🔥 Let op: bij temperaturen boven 25°C kunnen onze chocoladeproducten smelten🔥
🗓 07-07-2022 👤 annesophie 👌 Gewoon

Cola 's morgens, bier 's avonds na het werk: de schaduwzijde van de gastronomie

Wollen wir nicht alle nach einem langen, harten Arbeitstag den Job für einen Moment vergessen? Uns entspannen, mit Freund:innen und Familie die Zeit genießen? Doch was, wenn die Arbeit den Großteil des Tages einnimmt und die Zeit, die außerhalb der Schicht bleibt kaum reicht, um genug Schlaf zu bekommen. Manchmal vergessen wir, dass die Arbeit einen größeren Einfluss auf das Leben und die täglichen Entscheidungen hat als wir denken.

Cola 's morgens, bier 's avonds na het werk: de schaduwzijde van de gastronomie

Waar en voor wie wij werken heeft een enorme invloed op de manier waarop wij denken en handelen. Of is het net andersom? Beïnvloeden handelingen en denken onze keuze voor een baan? Wij nemen deze vragen onder de loep en kijken waarom het lijntje cola 's morgens, de wijn van de chef tussendoor en speed 's avonds vaak trouwe metgezellen worden in de horeca.

Stimulerende middelen tegen vermoeidheid

We weten het allemaal: het is vrijdagavond, 18.00 uur. Het welverdiende weekend is begonnen en het enige waar je aan kunt denken is een late date met je beste vrienden in het nieuwste trendy restaurant. En dan, later, om de nacht af te sluiten met een paar cocktails in DE bar bij uitstek. Dat heb je nodig na een lange en stressvolle week op het werk. Jij niet dan?

Maar hoe zit het met al die mensen die elke dag werken terwijl wij plezier maken. We vergeten vaak dat niet iedereen een regelmatige werkweek heeft, de zogenaamde negen-tot-vijf-week. Chef-koks en koks werken vaak 6 tot 7 dagen per week, 12 tot 14 uur per dag(Culinary Lab, 2020). Uit studies blijkt dat 44% van de werknemers in restaurants, bars en hotels meer dan 48 uur per week werkt, terwijl 14% meer dan 60 uur werkt. Hoe is het mogelijk om weken of jaren zoveel uren te werken? Vaak helpen alcohol en stimulerende middelen...

Volgens een studie van de Substance Abuse and Mental Health Services Administration kent de horeca het hoogste gebruik en misbruik van illegale drugs in vergelijking met andere industrieën. Bovendien is de levensmiddelenindustrie de op twee na grootste sector wat zwaar alcoholgebruik betreft. Alleen mijnwerkers en bouwvakkers drinken meer. Bij nadere bestudering van de gegevens uit de studie betreffende zwaar drinken, blijkt dat dit "logisch" is in de sectoren mijnbouw en bouwnijverheid, aangezien de demografie van deze beroepsgroep vaak jong en mannelijk is. Deze demografische groep heeft een hoger verbruik van alcoholische en chemische stoffen, ongeacht de loopbaan. Maar laten we de feiten eens op een rijtje zetten:

  • Bij 17% van de werknemers in de horeca is een stoornis in het drugsgebruik vastgesteld.

  • 11,8% van de werknemers in de horeca meldde de laatste maand comazuipen op het werk.

  • 19,1% van de werknemers in de horeca meldde in de afgelopen maand buiten en tijdens werktijd illegale drugs te hebben gebruikt. Lomp, is het niet?

Cocaïne als ontbijt, speed als lunch

Uit een ander onderzoek in de Duitstalige landen is gebleken dat meer dan twee derde van alle werknemers in de horeca op het werk drugs gebruikt. Bijna de helft doet dat zelfs regelmatig. 70 % van de ondervraagden was ervan overtuigd dat in de gastronomische wereld het risico om verslaafd te raken veel groter is dan in andere bedrijfstakken. Waarom? Waarom de eetcultuur in het bijzonder?

We hebben vaak een utopisch beeld als het gaat om de gastro scene. Sociale-mediaplatforms zoals Instagram tonen ons beeldend hoe esthetisch en harmonieus de momenten "achter de schermen" eruit zien. Maar komen ze overeen met de waarheid? We betwijfelen het. Want een lijntje cola of vermoeide ogen na een 14-urige dienst zijn niet erg Instagrammable. Laten we samen eens kijken waarom de catering- en hotelsector werknemers dagelijks lijken te "verleiden" tot het gebruik van stimulerende en bedwelmende middelen van allerlei aard.

