Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
🗓 05-07-2019 👤 Laura Wittmann

Wat doe ik met matcha?

Alles in het groen: koken, bakken, drinken en meer! We hebben ideeën over wat je nog meer met het groene poeder kunt doen.

Wat doe ik met matcha?

Matcha heeft inmiddels zeker zijn weg naar ons gevonden. De tot poeder vermalen groene thee is veelzijdig en je kunt er veel mee experimenteren. In dit artikel bekijken we wat je allemaal kunt proberen met matcha.

Snacken

Groene koekjes, groen ijs en meer! Hier zijn drie eenvoudige ideeën voor zoetekauwen:

Matcha-ijs

Zelfs kleine supermarkten in Japan verkopen ijs met matcha. Wat daar een alledaags voedingsmiddel is, is in dit land nog steeds een specialiteit. Waarom maak je niet je eigen matcha-ijs voor warme dagen? Voor waterijs kun je afgekoelde matcha-thee in geschikte bakjes doen en deze in je vriezer plaatsen tot de inhoud bevroren is. Voor romiger ijs kun je producten zoals kwark of yoghurt mengen met matchapoeder en invriezen. Beide varianten smaken bijzonder lekker als je ze een beetje zoet maakt. Kruiden zoals citroenmelisse of munt passen er goed bij. Je kunt ze fijnhakken en erdoor roeren voordat je ze invriest of er hele blaadjes aan toevoegen als decoratie bij het serveren. Citrusvruchten zoals citroen, limoen of sinaasappel doen het ook goed in groen ijs. Probeer het zelf uit!

Groen bakplezier

Groene cakes, muffins en dergelijke - het ziet er in eerste instantie vreemd uit. Maar matchaliefhebbers zullen blij zijn om te horen dat de gemalen groene thee heerlijk kan worden gemengd in beslag en crèmes. Je kunt dus niet alleen nieuwe recepten uitproberen, maar ook je bestaande favorieten opleuken. Marmercake ziet er bijvoorbeeld bijzonder chic uit als je het lichtgekleurde beslag groen kleurt met een beetje matcha. Een sponge roulade of cheesecake zijn ook geschikt voor een gemakkelijke start in de matcha bakwereld. Kleine hoeveelheden poeder (1 tot 2 eetlepels) zijn vaak al genoeg om het hele deeg te kleuren. Laat je niet afschrikken door het feit dat het deeg een beetje sterk naar groene thee ruikt als het rauw is. Deze intense geur verdwijnt tijdens het bakproces en de afgewerkte cake ruikt veel smakelijker.

Chocolade met een groen tintje

Er bestaan tegenwoordig een heleboel recepten voor bonbons. Als beginner kun je een beetje matcha aan de vulling toevoegen of het poeder decoratief over de afgewerkte bonbons strooien. Dat alleen al maakt een grote visuele impact. Als je je pralines met een groen laagje wilt bedekken, kun je een beetje matcha poeder toevoegen aan gesmolten witte chocolade en de pralines erin dippen.

Dranken

Naast de traditionele bereiding van matcha-thee zijn er nog andere opties:

Matcha latte

Matcha latte - een klassieker! Hiervoor heb je ongeveer 1/2 theelepel matchapoeder nodig, 50 ml heet water en 200 ml opgeschuimde plantaardige drank (bijvoorbeeld soja, amandel of rijst). Je kunt ook gewone koemelk gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat je matcha latte geen klontjes bevat, doe je het poeder eerst in een kommetje en giet je het hete water erbij. Roer tot het groene poeder goed is opgelost. De typische matcha garde werkt bijzonder goed. Giet de gemengde vloeistof nu in een hittebestendig glas of kopje en voeg dan de opgeschuimde sojamelk toe. Je kunt je matcha latte naar smaak zoeten met honing of agavesiroop.

Matcha zomerdrank

Het hoeft niet altijd een warme drank te zijn. Voor warme zomerdagen kun je de koude versie gebruiken in plaats van de opgeschuimde plantaardige drank (zie Matcha latte) en genieten van de groene drank met ijsblokjes. Kokoswater of een beetje limoensap passen bijvoorbeeld ook goed bij het zomerdrankje. Als je het liever zoet hebt, kun je je zomerse matchadrankje zoeten met rietsuiker, xylitol of erythritol.

Matcha in een smoothie

Een typische smoothie wordt gemaakt door fruit of groenten, vloeistof (bijv. sap, water, plantaardige drank) te mengen met kruiden, specerijen, noten of zaden. Matcha poeder past ook goed in je smoothie en geeft het een mooie groene kleur. Zoete vruchten, zoals banaan of ananas, doen het bijzonder goed om een contrast te vormen met de ietwat bittere smaak van de groene thee. Begin misschien met iets minder matcha poeder en werk langzaam naar boven toe. Plantaardige dranken met amandel of soja harmoniëren bijzonder goed met het groene theepoeder.

Hartige gerechten

Er is ook ruimte voor groene theepoeder in hartige gerechten. We hebben twee voorbeelden voor je uitgekozen:

Noedels met matcha

Je kunt sobanoedels met matcha kopen. Ze passen bijvoorbeeld goed bij courgettes, gember, besam, sojasaus, citrusvruchten en munt. Als je geen kant-en-klare matchanoedels bij de hand hebt, kun je gewone sobanoedels (of andere soorten noedels) zelf kruiden met een beetje matchapoeder. Gewoon na het koken erdoor roeren en op smaak brengen.

Groene hummus

Groene hummus met matcha! Voeg wat matcha toe aan je favoriete recept voor natuurlijke hummus of gebruik deze versie hier: Ongeveer 1 blik kikkererwten (of laat gedroogde kikkererwten een nacht weken), 1 eetlepel sesamboter, 2 eetlepels limoen- of citroensap, 40 g verse spinaziebladeren, 2 theelepels matchapoeder en 2 eetlepels olijfolie. Je kunt het beste alle ingrediënten in een blender doen en de afgewerkte groene hummus op smaak brengen met zout en peper.

Bijpassende producten