit en de grootst mogelijke natuurlijkheid van onze producten. Daarom betrekken wij de meeste van onze granen van gecontroleerde biologische teelt. Waar mogelijk kopen we de granen, zoals ons biologische speltgriesmeel, van kleine regionale boeren. Bij KoRo hebben we er ook naar gestreefd de leveringsketen zo kort mogelijk te houden. Daarom laten wij het biologische graan vers van de molen, nog ter plaatse, afvullen in onze luchtdichte verkoopverpakkingen. Dit zorgt niet alleen voor een maximale versheid, maar ook voor prijsbesparingen, die wij doorberekenen aan onze klanten en gebruiken om onze leveranciers eerlijk te betalen.

Bij KoRo kan je de volgende granen bestellen om te koken:

Graan is niet meteen tarwe:
Een overzicht van de belangrijkste granen

Er zijn veel meer graansoorten dan je denkt. Tarwe is nog steeds de meest geteelde graansoort in Nederland. Maar ook de planten uit de familie van het zoete gras verrijken onze eettafel. Naast tarwe zijn rijst, maïs, gierst, rogge, haver en gerst de belangrijkste granen voor de menselijke voeding.

Tarwe

De meeste mensen associëren tarwe met licht tarwemeel, dat een must is in elke keuken. De associatie is niet nieuw. Vandaag de dag wordt tarwe in veel landen beschouwd als een basisvoedsel. Bijzonder populair is de zogenaamde "broodtarwe", die wordt gebruikt voor de bereiding van gebak, bijvoorbeeld wit brood. Durumtarwe daarentegen wordt aangetroffen in deegwaren zoals pasta en couscous en in bulgur. Het is weinig bekend dat spelt ook een tarwesoort is. De licht nootachtige smaak maakt spelt tot een echte allrounder - als speltvlokken voor muesli, als speltgriesmeel in verse griesmeelpap of als speltnoedels met veganistische pesto of tomatensaus.

Rijst

Rijst is het belangrijkste basisvoedsel, vooral in grote delen van Azië. De graankorrels vormen zo de voedingsbasis voor een groot deel van de wereldbevolking. De verscheidenheid aan variëteiten gaat gepaard met een veelheid aan gebruiksmogelijkheden. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen langkorrelige rijst, zoals basmati- of jasmijnrijst, en rondkorrelige rijst, waaronder rijstpudding, sushirijst en risottorijst. Je vindt een ruime keuze aan verschillende soorten rijst in onze rijstafdeling.

Gierst

Deze graansoort met kleine korrels heeft al een lange traditie, maar was naast rijst, aardappelen en maïs enigszins in de vergetelheid geraakt. Gelukkig is gierst sinds een paar jaar bezig aan een welverdiende comeback. Het glutenvrije graan smaakt heerlijk bij vlees, vis en groenten, maar is ook een heerlijke zoete ovenschotel met kaneel en suiker. Gierstvlokken zijn ook een glutenvrij alternatief voor de klassieke havervlokken. De gierst van KoRo is afkomstig van 100% gecertificeerde biologische teelt.

Maïs

Als enige van de gewone granen komt maïs oorspronkelijk uit Amerika, maar wordt ook al vele eeuwen in Europa verbouwd. Maïs in blik kan je voornamelijk in de supermarkt kopen, maar bij KoRo, zoals bij veel van onze producten, vertrouwen we op het bijzonder zachte conserveringsproces van vriesdrogen. Uit gevriesdroogde maïs wordt alleen het water verwijderd, en het merendeel van de voedingsstoffen blijft behouden. Maïs kan op vele manieren worden gebruikt - in de keuken of als een snelle salade topping. Vermaald tot maïsgriesmeel, kan maïs ook worden gebruikt om heerlijk smeuïge polenta te maken.

Haver, rogge en gerst

De drie granen zijn het best bekend op de ontbijttafel. Havervlokken horen thuis in elke uitgebalanceerde muesli. Havermelk is een plantaardig alternatief voor koemelk die lactose bevat. Net als haver kunnen ook tarwe, gerst en rogge heerlijk worden gemalen. Onze veelzijdige 4-korenvlokken zijn niet alleen overtuigend in pap, maar ook als beignets. Iedereen die een tijd in het buitenland heeft doorgebracht, zal rogge waarderen, vooral in goed nederlands roggebrood. Aan de andere kant klinkt de groene superfood smoothie met gerstegraspoeder als de topper in het hippe Balinese café. Voor dit poeder, dat ook hier aan populariteit wint, worden de bladeren van de jonge gerstplant gevriesdroogd en gemalen.