De enige uitweg: stimulerende middelen

Werkomstandigheden: Als gast verwachten we altijd dezelfde goede kwaliteit. We gaan immers naar het restaurant of de bar omdat het goed smaakt en omdat we van de sfeer houden. En zijn we niet allemaal gewoontedieren die onze truffelpasta net zo willen als altijd, omdat hij superromig is en gewoon het lekkerst smaakt met extra truffel? Als bij ons tweede bezoek het eten niet aan onze verwachtingen voldeed of het personeel even onvriendelijk was, dan gaan we gewoon op zoek naar een nieuwe, coole trendy plek waar we ons geld kunnen achterlaten en de ultieme weekendbeleving krijgen. Wat is het probleem?

Achter de schermen betekent het: een competitieve omgeving gekenmerkt door stress, werken wanneer anderen vrij hebben, terwijl je in je achterhoofd de druk en de angst voelt om je baan te verliezen. Maar dat is niet de hele waarheid. Vanwege de fysiek veeleisende werkomstandigheden bestaat de werkomgeving uit betrekkelijk jonge mensen. Door de wisselende diensten (en vooral nachtdiensten) blijft er vaak te weinig tijd over om buiten het werk gezonde relaties met andere mensen te onderhouden. Wat blijkt: Normen van een werkcultuur gevormd door momenten zoals het bekende after-work biertje of de dagelijkse after-work party. De sociale druk van collega's is vaak een trigger en zorgt ervoor dat je een glas wijn drinkt of je "overgeeft" aan een lijntje cocaïne met de anderen. Als je de hele dag omringd bent door alcohol en er zo gemakkelijk aan kunt komen - dan wordt een glas al gauw het dagelijkse aperitief.(Kaliszewski, 2020; Gronda, 2017) Stel je voor dat je elke dag onder deze omstandigheden zou moeten werken, zou je dan nee kunnen en willen zeggen tegen de kleine chemische opkikkertjes?

Drugs op de werkplek

Verscheidene mensen hebben het probleem en de donkere kant van de cateringsector al onderkend en proberen er iets aan te doen. De Britse sterrenkok Gordon Ramsay omschrijft drugs als "het vieze geheimpje" van de horeca. Om zijn verklaring te staven, testte hij de toiletten van zijn 31 restaurants op sporen van cocaïne. Het resultaat: hij vond er geen in slechts één restaurant. Alleen in één!

De Michelin chef kent de gevolgen van massaal drugsgebruik uit eigen ervaring. In 2003 overleed een van zijn chefs, David Dempsay, na het gebruik van cocaïne(Vasagar, 2003). Het is geen alleenstaand geval: de sterrenkok en chef-kok Paul Giganti, die bekend werd door de tv-serie Hell's Kitchen, overleed in 2017 aan een overdosis. Interessant is dat drugs- en alcoholmisbruik niet beperkt blijft tot een bepaald soort restaurant. Drugsmisbruik is waargenomen onder het personeel in fastfood-, traditionele en verfijnde restaurants. Een recente studie onderzocht het gebruik van (illegale) stoffen onder het personeel van met Michelinsterren bekroonde keukens in het VK en Ierland. Het resultaat: alcohol en stimulerende middelen, zoals speed of cocaïne, worden regelmatig gebruikt als "zelfmedicatie" en als "coping-strategie". En dit staat los van de positie en status van de personen. Terwijl alcohol grotendeels wordt gebruikt om te ontspannen na een hectische en stressvolle dag, worden drugs en andere stoffen gebruikt om te zorgen voor een constante kwaliteit, efficiëntie en prestaties (Giousmpasogloua, C., Brown, L., & Cooper, J., 2018).

Cocaïne - het nieuwe meel?

Het probleem van drugs- en alcoholmisbruik in de horeca is niet nieuw. Iedereen die in de horeca heeft gewerkt, heeft waarschijnlijk de donkere kant van de industrie met eigen ogen kunnen zien en vaak ook ervaren. Uit het oog, uit het hart: als je dan van baan verandert en het probleem niet meer dagelijks tegenkomt, verdring je het vaak en vergeet je dat het bestaat. Maar niet alleen insiders: wij allen zouden ons meer met het onderwerp moeten bezighouden en er iets aan moeten doen. Want, zoals we weten, overal waar dagelijks topprestaties moeten worden geleverd, zijn er stimulerende middelen. We kunnen gewoon accepteren dat coke de trendy bloem is van de 21e eeuw. Of we kunnen gevoeliger en opener worden voor de kwestie en de aandacht vestigen op het probleem. Wij hebben gezien dat uit de studies blijkt hoeveel personeelsleden hun toevlucht nemen tot stimulerende middelen om hun werk te doen. Door dit probleem aan te pakken, kunnen we allemaal samenwerken om in de toekomst een werkomgeving te creëren zonder een giftig klimaat dat zijn werknemers aanzet tot drugs- en alcoholmisbruik.

Ben je geïnteresseerd in onderwerpen als deze? Dan moet je eens een kijkje nemen bij ons opzoekingsteam. Van feminisme in de gastronomie tot veganistische samenzweringstheorieën, je vindt hier boeiende onderwerpen over voeding.