Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je volgende bestelling!

🌱"Kan sporen bevatten van ..."

Wat betekent de opmerking "Kan sporen bevatten van ..." eigenlijk?

Op al onze producten vind je deze tekst, dat speciaal bedoeld is voor mensen die lijden aan voedselintoleranties of -allergieën. De kleinste hoeveelheden onzuiverheden in het voedsel kunnen al allergische reacties veroorzaken, en dat willen we met behulp van deze informatie voorkomen. 

In tegenstelling tot de wettelijk verplichte vermelding van allergenen op het etiket, is de vermelding "Kan sporen bevatten van ..." of "Bevat sporen van ..." een vrijwillige vermelding en verwijst naar ingrediënten die geen deel uitmaken van het recept. Zodra wij weten dat andere allergenen in dezelfde productieroute als ons product worden verwerkt, vermelden wij deze informatie op onze etiketten. Dergelijke onopzettelijke overdrachten worden ook wel kruisbesmetting genoemd en kunnen zich bijvoorbeeld voordoen door het gebruik van dezelfde ruimten of apparatuur, waar ondanks grondige schoonmaak maatregelen nog kleine hoeveelheden van het vorige product aanwezig kunnen zijn.

Let op! Sporen maken geen onderdeel uit van het recept.

Levensmiddelen op plantaardige basis die uitsluitend niet-dierlijke ingrediënten bevatten en op het etiket de vermelding "Kan sporen van ei bevatten" en/of "Kan sporen van melk bevatten" dragen, worden dan ook nog steeds als veganistisch bestempeld. Dit betekent dat jij als vegan, er zeker van kan zijn dat het daadwerkelijke recept van het product deze ingrediënten niet bevat. 

Vooral bij gedroogd fruit lees je vaak de vermelding "Kan sporen van zwaveldioxide/sulfieten bevatten". Zwavel en sulfiet worden gebruikt als conserveermiddelen om het voedsel te beschermen tegen microbieel bederf. Net als bij onze andere producten betekent deze vermelding niet dat het product gezwaveld is, maar dat gezwavelde goederen in dezelfde productielokalen worden verwerkt.

Conclusie:

Niet alle producten met een sporenaanduiding bevatten noodzakelijk de respectieve ingrediënten. Anderzijds kan er niet voor 100% van worden uitgegaan dat er geen sporen aanwezig zijn wanneer de referentie wordt vermeld.