Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!
🗓 11-06-2019 👤 Sarah Klein

Matcha vs. koffie

Kies je strijder: een cafeïnejunkie die niet reageert voor het eerste kopje koffie of een relaxte theedrinker:in. Wat je ook kiest, beide drankjes hebben hun voor- en nadelen. En natuurlijk: cafeïne.

Matcha vs. koffie

Er zijn cafeïnejunkies die 's ochtends beter niet aan hun eerste kopje koffie beginnen en er zijn de trouwe theedrinkers die de ochtend het liefst beginnen met een kopje groene thee om wakker te worden. In welke categorie je jezelf ook indeelt, beide hebben hun voor- en nadelen.

De gemene deler: cafeïne

Zowel matcha als koffie bevatten de beruchte stimulerende stof cafeïne. Cafeïne heeft een stimulerend effect op je hersenen en centrale zenuwstelsel. De stof zorgt ervoor dat je je wakkerder, alerter, frisser, fitter, meer gefocust en over het algemeen meer gestimuleerd voelt. Je hartslag en bloeddruk stijgen ook wanneer je cafeïne gebruikt. Cafeïne is ook een mild diureticum, stimuleert de darmen en geeft je een euforisch gevoel. Eigenlijk is het woord cafeïnejunk niet zo vergezocht, want cafeïne kan inderdaad verslavend werken. Geen cafeïne kan echt leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals nervositeit, prikkelbaarheid en lusteloosheid. Bovendien ontwikkelen ervaren cafeïneconsumenten een tolerantie voor de stof bij regelmatig gebruik. Het lichaam past zich aan een bepaald niveau aan en eist het op. Als er te weinig of geen cafeïne wordt geconsumeerd, treden ontwenningsverschijnselen op.

Matcha thee en koffie - verschillen en overeenkomsten

Nu je weet wat cafeïne doet, rijst natuurlijk de vraag: maakt het uit of je koffie of matcha thee drinkt of zijn er eigenlijk verschillen? En wat hebben de twee gemeen?
In principe verschillen de twee wekdranken qua ingrediënten. Terwijl klassieke koffie wordt gemaakt van gemalen koffiebonen, is matcha een soort groene thee die wordt gemaakt van de gemalen bladeren van de matchaplant.
Matcha en koffie verschillen ook in hun herkomst. Terwijl koffie wordt verbouwd in vele delen van de wereld, maar voornamelijk in Afrika en Zuid-Amerika, ligt de oorsprong van matcha nog steeds uitsluitend in Azië, namelijk in Japan en nu ook in China.
De bereiding is al even ongecompliceerd. Beide worden traditioneel met heet water gezet en gebrouwen. Matcha thee moet je echter een tijdje laten trekken, terwijl koffie meteen vers gezet kan worden. Omdat koffie hier ook veel wijder verbreid is, is er een veel grotere keuze aan variëteiten, brandgraden, aroma's en smaken. In dit land is het aanbod matcha veel kleiner. Er kan echter een onderscheid worden gemaakt tussen matcha koken en matcha drinken. Het eerstgenoemde theepoeder is bitterder en wordt meestal gebruikt om te koken, bakken, desserts en als specerij - veel mensen vinden het te bitter om te drinken. Drink matcha heeft een subtielere, minder intense smaak en is daarom meer geschikt voor de theekop.

Matcha thee en koffie - hoe ze werken

Hebben beide dranken hetzelfde effect? Ja en nee! Hoewel beide de stof cafeïne bevatten, bevat koffie, met een cafeïnegehalte van ongeveer 120 mg cafeïne per kopje van 240 ml, aanzienlijk minder cafeïne dan dezelfde hoeveelheid matcha thee - bijna 300 mg!
Koffie is ook erg zuur, terwijl matcha milder is.

Dus wat is beter?

Beide hebben hun voor- en nadelen. Zowel matcha als koffie zijn uitstekende manieren om fit en gefocust te blijven in het dagelijks leven. Natuurlijk moet je het niet overdrijven, maar in gematigde doses zijn beide dranken welkome helpers in de ochtend of in stressvolle situaties. Uiteindelijk moet je de smaak kiezen die je het lekkerst vindt. Matcha heeft een zoete, bittere en subtiel wrange smaak, die soms ook als romig wordt ervaren. Als je de smaak alleen te intens vindt, kun je een beetje sojamelk toevoegen. Dit verandert matcha thee in een matcha latte die er niet alleen geweldig uitziet, maar ook geweldig smaakt. Koffie daarentegen biedt talloze variaties, van bitter tot mild. Ook hier kun je de smaak beïnvloeden en variëren met melk, cacaopoeder of xylitol. Dus wat je ook kiest, het belangrijkste is: je wordt er wakker van en het smaakt geweldig!

Bijpassende producten