Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
🗓 28-04-2020 👤 Caroline Loße

Verschillende soorten azijn

Je vindt een vergelijking van appel-, brandewijn-, kruiden- en balsamico-azijnen in dit artikel!

Verschillende soorten azijn

Iedereen kent azijn, maar als het gaat om de vraag hoe het wordt gemaakt en hoe de verschillende soorten verschillen, houdt de kennis daar meestal op. In dit artikel kom je meer te weten over de productie en de speciale kenmerken van verschillende soorten azijn.

Hoe azijn eigenlijk wordt gemaakt

Er zijn in principe twee verschillende soorten azijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gefermenteerde azijn en gearomatiseerde azijn. Gearomatiseerde azijn ontstaat wanneer azijn wordt gemengd met most, vruchtenmoes of smaakstoffen. Gefermenteerde azijn daarentegen wordt rechtstreeks geproduceerd door fermentatie. Appelazijn wordt bijvoorbeeld gemaakt door de directe fermentatie van rijpe appels.


Welke soorten zijn verkrijgbaar?

Er zijn veel verschillende soorten azijn, waaronder fruitazijn, wijnazijn, groenteazijn, brandewijnazijn, graanazijn, rijstazijn en balsamicoazijn. Fruitazijn is gebaseerd op fruit, heeft een laag azijnzuurgehalte en is wat milder van smaak. Omdat sommige vruchten, zoals frambozen of appels, geschikter zijn dan sommige andere vruchten, worden deze azijnsoorten vaak als basis gebruikt en op smaak gebracht met andere vruchten of kruiden. Kruidenazijn is bijvoorbeeld zo'n variant.

Wijnazijn wordt ook gemaakt van fruit, namelijk druiven, maar heeft een intensere smaak omdat wijn een hoger alcoholpercentage heeft. Brandewijnazijn heeft daarentegen weinig eigen smaken, maar wel een karakteristieke zuurgraad. Hierdoor is het ideaal om in te maken. Een andere specialiteit onder de azijnsoorten is balsamicoazijn, waarvoor ook druiven worden gebruikt die eerst worden ingekookt tot ingedikte most en vervolgens worden gefermenteerd tot alcohol en vervolgens tot azijn.

Gebruik

Zoals het grote aantal azijnvariëteiten al illustreert, is er ook een breed scala aan mogelijke toepassingen. Azijn is niet alleen ideaal om salades op smaak te brengen, maar is ook een ideaal ingrediënt in veganistische recepten als eivervanger in baksels. Hier vind je bijvoorbeeld een recept voor vegan chocoladetaart met appelciderazijn of een vochtige worteltaart.

Bijpassende producten