🎄 Dubbele kerstvreugde: 2 halen 1 betalen op alle adventskalenders met de code ADV2FOR1 en krijg de goedkoopste helemaal GRATIS! 🎄
🗓 11-03-2019 👤 Sarah Gebauer 👌 Gewoon

Roze kristalzout

Wat vroeger als waardevol "wit goud" werd verhandeld, is nu in ontelbare variaties verkrijgbaar. Sommige zijn goedkoper dan ooit. In dit artikel vertellen wij u waar de verschillen eigenlijk liggen en hoe veelzijdig het witte kruid kan zijn.

Roze kristalzout

Iedereen vindt het leuk, iedereen kent het, maar slechts weinigen weten er echt veel van. Dat willen we hiermee veranderen. In wezen is zout de combinatie van natrium- en chloride-ionen die een kristalrooster vormen en zo het hoofdbestanddeel vormen van alle zouten. Afhankelijk van de herkomst of het voorkomen van het zout, vinden ook andere sporenelementen op natuurlijke wijze hun weg in het zout. Om bepaalde eigenschappen van het zout te verbeteren, bijvoorbeeld de gietbaarheid, of om bepaalde gebreksverschijnselen te voorkomen, worden hier en daar andere stoffen toegevoegd. Dit verklaart ook de verschillende kleuren van sommige zouten. Afhankelijk van de manier waarop ze na de extractie worden verwerkt, verandert ook hun textuur, d.w.z. hun vochtgehalte, korrelgrootte en sterkte. Zout blijkt dus veelzijdiger te zijn dan men op het eerste gezicht zou denken.

beeren-dunkel-frucht-1263313-minAHEmIqwU9EFST

Overigens worden de drie belangrijkste zoutsoorten niet bepaald door hun bestanddelen of textuur, maar door de wijze waarop zij worden gewonnen of geproduceerd. Dit resulteert in zeezout, kokend zout en rotszout, die wij hieronder nader aan u willen voorstellen.

Zeezout

In het geval van zeezout kan men de oorsprong afleiden uit de naam, want hier wordt het zout rechtstreeks verkregen door verdamping van het zeewater met behulp van zon en wind. Dit gebeurt in verschillende bekkens, die ofwel in de natuur voorkomen, ofwel industrieel tot stand zijn gekomen. Aan het eind blijft er puur zout over.

abend-dammerung-draussen-1115735-min

Een populaire vertegenwoordiger is de Fleur de Sel (Duits: Salzblüte). Fleur de sel is het kostbaarste van de zeezouten, want het oogsten ervan is zeer bewerkelijk. Op warme en windstille dagen vormen zich door verdamping de eerste zoutbloemen aan de oppervlakte van het water, die vervolgens moeizaam met de hand worden afgeroomd. Het wordt na de oogst niet verwerkt en komt ongewassen op de markt. Door zijn natuurlijkheid heeft het verschillende korrelgroottes. Omdat het na de oogst niet wordt gedroogd, is het wat vochtiger dan andere zouten en daarom ongeschikt voor een specerijenmolen. Het wordt normaal niet gebruikt om te koken, maar wordt gebruikt voor het afwerken van talrijke delicatessen.

Geëvaporeerd zout

Ingedampt zout is afkomstig van geconcentreerd zout water in gesteente, de zogenaamde pekel, die ofwel in de natuur voorkomt of kunstmatig wordt geproduceerd met heet zoet water en hoge druk. De zoutoplossing wordt vervolgens weer ingedampt. Wat overblijft als eindproduct is ons tafelzout. Veel van de goedkope tafelzouten die in de handel te vinden zijn, zijn verdampte zouten.

Een hoogwaardige vertegenwoordiger van dit soort zout is Kalahari-zout. Het wordt gevonden in ondergrondse zoutafzettingen in de Kalahari-woestijn, die naar schatting ongeveer 280 miljoen jaar oud zijn en volkomen zuiver. Zijn zeer zuivere witte kleur dankt het aan de sporenelementen magnesium en fosfor die het bevat.

Steenzout

Steenzout wordt gewonnen uit ondergrondse zoutlagen. Theoretisch komt dit zout ook uit de zee, maar het werd miljoenen jaren geleden gevormd toen de zeeën opdroogden. Door een combinatie van schommelingen van de zeespiegel en het klimaat werden zeegebieden van hun inhammen afgesneden en droogden zij volledig op. Het resultaat waren kilometers dikke zoutlagen, die in de loop van de tijd met andere gesteenten werden bedekt en gedeeltelijk of geheel onder het aardoppervlak zonken. Vandaag de dag moet het ondergrondse steenzout mechanisch worden gewonnen in mijnen. Het zout dat hier wordt gewonnen, wordt ofwel industrieel gebruikt, ofwel gereinigd en verwerkt tot tafelzout.

Een voorbeeld van de steenzoutvertegenwoordigers is blauw zout. Het komt uit Iran, waar de zoutkoepels in zeldzame smalle stroken in de grond voorkomen. Zijn blauwachtige glans dankt het aan een optisch effect: door de combinatie van kaliumchloride en zout enkele miljoenen jaren geleden en de hoge druk als gevolg van de verschuiving van de aardplaten is het kristalrooster zodanig verschoven dat het licht vooral door de zoutkristallen wordt gebroken. Net als fleur de sel wordt het gebruikt als keuken- of tafelzout.

Het roze kristal zout

Een andere vertegenwoordiger van de rotszouten is het Rozekristalzout, dat wij bij KoRo hebben gekozen. De meeste mensen kennen het waarschijnlijk onder de naam "Himalayazout". Maar ons zout komt uit de Pakistaanse bergen 200 km verderop. Overigens dankt het zijn kleur aan de ijzeroxiden die het bevat. Behalve kunstmatige kleurstoffen gebruiken wij geen andere chemische additieven, zoals de antiklontermiddelen die vaak in veel zouten voorkomen. Volkomen natuurlijk, precies zoals het hoort. Ons kristalzout is al zo fijn dat het niet meer gemalen hoeft te worden. Daardoor lost het ook gemakkelijker op en kan het, in vergelijking met grof zout, perfect worden gebruikt om te bakken, maar ook om koelere gerechten zoals crèmes, dips of vinaigrettes te zouten. Een echt allround talent.

4260335837306_kristallsalz_Ansicht_4-KopiefjoOF16Udbbpw

Bijpassende producten