Pseudogranen

Volgens de definitie zijn pseudogranen die op een soortgelijke manier als granen worden gebruikt, maar niet groeien aan planten van de familie van de zoete grassen, zoals tarwe, rogge en dergelijke. Alle pseudograanproducten zijn glutenvrij en vormen daarom een goed alternatief voor echte granen, vooral voor mensen met glutenintolerantie (coeliakie). De belangrijkste pseudogranen zijn boekweit, quinoa en amarant.

Zijn couscous, gierst, bulgur en tarwe gezond?

De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, DGE) omschrijft een volwaardige voeding die aan de behoeften van het lichaam voldoet als gezond. De variatie tussen verschillende soorten granen kan je helpen variatie in je voeding aan te brengen en belangrijke vitaminen, mineralen en voedingsvezels te bestrijken. Naast pasta of couscous van tarwegriesmeel wordt ook polenta van maïsgriesmeel of gierst als bijgerecht aanbevolen.

Gebruik van granen in de keuken

Of ze nu koud of warm zijn, granen zijn een echte allrounder in de keuken. Ook buiten rijst of pasta is het koken van graanproducten meestal ongecompliceerd. Zo kan een verfrissende couscoussalade in slechts enkele minuten worden bereid. Je hoeft je niet strikt aan het recept te houden. In feite is in de couscoussalade, die gewoonlijk koud wordt geserveerd, alles toegestaan wat lekker smaakt - of waar de koelkast restjes van heeft. Kook de couscous, die oorspronkelijk uit de Noord-Afrikaanse keuken komt, gewoon volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat je creativiteit de vrije loop. Hetzelfde geldt voor bulgur. Bulgur, ook gemaakt van harde tarwe, kan op dezelfde wijze worden bereid als couscous en is net zo geschikt als rijst in combinatie met groenten of vlees. Aangezien bulgur al tijdens de productie wordt gestoomd, kan het na een korte inweking ook als koude bulgursalade worden opgediend. In de Turkse keuken is bulgur pilav een populair bijgerecht en het wordt zelfs beschouwd als een traditioneel bruiloftsgerecht. Visueel lijkt de harde tarwe, die tot kleine bolletjes wordt geperst, op de korrels van de gierstplant. Hoewel gierst al in de Middeleeuwen een veelgebruikt basisvoedsel was in Europa, is het graan in ons land enigszins in de vergetelheid geraakt. Toch is gierst perfect om een glutenvrij bijgerecht te bereiden met groenten, vis of vlees. Naast gierstpap en gierstsalade kan gierst ook worden gebruikt om heerlijk platbrood te maken. Als het echter gaat om ten onrechte veroordeelde bijgerechten, mag een ander graan niet ontbreken: Polenta wordt vaak in diskrediet gebracht omdat het droog en flauw smaakt. Wanneer polenta echter met de juiste kruiden en specerijen wordt bereid, wordt het een heerlijk romig bijgerecht.

Recepten met couscous, bulgur, gierst en co.

Of het nu veganistisch of glutenvrij, zoet, hartig of koolhydraatarm is - in onze Food Journal vind je veel recepten met zowel klassieke als minder gangbare graanproducten. Waarom vervang je de pasta met pesto op je menu niet door een frisse couscoussalade? Koude gerechten zijn niet je ding? Dan is de couscouspan met groenten en kip misschien het juiste gerecht voor je lunchpauze. De kokosmelk voegt een vleugje exotisme en een heerlijk romige textuur toe aan deze eenvoudige maaltijd. Naast hartige gerechten zijn er ook zoete couscousrecepten in onze collectie. Zoete couscous met frambozen en cashewnoten staat bijvoorbeeld bovenaan onze smullijst en moet je zeker ook eens proberen! Gelukkig heb je met ons voordelige voordeelpakket couscous voldoende voorraad in huis om alle heerlijke recepten meteen uit te proberen. Je kunt bulgur ook vervangen door couscous in veel recepten. Net als couscous, scoort bulgur ook met een variatie aan gebruiksmogelijkheden. Een echte veganistische traktatie zijn pittige bulgur linzenballetjes. Deze kleine hapjes van bulgur en rode linzen zijn net zo lekker als salade topping als ze zijn als een geraffineerde party snack. Van het feest tot het ontbijt erna: Een heerlijk alternatief voor pap in de ochtend is gierstpap met kaneel en gedroogd fruit. Het glutenvrije graan smaakt mild en licht nootachtig. Gierst kan dus zowel zoet als hartig worden geserveerd, bijvoorbeeld in de vorm van gierstdalers.

