Abonneer je op onze nieuwsbrief , bestel en ontvang een gratis mason jar!
🗓 18-03-2019 👤 Sarah Klein

Maak je eigen mueslirepen

Mueslirepen zijn een heerlijk tussendoortje! We vertellen je hier hoe je ze zelf kunt maken.

Maak je eigen mueslirepen

Mueslirepen zijn de perfecte snack voor op de universiteit, op kantoor of als tussendoortje tijdens het winkelen. De repen hebben echter vaak niet veel met muesli te maken - chocolade, suiker en siroop maken van de zogenaamd gezonde snack een echte calorieënval. En zelfs als je het niet zo nauw neemt met calorieën, is het de moeite waard om verder te lezen. Want door je eigen repen te maken, kun je helemaal los gaan met de ingrediënten en mueslirepen maken die bij JOUW smaak passen. Geen teleurstelling meer als je sultana's krijgt in plaats van chocoladestukjes. En het is nog goedkoper ook!


Er zijn twee manieren om je mueslireep te maken. Je kunt het op de traditionele manier bakken, zoals een koekje, of je kunt kiezen voor de "rauwe" versie - waarbij de ingrediënten rauw blijven.

1) Rauwe reep op basis van dadels

Voor een natuurlijke dadelreep heb je ongeveer 300 g dadels, 100 g cashewnoten, 100 g amandelen en - als je wilt - onze ongebrande cacaonibs nodig. Voor een zoetere versie kun je chocoladedruppels met xylitol gebruiken als alternatief voor de nibs.
Als je alles zo klein mogelijk hebt gehakt, doe je alle ingrediënten in een krachtige blender. Als je geen blender bij de hand hebt, kun je gewoon alle ingrediënten in een goed afgesloten plastic zak doen en met een deegroller rollen tot je een fijn, licht kruimelig poeder hebt. Als het mengsel te stoffig is, kun je nog een beetje water toevoegen. Als je wilt, kun je er een eetlepel honing door roeren om het plakkeriger te maken. Vorm van het mengsel gelijkmatig lange worstjes en leg ze op een bakplaat of een ander oppervlak waar je ze gemakkelijk vanaf kunt halen. Maak ze voorzichtig plat met een lepel zodat ze de vorm van een reep krijgen. Je kunt de repen daarna het beste een paar uur in de koelkast leggen zodat ze mooi opstijven. De rauwe repen zijn ongeveer 4-5 dagen houdbaar in de koelkast, afhankelijk van de ingrediënten.

Tip:

Voor een meer exotische smaak kun je in plaats van cacaonibs ook kokossnippers of cranberry's gebruiken.

2) Gebakken knapperige repen

Voor de knapperige versie met bakken heb je 200 g van verschillende noten nodig. Het smaakt het lekkerst als je cashewnoten, amandelen en hazelnoten samen gebruikt. Voeg 200 g grof gerolde haver toe, die je vooraf kunt roosteren en karameliseren met een beetje honing als je dat lekker vindt. Je kunt naar wens gedroogd fruit toevoegen. Voor een betere grip raden we kokosolie of een andere vetbron aan, evenals eiwit. Net als bij de rauwe versie moet je de ingrediënten mengen of fijnhakken tot ze kruimelig zijn en een stevige maar fijne consistentie hebben. Leg het mengsel nu op een bakplaat bekleed met bakpapier, waar je het kunt uitspreiden en verspreiden tot het overal even hoog is. Bak het repenmengsel vervolgens ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden op de middelste plank, zodat het hard en knapperig wordt. Zodra je de bakplaat uit de oven hebt gehaald, kun je het mengsel in repen snijden. Het werkt het beste als je ze in rechthoeken van gelijke grootte verdeelt terwijl ze nog lauwwarm zijn en ze een beetje van elkaar scheidt zodat alle kanten kunnen afkoelen. Na het afkoelen moet je de repen op een droge plek bewaren - bij voorkeur in een luchtdichte doos. Zo blijven de mueslirepen ongeveer een week vers.

Tip:

Als je van extravagant houdt, kun je ook een hartige versie proberen. Gebruik hiervoor gewoon gezouten noten!

Bijpassende producten