🎄 Dubbele kerstvreugde: 2 halen 1 betalen op alle adventskalenders met de code ADV2FOR1 en krijg de goedkoopste helemaal GRATIS! 🎄
🗓 23-02-2019 👤 Sarah Klein 👌 Gewoon

Vleesvrij - alle feiten op een rijtje

Ongeveer 4 tot 7 % van de Duitsers eet volledig vleesvrij - en de tendens is stijgend. Daar kunnen vele redenen voor zijn, bijvoorbeeld ethische of gezondheidsredenen.

Vleesvrij - alle feiten op een rijtje

Wat betekent vleesvrij?

Vegetarisme heeft vele gezichten in onze samenleving. Er zijn overtuigde vegetariërs die vlees noch vis eten, pescetariërs die zich onthouden van vlees maar wel vis eten, en flexitariërs die - zoals de naam al aangeeft - flexibeler willen zijn in hun vleesconsumptie en voor wie vlees zelden op het menu staat. Zij hebben echter één ding gemeen: een bewuster verbruik van dierlijke voedingsmiddelen en de bespreking van de voor- en nadelen van een vegetarisch dieet.

Fleischfrei

Gelukkig zonder vlees?

Soms heb je gewoon behoefte aan een sappige steak of een stevige Bolognese, omdat dat de enige dingen zijn die je eetlust en honger in gelijke mate kunnen stillen? Grillen van groenten is iets voor beginners? Vegetarische gerechten doen je denken aan een geschenkmand voor het olifantenverblijf? Veel mensen denken er tegenwoordig zeker nog zo over. Mensen denken vaak dat vegetarisch eten flauw, saai en onevenwichtig is. Het cliché van vegetariërs die op slabladeren kauwen, wortels snacken en in zelfgehaakte vesten rondfietsen, bestaat nog steeds. Maar dit gaat voorbij aan het feit dat er nu een enorme markt is voor vleesmijders. Ook de voedingsindustrie heeft ingezien dat een vleesvrij dieet steeds populairder wordt. Naast vleesvervangers zijn er tal van mogelijkheden, ideeën en inspiraties over hoe we zonder vlees kunnen leven. Als je een beetje bekend bent met de voedingsstoffen en mineralen die ons lichaam nodig heeft, kun je gezond en vleesvrij leven zonder gebreksverschijnselen. Voorwaarde hiervoor is dat je voeding gevarieerd en evenwichtig is en rijk aan eiwitten en vetten die je anders via vlees binnenkrijgt.

Goed voorzien ondanks dat ik geen vlees eet

Een geweldig eiwitalternatief voor vlees is soja! In plaats van ontbijtspek of boterhammen met ham, kunt u wat van onze soja-eiwit crispies aan uw muesli toevoegen. Kikkererwten, gierst en onze rijke groene pompoenzaadpuree helpen je ook om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Onze omega-3 visolie kan u voorzien van voldoende omega-3 vetzuren. Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd, maar het is gemakkelijk in je smoothie te smokkelen.

Vlees mijden - omwille van de dieren!

"Maar de dieren gaan toch dood!" - Elke vegetariër heeft dit argument zeker al eens gehoord. Ja, er zullen altijd dieren worden geslacht, want ondanks het toenemende aantal vegetariërs eten de meeste mensen nog steeds meer en minder vlees. Maar door uw vleesconsumptie te beperken, kunt u er mede voor zorgen dat minder dieren in fabrieksboerderijen hoeven te leven. Hoe meer mensen vleesconsumptie afwijzen, hoe meer de vraag zal dalen. Het gevolg: een bewustere aanpak van het vlees, betere houderijomstandigheden en een adequatere prijs-kwaliteitverhouding. Als de vleesindustrie merkt dat steeds meer mensen waarde hechten aan een meer op de soort afgestemde veehouderij, dan zal zij zich vroeg of laat aan de markt moeten aanpassen.

Vegetarisme en duurzaamheid

Ook het milieu kan gedeeltelijk profiteren van minder intensieve veehouderij. Want om aan de vraag naar vlees te kunnen voldoen, moeten er steeds meer land, water en energiebronnen worden gecreëerd. En ook hier zal er een punt komen waarop de vraag het aanbod overtreft en de hulpbronnen uitgeput raken of niet snel genoeg kunnen worden aangevuld. Ook de methaanuitstoot, die enorm is toegenomen als gevolg van de buitensporige veehouderij, draagt in belangrijke mate bij tot de zogenaamde klimaatverandering. De broeikasgassen die in de lucht vrijkomen, zorgen ervoor dat de gemiddelde temperatuur op aarde langzaam maar gestaag stijgt.

Gezondheidsaspecten

De meningen zijn verdeeld over de gezondheidsvoordelen van een vleesvrij dieet. Enerzijds zijn er mensen die zich strikt houden aan het idee dat de mens evolutionair afhankelijk is van vleesconsumptie en dat ons lichaam absoluut dierlijke voedingsstoffen nodig heeft. Anderzijds zijn er minstens evenveel mensen die beweren dat vegetariërs gezonder zijn. De waarheid ligt daar misschien ergens tussenin. Wat goed is voor de een, kan nadelen hebben voor de ander. Het is belangrijk te zorgen voor evenwicht en kwaliteit in zowel vleesvrije als vleesgebaseerde diëten. Toch blijkt uit vele studies, onder meer van de Universiteit van Heidelberg en de Universiteit van Giessen, dat vegetariërs een gezonder lichaamsgewicht behouden, een lager risico op hart- en vaatziekten hebben en betere bloeddrukwaarden hebben. Bovendien is uit langetermijnwaarnemingen gebleken dat vegetariërs een betere levensverwachting hebben dan vleeseters. Deze bevindingen worden echter vaak met scepsis bekeken, omdat andere invloeden de resultaten kunnen vervalsen. Zo zouden vegetariërs minder roken, minder alcohol gebruiken en een actievere levensstijl hebben dan hun vleesetende tegenhangers.

Conclusie

Het is beslist de moeite waard om, ongeacht invloeden van buitenaf, de zelftest uit te voeren en gedurende ongeveer 30 dagen van vlees te onthouden. Vaak zul je ontdekken dat het niet zo moeilijk is als je dacht en dat vegetarisme best aantrekkelijk kan zijn. Zelfs als je besluit geen vegetariër te zijn, is het nooit verkeerd om na te denken over de herkomst en de kwaliteit van het voedsel.

Bijpassende producten