Alle vragen over granen

Wij willen je graag alle informatie geven die je nodig hebt over onze granen. Als je vragen hebt over een specifiek product, raadpleeg dan de productspecificatie. Als je daar niet vindt wat je zoekt, neem dan contact met ons op per e-mail of via sociale media en wij zullen al je vragen beantwoorden.

Couscous, Bulgur, Quinoa en Co - Wat is het verschil?

Je vriendin is geïrriteerd omdat je per ongeluk couscous in plaats van quinoa hebt gekocht en jij snapt de wereld niet meer? De balletjes zien er toch bijna hetzelfde uit? Goed dat je hier bent. We maken een held van je en geven je extra kennis om over op te scheppen. Ja, we geven het toe: Op het eerste gezicht lijken de korrels verwarrend veel op elkaar. Maar bij nadere beschouwing blijken er duidelijke verschillen te zijn:

Couscous en bulgur worden beide gemaakt van gemalen graan. Het productieproces verschilt enigszins. Qua uiterlijk, smaak en gebruik lijken bulgur en couscous echter sterk op elkaar. Aangezien beide bijgerechten gewoonlijk van harde tarwe of griesmeel worden gemaakt, bevatten zowel couscous als bulgur gewoonlijk gluten. Bij gierst daarentegen koopt men rechtstreeks de kleine korrels van de gierstplant, gescheiden van hun harde, onverteerbare schil. Gierst is een glutenvrij graan. Quinoa, daarentegen, is helemaal geen echte graansoort. De plant behoort niet tot de familie van de zoete grassen. Quinoa is dus een zogenaamd pseudograan. Pseudo-granen zijn allemaal glutenvrij en worden op dezelfde manier gebruikt als granen. Net als bij gierst wordt voor quinoa de graankorrel van de plant rechtstreeks gebruikt. Het is belangrijk dat de quinoakorrels voor gebruik eerst grondig onder stromend water worden afgespoeld.

Kan ik bij KoRo biologische granen kopen?

Ja, het merendeel van ons graanaanbod is afkomstig van 100% gecertificeerde biologische teelt. De bestsellers in biologische kwaliteit zijn biologische gierst, biologische couscous en biologische bulgur.

Kan ik afvallen met couscous, bulgur en gierst?

Om gewicht te verliezen moet je eerst en vooral een dagelijks calorietekort hebben. Om dit te bereiken, moet je bewust lange-keten koolhydraten in je dieet opnemen die je lang verzadigd houden. Deze zogenaamde complexe of volkoren koolhydraten zitten in aardappelen, noten en peulvruchten, maar ook in granen en pseudo-granen zoals haver, spelt, rijst, quinoa, boekweit en gierst. Kies indien mogelijk voor volle granen die nog een groot deel van hun voedingsvezels bevatten. Vezels worden grotendeels onverteerd uitgescheiden en bevatten dus vrijwel geen calorieën - maar zijn wel een belangrijk bestanddeel van een evenwichtige voeding. Bij KoRo gebruiken we daarom bijvoorbeeld 100% volkoren tarwegriesmeel voor onze couscous.

Is graan veganistisch?

Ja, vooral volkorenproducten zoals onze couscous, gemaakt van volkorentarwegriesmeel, voorzien het lichaam van belangrijke mineralen, vitaminen en vezels. Daarom zijn granen een belangrijk onderdeel van het veganistische dieet.

Kan ik bij KoRo glutenvrije granen kopen?

Ja! Terwijl couscous en bulgur meestal van tarwe worden gemaakt en dus gluten bevatten, zijn gierst, rijst en maïs glutenvrije granen. Wegens de onwaarschijnlijke maar mogelijke verontreiniging tijdens het fabricageproces worden de desbetreffende producten door KoRo niet altijd glutenvrij verklaard. Onder de noemer pseudograan vind je echter boekweit en andere glutenvrije graanalternatieven.

⠀ Koop biologische granen online Toegegeven, pasta en rijst zijn iets goeds. Ongecompliceerd en snel te bereiden, belandt het smakelijke bijgerecht ook vaak op ons bord. Maar soms kan het... meer ervaren »
Venster sluiten
Granen

Koop biologische granen online

Toegegeven, pasta en rijst zijn iets goeds. Ongecompliceerd en snel te bereiden, belandt het smakelijke bijgerecht ook vaak op ons bord. Maar soms kan het beproefde menu naar onze smaak wel wat afwisseling gebruiken. Dit is waar onze categorie granen om de hoek komt kijken en je heerlijke alternatieven biedt voor klassieke bijgerechten met gierst, couscous, bulgur en meer.

Koop biologische granen van KoRo

Degenen die KoRo kennen, weten dat wij in onze online-voedingswinkel veel waarde hechten aan de beste kwaliteit en de grootst mogelijke natuurlijkheid van onze producten. Daarom betrekken wij de meeste van onze granen van gecontroleerde biologische teelt. Waar mogelijk kopen we de granen, zoals ons biologische speltgriesmeel, van kleine regionale boeren. Bij KoRo hebben we er ook naar gestreefd de leveringsketen zo kort mogelijk te houden. Daarom laten wij het biologische graan vers van de molen, nog ter plaatse, afvullen in onze luchtdichte verkoopverpakkingen. Dit zorgt niet alleen voor een maximale versheid, maar ook voor prijsbesparingen, die wij doorberekenen aan onze klanten en gebruiken om onze leveranciers eerlijk te betalen.

Bij KoRo kan je de volgende granen bestellen om te koken:

Graan is niet meteen tarwe:
Een overzicht van de belangrijkste granen

Er zijn veel meer graansoorten dan je denkt. Tarwe is nog steeds de meest geteelde graansoort in Nederland. Maar ook de planten uit de familie van het zoete gras verrijken onze eettafel. Naast tarwe zijn rijst, maïs, gierst, rogge, haver en gerst de belangrijkste granen voor de menselijke voeding.

Tarwe

De meeste mensen associëren tarwe met licht tarwemeel, dat een must is in elke keuken. De associatie is niet nieuw. Vandaag de dag wordt tarwe in veel landen beschouwd als een basisvoedsel. Bijzonder populair is de zogenaamde "broodtarwe", die wordt gebruikt voor de bereiding van gebak, bijvoorbeeld wit brood. Durumtarwe daarentegen wordt aangetroffen in deegwaren zoals pasta en couscous en in bulgur. Het is weinig bekend dat spelt ook een tarwesoort is. De licht nootachtige smaak maakt spelt tot een echte allrounder - als speltvlokken voor muesli, als speltgriesmeel in verse griesmeelpap of als speltnoedels met veganistische pesto of tomatensaus.

Rijst

Rijst is het belangrijkste basisvoedsel, vooral in grote delen van Azië. De graankorrels vormen zo de voedingsbasis voor een groot deel van de wereldbevolking. De verscheidenheid aan variëteiten gaat gepaard met een veelheid aan gebruiksmogelijkheden. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen langkorrelige rijst, zoals basmati- of jasmijnrijst, en rondkorrelige rijst, waaronder rijstpudding, sushirijst en risottorijst. Je vindt een ruime keuze aan verschillende soorten rijst in onze rijstafdeling.

Gierst

Deze graansoort met kleine korrels heeft al een lange traditie, maar was naast rijst, aardappelen en maïs enigszins in de vergetelheid geraakt. Gelukkig is gierst sinds een paar jaar bezig aan een welverdiende comeback. Het glutenvrije graan smaakt heerlijk bij vlees, vis en groenten, maar is ook een heerlijke zoete ovenschotel met kaneel en suiker. Gierstvlokken zijn ook een glutenvrij alternatief voor de klassieke havervlokken. De gierst van KoRo is afkomstig van 100% gecertificeerde biologische teelt.

Maïs

Als enige van de gewone granen komt maïs oorspronkelijk uit Amerika, maar wordt ook al vele eeuwen in Europa verbouwd. Maïs in blik kan je voornamelijk in de supermarkt kopen, maar bij KoRo, zoals bij veel van onze producten, vertrouwen we op het bijzonder zachte conserveringsproces van vriesdrogen. Uit gevriesdroogde maïs wordt alleen het water verwijderd, en het merendeel van de voedingsstoffen blijft behouden. Maïs kan op vele manieren worden gebruikt - in de keuken of als een snelle salade topping. Vermaald tot maïsgriesmeel, kan maïs ook worden gebruikt om heerlijk smeuïge polenta te maken.

Haver, rogge en gerst

De drie granen zijn het best bekend op de ontbijttafel. Havervlokken horen thuis in elke uitgebalanceerde muesli. Havermelk is een plantaardig alternatief voor koemelk die lactose bevat. Net als haver kunnen ook tarwe, gerst en rogge heerlijk worden gemalen. Onze veelzijdige 4-korenvlokken zijn niet alleen overtuigend in pap, maar ook als beignets. Iedereen die een tijd in het buitenland heeft doorgebracht, zal rogge waarderen, vooral in goed nederlands roggebrood. Aan de andere kant klinkt de groene superfood smoothie met gerstegraspoeder als de topper in het hippe Balinese café. Voor dit poeder, dat ook hier aan populariteit wint, worden de bladeren van de jonge gerstplant gevriesdroogd en gemalen.

Pseudogranen

Volgens de definitie zijn pseudogranen die op een soortgelijke manier als granen worden gebruikt, maar niet groeien aan planten van de familie van de zoete grassen, zoals tarwe, rogge en dergelijke. Alle pseudograanproducten zijn glutenvrij en vormen daarom een goed alternatief voor echte granen, vooral voor mensen met glutenintolerantie (coeliakie). De belangrijkste pseudogranen zijn boekweit, quinoa en amarant.

Zijn couscous, gierst, bulgur en tarwe gezond?

De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, DGE) omschrijft een volwaardige voeding die aan de behoeften van het lichaam voldoet als gezond. De variatie tussen verschillende soorten granen kan je helpen variatie in je voeding aan te brengen en belangrijke vitaminen, mineralen en voedingsvezels te bestrijken. Naast pasta of couscous van tarwegriesmeel wordt ook polenta van maïsgriesmeel of gierst als bijgerecht aanbevolen.

Gebruik van granen in de keuken

Of ze nu koud of warm zijn, granen zijn een echte allrounder in de keuken. Ook buiten rijst of pasta is het koken van graanproducten meestal ongecompliceerd. Zo kan een verfrissende couscoussalade in slechts enkele minuten worden bereid. Je hoeft je niet strikt aan het recept te houden. In feite is in de couscoussalade, die gewoonlijk koud wordt geserveerd, alles toegestaan wat lekker smaakt - of waar de koelkast restjes van heeft. Kook de couscous, die oorspronkelijk uit de Noord-Afrikaanse keuken komt, gewoon volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat je creativiteit de vrije loop. Hetzelfde geldt voor bulgur. Bulgur, ook gemaakt van harde tarwe, kan op dezelfde wijze worden bereid als couscous en is net zo geschikt als rijst in combinatie met groenten of vlees. Aangezien bulgur al tijdens de productie wordt gestoomd, kan het na een korte inweking ook als koude bulgursalade worden opgediend. In de Turkse keuken is bulgur pilav een populair bijgerecht en het wordt zelfs beschouwd als een traditioneel bruiloftsgerecht. Visueel lijkt de harde tarwe, die tot kleine bolletjes wordt geperst, op de korrels van de gierstplant. Hoewel gierst al in de Middeleeuwen een veelgebruikt basisvoedsel was in Europa, is het graan in ons land enigszins in de vergetelheid geraakt. Toch is gierst perfect om een glutenvrij bijgerecht te bereiden met groenten, vis of vlees. Naast gierstpap en gierstsalade kan gierst ook worden gebruikt om heerlijk platbrood te maken. Als het echter gaat om ten onrechte veroordeelde bijgerechten, mag een ander graan niet ontbreken: Polenta wordt vaak in diskrediet gebracht omdat het droog en flauw smaakt. Wanneer polenta echter met de juiste kruiden en specerijen wordt bereid, wordt het een heerlijk romig bijgerecht.

Recepten met couscous, bulgur, gierst en co.

Of het nu veganistisch of glutenvrij, zoet, hartig of koolhydraatarm is - in onze Food Journal vind je veel recepten met zowel klassieke als minder gangbare graanproducten. Waarom vervang je de pasta met pesto op je menu niet door een frisse couscoussalade? Koude gerechten zijn niet je ding? Dan is de couscouspan met groenten en kip misschien het juiste gerecht voor je lunchpauze. De kokosmelk voegt een vleugje exotisme en een heerlijk romige textuur toe aan deze eenvoudige maaltijd. Naast hartige gerechten zijn er ook zoete couscousrecepten in onze collectie. Zoete couscous met frambozen en cashewnoten staat bijvoorbeeld bovenaan onze smullijst en moet je zeker ook eens proberen! Gelukkig heb je met ons voordelige voordeelpakket couscous voldoende voorraad in huis om alle heerlijke recepten meteen uit te proberen. Je kunt bulgur ook vervangen door couscous in veel recepten. Net als couscous, scoort bulgur ook met een variatie aan gebruiksmogelijkheden. Een echte veganistische traktatie zijn pittige bulgur linzenballetjes. Deze kleine hapjes van bulgur en rode linzen zijn net zo lekker als salade topping als ze zijn als een geraffineerde party snack. Van het feest tot het ontbijt erna: Een heerlijk alternatief voor pap in de ochtend is gierstpap met kaneel en gedroogd fruit. Het glutenvrije graan smaakt mild en licht nootachtig. Gierst kan dus zowel zoet als hartig worden geserveerd, bijvoorbeeld in de vorm van gierstdalers.

Alle vragen over granen

Wij willen je graag alle informatie geven die je nodig hebt over onze granen. Als je vragen hebt over een specifiek product, raadpleeg dan de productspecificatie. Als je daar niet vindt wat je zoekt, neem dan contact met ons op per e-mail of via sociale media en wij zullen al je vragen beantwoorden.

Couscous, Bulgur, Quinoa en Co - Wat is het verschil?

Je vriendin is geïrriteerd omdat je per ongeluk couscous in plaats van quinoa hebt gekocht en jij snapt de wereld niet meer? De balletjes zien er toch bijna hetzelfde uit? Goed dat je hier bent. We maken een held van je en geven je extra kennis om over op te scheppen. Ja, we geven het toe: Op het eerste gezicht lijken de korrels verwarrend veel op elkaar. Maar bij nadere beschouwing blijken er duidelijke verschillen te zijn:

Couscous en bulgur worden beide gemaakt van gemalen graan. Het productieproces verschilt enigszins. Qua uiterlijk, smaak en gebruik lijken bulgur en couscous echter sterk op elkaar. Aangezien beide bijgerechten gewoonlijk van harde tarwe of griesmeel worden gemaakt, bevatten zowel couscous als bulgur gewoonlijk gluten. Bij gierst daarentegen koopt men rechtstreeks de kleine korrels van de gierstplant, gescheiden van hun harde, onverteerbare schil. Gierst is een glutenvrij graan. Quinoa, daarentegen, is helemaal geen echte graansoort. De plant behoort niet tot de familie van de zoete grassen. Quinoa is dus een zogenaamd pseudograan. Pseudo-granen zijn allemaal glutenvrij en worden op dezelfde manier gebruikt als granen. Net als bij gierst wordt voor quinoa de graankorrel van de plant rechtstreeks gebruikt. Het is belangrijk dat de quinoakorrels voor gebruik eerst grondig onder stromend water worden afgespoeld.

Kan ik bij KoRo biologische granen kopen?

Ja, het merendeel van ons graanaanbod is afkomstig van 100% gecertificeerde biologische teelt. De bestsellers in biologische kwaliteit zijn biologische gierst, biologische couscous en biologische bulgur.

Kan ik afvallen met couscous, bulgur en gierst?

Om gewicht te verliezen moet je eerst en vooral een dagelijks calorietekort hebben. Om dit te bereiken, moet je bewust lange-keten koolhydraten in je dieet opnemen die je lang verzadigd houden. Deze zogenaamde complexe of volkoren koolhydraten zitten in aardappelen, noten en peulvruchten, maar ook in granen en pseudo-granen zoals haver, spelt, rijst, quinoa, boekweit en gierst. Kies indien mogelijk voor volle granen die nog een groot deel van hun voedingsvezels bevatten. Vezels worden grotendeels onverteerd uitgescheiden en bevatten dus vrijwel geen calorieën - maar zijn wel een belangrijk bestanddeel van een evenwichtige voeding. Bij KoRo gebruiken we daarom bijvoorbeeld 100% volkoren tarwegriesmeel voor onze couscous.

Is graan veganistisch?

Ja, vooral volkorenproducten zoals onze couscous, gemaakt van volkorentarwegriesmeel, voorzien het lichaam van belangrijke mineralen, vitaminen en vezels. Daarom zijn granen een belangrijk onderdeel van het veganistische dieet.

Kan ik bij KoRo glutenvrije granen kopen?

Ja! Terwijl couscous en bulgur meestal van tarwe worden gemaakt en dus gluten bevatten, zijn gierst, rijst en maïs glutenvrije granen. Wegens de onwaarschijnlijke maar mogelijke verontreiniging tijdens het fabricageproces worden de desbetreffende producten door KoRo niet altijd glutenvrij verklaard. Onder de noemer pseudograan vind je echter boekweit en andere glutenvrije graanalternatieven.